Huawei omzet groeide in 2020 met 3,8%

Niettegenstaande de VS-boycot van Huawei realiseerde de groep vorig jaar een omzet van 891 miljard yuan of 3,8% meer dan het jaar voordien. De te verwachten achteruitgang bij de smartphones werd gecompenseerd door andere hard- en software plus diensten. De vooruitgang in China contrasteert met de achteruitgang in het buitenland.

Roterend voorzitter Ken Hu Houkun

Dat de VS-boycot op Huawei zou wegen was op voorhand een uitgemaakte zaak. Hoewel de vooruitgang het afgelopen jaar de kleinste was van het afgelopen decennium, zette de groep in totaal toch 891 miljard yuan om of 3,8% meer dan het jaar voordien.  De consumentenafdeling was goed voor 482 miljard yuan (+3,3%), de afdeling operatoren 302 miljard (0,2%) en de afdeling voor bedrijven 100 miljard of 23% meer.  De inkomsten uit China staan in voor 65% van de totale verkoop want volgens KPMG ging de binnenlandse verkoop er met 15% op vooruit. Nogal een sterk contrast met de achteruitgang in het buitenland waar de boycot zich liet voelen:12% in EMEA en min 8,7% in Azië/Pacific. Toch was roterend voorzitter Ken Hu Houkun tevreden met de prestaties in het Midden Oosten. Hu zei dat hoewel de ontvangsten van smartphone vorig jaar verminderden, er meer inkomsten kwamen uit andere hardware, software en diensten. De nettowinst steeg met 3,2% tot 64 miljard. De groep volgt de 1+8+N strategie.  De 1 is de smartphone die alles coördineert, de 8 zijn diverse verbonden toestellen en de N-laag bestaat uit IoT-toestellen van derde partijen die verbonden worden door Huawei HiLink and Huawei Share technologies.

Onderzoek & ontwikkeling

Huawei verklaarde vorig jaar 141 miljard of 16,7 % van de inkomsten te hebben besteed aan onderzoek en ontwikkeling. Daar werd het afgelopen decennium 720 miljard yuan aan uitgegeven. Ook in de toekomst zal het bedrag dat aan O&O besteed wordt hoog blijven, aldus financieel onderdirecteur Shi Yanli. Hu verzekerde dat zijn bedrijf over voldoende chips beschikt voor de bedrijfsafdeling, maar in het aanbod van chips voor de consumenten dreigt een tekort. Zoals we eerder aangaven, vormt Huawei zich om meer ten dienste te staan van internet in het bedrijfsleven. Huawei is na de afsplitsing van Honor wereldwijd maar de zesde grootste smartphone verkoper en Trendforce voorspelt voor dit jaar een zevende plaats.

Chips

Toch lijkt qua chips een licht in de duisternis te verschijnen. De Britse ARM firma die chips ontwerpt, wil haar nieuwste v9-architectuur ook aan Huaweis HiSilicon leveren. De nieuwe chips vallen immers niet onder de VS-sancties gezien het ontworpen werd zonder VS-technologie. De v9-architectuur is de grootste verbetering van de ARM technologie sinds 10 jaar. De nieuwe ontwerpen helpen chips bij machine learning, een krachtig onderdeel van AI en is 30% performanter. Het is echter nog de vraag welke chips-bakker deze ARM-chips voor Hi Silicon wil bakken. TSMC heeft zijn leveranties aan Huawei stop gezet. Mediatek heeft naar verluidt de VS een vergunning gevraagd om aan Huawei te mogen leveren.

Zopas heeft China Securities Journal onthuld dat Huawei Shenzhen Sharelink Network heeft opgekocht waardoor de groep nu ook een elektronisch betaalfiliaal bezit.

Bronnen: SCMP, french.china.org.cn

.

.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *