Hoogspanningslijn breekt records

De hoogspanningslijn op ultrahoge gelijkspanning tussen Xinjiang (in het Westen van China) en Anhui  (nabij de kust in het Oosten) is opgestart. Het is de langste en krachtigste lijn ter wereld. 

De hoogspanningslijn is opgestart door State Grid Corporation, het grootste Chinese bedrijf voor het stroomvervoer onder hoogspanning. Ze heeft 40,7 miljard yuan ( 5 miljard euro) gekost.

Het project werd pas einde 2015 goedgekeurd. Het is in drie jaar voltooid. State Grid Corporation is het Chinese bedrijf dat enkele jaren terug een minderheidsaandeel in Eandis wilde nemen, maar in België op politiek wantrouwen stuitte.

Records

De lijn loopt van Changji (Xinjiang) naar Guquan (Anhui) over een lengte van 3.293 kilometer. Daarmee is het de langste hoogspanningslijn ter wereld. Anhui is dicht bevolkt, Xinjiang weinig maar het heeft veel potentiële groene energie van wind en zon. Wegens gebrek aan voldoende transport over lange afstand kon die nog niet volledig benut worden.

De lijn kan 12 gigawatt elektriciteit (zoveel als de gezamenlijke productie van 10 grote kernreactoren) vervoeren. Daarmee is het de krachtigste ter wereld. Op een jaar tijd gaat het om 66 miljard kilowattuur. Dat is het verbruik van ongeveer 50 miljoen gezinnen. De groene energie uit Xinjiang zal 30.240.000 ton steenkool voor klassieke centrales uitsparen.

Technologisch hoogstandje

Het energieverlies van een stroomlijn is evenredig met de lengte en omgekeerd evenredig met de spanning. Om op dergelijke lange lijnen het verlies te beperken, gaat men naar zeer hoge spanningen en naar gelijkstroom in plaats van wisselstroom. De nieuwe lijn werkt op 1.100.000 volt gelijkstroom. China heeft het meest technische expertise van alle landen op dit gebied:

Bron: Bloomberg

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *