De VS leggen verregaande sancties op aan 11 ambtenaren in Hongkong en gooien hun privégegevens op straat. In Hongkong wordt mediamagnaat Jimmy Lai met 8 medewerkers verdacht van samenwerking met buitenlandse machten tegen China.
Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, en tien andere hoge ambtenaren worden door de VS gestraft wegens hun aandeel in het doorvoeren van de nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong. Hun bezittingen in de VS worden geblokkeerd en Amerikaanse bedrijven mogen geen zaken meer doen met hen.
De meeste waarnemers denken dat de sancties rechtstreeks geen pijn zullen doen aangezien betrokkenen in de VS weinig of geen bezittingen hebben. Maar het zou kunnen dat Amerikaanse banken hun rekeningen opzeggen en indien de sancties streng toegepast worden kunnen ook internationale banken afgeschrikt worden en hen als klanten afvoeren.
Carrie Lam zelf reageerde ‘dat ze zich niet zal laten intimideren’ . Ze is vooral kwaad dat de privégegevens van betrokkenen bekend gemaakt werden, in strijd met privacyrechten. Ze noemde de sancties ‘schaamteloos en verwerpelijk’ en sprak over ‘door de staat georganiseerd doxxing’.
De Hongkong verantwoordelijken voor justitie, openbare veiligheid, relaties met het vasteland, de huidige en één gepensioneerde politiechef en de kabinetschef van de regeringsleider vallen ook onder de sancties.
Bij de getroffen personen is Luo Huining, directeur van het verbindingsbureau van de centrale regering in Hongkong. Hij grapte dat hij 100 dollar naar de VS zou sturen zodat Donald Trump die kan bevriezen.
Nog drie andere ambtenaren van de centrale regering worden gestraft, waaronder de directeur en de vice-directeur van het bureau voor Hongkong en Macao en de verantwoordelijke voor de nationale veiligheid in Hongkong.
Tegenmaatregelen
China heeft intussen bij monde van de woordvoerder van Buitenlandse Zaken aangekondigd sancties te treffen tegen 11 belangrijke amerikanen: het gaat om radicale China-bashers in het parlement, directeurs van anti-Chinese denktanks en de voorzitter van Human Rights Watch.
Mediamagnaat gearresteerd
Mediamagnaat Jimmy Lai is maandag thuis gearresteerd op verdenking van samenwerking met buitenlandse machten (tegen China), opruiing en poging tot fraude. Acht familieleden en medewerkers zijn eveneens in verdenking gesteld.
Er werd door 200 politiemensen urenlang een huiszoeking verricht in de kantoren van het mediaconcern van Lai en 25 kisten met documenten zijn meegenomen. De journalisten werden met rust gelaten.
(upd)
Intussen is meer bekend over de beschuldigingen. De nationale veiligheidswet is niet retroactief toegepast, het gaat om feiten die plaatsvonden na 30 juni. Het onderzoek draait rond een op het internet georganiseerde groep die actie onderneemt bij buitenlandse mogendheden om sancties op te leggen aan Hongkong. Om die acties te financieren zou van buitenlandse bankrekeningen meer dan een miljoen Hongkong dollar.(110.000 euro) getransfereerd zijn.
Dinsdag is begonnen met het een voor een vrijlaten op borg van de aangehouden personen.
De 72-jarige Lai is eigenaar van het boulevardblad Apple Daily dat het meest gelezen is in Hongkong. Hij geeft echter ook nog andere populaire en meer politieke weekbladen uit in Hongkong en Taiwan. In zijn media is hij erg scherp voor de Communistische Partij van China en voor de regering in Hongkong. Hij sponsort de Democratic Party, de grootste oppositiepartij in het huidig parlement.
Lange reeks confrontaties
Sinds de jaren 90 zoekt de nu 72-jarige Lai de confrontatie met Beijing. Zo schreef hij in een column in 1994 dat de toenmalige premier Li Peng ‘kon doodvallen’
In 2003, toen in het parlement een voorstel op tafel lag om de veiligheidswet te stemmen die voorzien is in de grondwet van Hongkong, riep Next Magazine van Lai de bevolking op massaal te betogen tegen regeringsleider Tung Chee-Hwa. Apple Daily verspreidde stickers om zijn ontslag te eisen.
De aanhouding van Lai gebeurt door de politie en het gerecht van Hongkong, maar in het kader van de nieuwe nationale veiligheidswet. Lai had vroeger al problemen met het gerecht, maar nu voor het eerst onder de veiligheidswet.
Hij werd een eerste keer gearresteerd in december 2014, samen met een groep menners van de Paraplubeweging die weigerden de Admiralty site te ontruimen.
In februari 2020 werd hij opgepakt wegens een illegale betoging tijdens het protest in 2019. Daarbij kwam een klacht wegens bedreiging van een journalist in 2017. Zijn proces had zonder corona moeten voorkomen op 5 mei.
Op 18 april werd hij met 15 bekende activisten opnieuw opgepakt op verdenking van het organiseren, promoten en deelnemen aan verschillende verboden betogingen in augustus-oktober 2019.
In mei is een onderzoek geopend naar een lastercampagne door Apple Daily tegen onder meer politiechef Chris Tang Ping-keung.
Reacties
Zoals we intussen gewoon in Hongkong zijn vielen de reacties op de aanhouding uiteen in twee diametraal tegenovergestelde kampen. In de westerse wereld beet de laatste koloniale gouverneur van Hongkong, Chris Patton, opnieuw de spits af met een veroordeling.
Bronnen: Xinhua, South China Morning Post
Human rights watch wordt gesponsord door George Soros: misschien al zijn bezittingen in HK bevriezen.
De redactie heeft een discussie tussen twee lezers verwijderd omdat die niet voldeed aan onze criteria dat reacties over China en artikelen op ChSq moeten gaan.