Houding in de kwestie Libië uitgelegd

Betreffende Libië heeft China deze week de nationale overgangsraad (National Transition Council, NTC) erkend als de facto overheid en als vertegenwoordiging van de Libische bevolking.
De aanvraag van de NTC om door de VN te worden erkend kan ook op de steun van Beijing rekenen. Het lijkt ons de moeite waard van het officiële standpunt op zijn minst kennis te nemen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat na een burgeroorlog van zes maand de overgangsraad het grootste deel van het grondgebied van Libië controleert en dat intussen 70 landen de legitimiteit van de raad hebben erkend. Ook verwijst Beijing nog eens naar de rol van de Afrikaanse Unie, die het als positief heeft beschouwd en nu nog opbouwend vindt. De AU heeft immers een oproep gedaan om in Libië een regering te vormen die geen bevolkingsgroepen uitsluit. China sluit zich daarbij aan en hoopt op verzoening, een snelle wederopbouw en terugkeer van de rust, in het belang van de bevolking en van de internationale gemeenschap. Beijing zou graag zien dat het Libische volk de kans krijgt om zelf over zijn lot te beslissen, en dat Tripoli betrekkingen aanknoopt met alle staten die goede bedoelingen hebben, zonder orders uit het buitenland op te volgen.
Over de houding van China en over zijn verhouding met de strijdende partijen wilden woordvoerders van het ministerie van Buitenlandse zaken in een aantal persconferenties en opinieartikelen het volgende kwijt. Volgens deze ‘stemmen van het ministerie’ komt het voor hun land vooral aan op het onderhouden van bilaterale betrekkingen, vrede, stabiliteit en ontwikkeling. Beijing wil zich niet mengen, eigen belangen nastreven of bepaalde strekkingen of regimes bevoordelen. China heeft zich onthouden bij de stemming over de VN resolutie 1973 (en ze dus niet met een veto tegengehouden) op verzoek van de Arabische en Afrikaanse landen. Het blijft de gewelddadige inmenging van westerse landen veroordelen. Tijdens de burgeroorlog heeft de Chinese regering contact gehad met de beide partijen die tegenover elkaar stonden en heeft humanitaire hulp geboden aan de bevolking. Zij spande zich in voor een vreedzame oplossing, samen met nog meer – niet bij naam genoemde – opkomende landen in ontwikkeling. Er zijn enkele ‘ongepaste uitspraken’ gedaan door leden van de NTC, maar Beijing heeft intussen uit die hoek andere geluiden vernomen. Er is goede hoop dat eerder afgesloten contracten en overeenkomsten zullen worden nageleefd. De NTC zou China ook hebben verzekerd dat Libië het beleid dat er maar 1 China is zal verderzetten. Vice President Xi Jinping heeft al eerder gezegd dat China wil dat de VN een leidende rol speelt in de oplossing van de Libische kwestie.
Bronnen:
www.xinhuanet.com, http://www.fmprc.gov.cn/eng/xwfw/s2510/default.htm

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *