Hu en Obama bespreken nucleaire (on)veiligheid

De tweedaagse topconferentie over kernveiligheid in Washington zit er bijna op. Wat China betreft was er vooral een gesprek tussen de presidenten van de twee landen. Wat werd daar gezegd? 

Er werd gesproken over de bilaterale relaties tussen de landen. Obama drong aan om de Chinese munt op te waarderen. De Chinese president heeft vijf voorstellen gedaan voor betere relaties. Wat die praktisch betekenen, illustreerde hij met enkele voorbeelden: de VS moeten de Chinese soevereiniteit respecteren wat Taiwan en Tibet betreft. Beide landen kunnen meer samenwerken op het gebied van handel en economie, strijd tegen het terrorisme, energie, milieu, politie en gerecht.  Op economisch vlak is China bijzonder geïnteresseerd in samenwerking voor burgerluchtvaart (bouw van een groot Chinees vliegtuig) , supersnelle treinen en infrastructuur (levering van Chinees materiaal voor Californië). Ook de G20 biedt mogelijkheden voor samenwerking.

Volgens de Chinese president hecht China veel belang aan de topconferentie over kernveiligheid. China staat achter de doelstelling dat er geen nieuwe kernmogendheden mogen bijkomen, en dat kernmateriaal dat bruikbaar is om wapens te maken, veilig en gecontroleerd moet opgeslagen worden om het uit handen van terroristen te houden. Hu verklaarde dat de VS en China in wezen hetzelfde globale doel nastreven. China is voor vrede in de wereld en dus voor kernontwapening; het initiatief daartoe moet uitgaan van de grootste kernmachten , de VS en Rusland.

“De twee presidenten hebben afgesproken dat hun delegaties gaan samenwerken met betrekking tot sancties”, zo verklaarde Jeff Bader, adviseur van het Witte Huis voor Azië, in verband met Iran. Of dat klopt, zal de komende weken duidelijk moeten worden. De Chinese stellingname blijft immers diplomatiek dubbelzinning. China gelooft niet dat sancties het probleem Iran kunnen oplossen. Het blijft er tegen dat Iran kernwapens zou ontwikkelen en is voorstander van vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten. Het roept alle partijen op om meer diplomatieke inspanningen te doen en actief naar oplossingen te zoeken om de kwestie op te lossen. Het houdt vast aan een dubbele benadering (onderhandelen en druk uitoefenen). Acties van de Veiligheidsraad moeten de betrokken partijen helpen om oplossingen te vinden en China zal daar actief aan deelnemen, ook in de Algemene Raad.

Het Engelstalige blad Global Times bekijkt wat de Chinese internauten denken van de conferentie. Wel, ze staan sceptisch tegenover Obama. De met veel ceremonie ondertekende akkoorden over vermindering van het Amerikaans en Russisch kernarsenaal noemen de Chinese internauten boerenbedrog. Wat maakt het uit dat de twee landen, die samen 90% van de kernwapens bezitten, de wereld nu nog maar 49 keer kunnen vernietigen in plaats van 50 keer? Uit een internetbevraging van 6000 personen vindt 94 % dat China zijn beperkt kernarsenaal niet mag afbouwen. De conferentie zelf wordt gezien als een publicitaire stunt van Obama voor binnenlands en buitenlands gebruik, en als een middel om China aan boord te krijgen voor sancties tegen Iran en Noord-Korea.

(Bronnen: Xinhua en Global Times)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *