Huawei is een der belangrijkste leveranciers van hardware voor telecommunicatie in de wereld. Toch is het niet op alle markten even welkom.
Huawei is door de Australische regering om vage redenen van ‘nationaal belang’ uitgesloten bij de aanbesteding voor het nationale breedband netwerk dat 38 miljard dollar gaat kosten. Huawei was nochtans bereid een reeks toegevingen te doen: zo zouden de broncodes van de geleverde onderdelen bekend gemaakt worden en mochten aan het project alleen Australiërs deelnemen die officieel ‘veilig’ verklaard zijn. Het Australische breedband project is één der grootste in de wereld; 93% van alle Australische woningen en werkplaatsen moeten tegen 2020 op de optische kabel zitten en toegang hebben tot breedband. Het gaat om 36 miljard Australische dollar.
Waarnemers waren verbaasd over de uitsluiting van Huawei in Australië, daar het al meegewerkt heeft aan gelijkaardige projecten in Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië, en in Australië al 10 jaar meewerkt aan andere grote projecten. De Australische spionagediensten, Australian Security Intelligence Organization, claimen dat een overzeese cyberaanval het grootste veiligheidsrisico voor het land is. In de Australische pers is ook sprake van een onderzoek naar de veiligheid van een onderzeese kabel tussen Perth en Singapore die door Huawei gelegd was.
Tot nog toe stonden vooral de VS erg wantrouwig tegenover Huawei. De Amerikaanse regering verhinderde dat Huawei in 2010 3Com en in 2011 3Leaf kon overnemen; in 2010 werd verhinderd dat Huawei leverancier van Sprint werd. Tenslotte werd einde 2011 Symantec verplicht een vierjarig samenwerkingsakkoord met Huawei te verbreken. Telkens wordt hier mogelijke spionage opgegeven als reden.
De Australische beslissing heeft allicht ook te maken met de recente bekendmaking door de Britse spionagediensten dat ze een duur beveiligingsmechanisme tegen mogelijke spionage door Huawei ingevoerd hebben omwille van de samenwerking tussen Huawei en BT in de uitbouw van het breedbandnet. Projectleider BT zelf blijft nochtans volhouden dat de samenwerking strikt volgens de veiligheidsregels gebeurt en zij alle inbreng van Huawei kunnen controleren op veiligheid.
De beslissing van Australië kadert ook in de algemene politiek van het land. Het hangt het economisch steeds meer af van zijn betrekkingen met China, maar politiek hangt het nog steeds sterk van de VS af. Zo kreeg de VS onlangs toelating om een nieuwe, duidelijk tegen China gerichte, militaire basis op te richten. Binnen Australië is de oppositie van ex premier Rudd ook meer China minded dan de huidige regering.Een woordvoerder van het Chinese Ministerie van Handel heeft op 6 april geprotesteerd tegen de uitsluiting van Huawei.
Huawei is actief in 140 landen. Het is een privé onderneming, eigendom van het personeel. Het is nooit genoemd in concrete zaken van spionage of cybercrime en er is geen aantoonbare controle door de Chinese overheid. Maar de stichter van de firma Ren Zhengfei was wel een hogere officier in het Chinese leger en de firma werd snel groot dankzij grote leningen door de staatsbanken. Vandaar dat sommige buitenlanders Huawei toch als een spionage instrument van de regering beschouwen.