Huawei-stichter Ren vertelt over verleden, heden en toekomst

Huawei stichter Ren Zhengfei heeft de pers ontvangen om meer duidelijkheid te verschaffen over zijn militaire achtergrond en zijn relatie met de CPC. Hij zei nooit door de overheid gevraagd te zijn om te spioneren en bevestigde meermaals dit ook niet van plan te zijn omdat de belangen van de klanten prioritair zijn. Hij is vrij gerust in de toekomst omdat Huawei ‘de enige is die de 5G-basisstations kan integreren met de meest geavanceerde microgolftechnologie’ zodat glasvezel overbodig is.

De stichter van Huawei Ren Zhenfei wordt meestal door de westerse pers afgeschilderd als teruggetrokken zo niet mediaschuw. Deze week heeft hij tot tweemaal toe de pers ontvangen om te antwoorden op hun talrijke vragen. Naar verluidt wil de 74-jarige Ren hiermee vooral de Huawei-personeelsleden een hart onder de riem steken.

Vooreerst vertelde hij over zijn legertijd en hoe hij in 1982 lid werd van de Communistische Partij. Hij groeide op in het arme Guizhou en zijn vader was onderwijzer en werd vervolgd als rechts element tijdens de culturele revolutie. Toen nam Ren dienst in het leger dat hem als ingenieur naar het noordoosten stuurde om een fabriek in kunstvezel op te starten. Toen beschikte elke Chinees maar over een derde meter kleding, juist genoeg om de gaten in de bestaande kleding op te lappen. In Liaoyang waar de temperatuur tot min 20 kan dalen, was er eerst geen huisvesting en sliepen ze in het gras. Toen er wel onderdak was, bood die weinig beschutting tegen wind en regen. Maandelijks mocht een persoon in noordoost China 150 gram spijsolie verbruiken. Kortom de levensvoorwaarden waren zeer hard. Hij werd nadien een onderdirecteur van een bouwonderzoekscentrum van twintig personen. In 1983 echter ontbond de regering geheel het ingenieursteam zodat hij nooit een echte militaire graad heeft gehaald.

Omdat zijn vader als een kapitalist was bestempeld, kon hij eerst niet toetreden tot de Communistische partij. Omdat hij echter een uitvinding had gedaan voor zijn kunstvezelfabriek werd hij geselecteerd voor de National Science Conference. Met de hulp van een toezichthouder werd hij toch lid van de partij. In 1982 werd hij gekozen om deel uit te maken van het twaalfde partijcongres. Hij stichtte Huawei in 1987 met 21.000 yuan waarvan 3000 yuan eigen geld was dat hij ontvangen had om een nieuw leven te starten.

‘Nooit spionage’

Tijdens de persconferentie stelden de journalisten uiteraard veel vragen over mogelijke of toekomstige achterpoortjes in de apparatuur of spionage op vraag van de Chinese overheid. Ren antwoordde dat noch Huawei noch hijzelf ooit enige vraag van een overheidsinstantie ontvangen heeft om ongepaste informatie te verstrekken. Omdat de journalisten bleven aandringen, verklaarde hij dat betreffende cyberveiligheid en de bescherming van privacy Huawei resoluut de kant kiest van de klanten. ‘We gaan noch enige natie, noch enig individu schaden, want dan sluiten we nog liever Huawei’ aldus nog Ren meermaals. In verband met zijn dochter Meng Wanzhou wacht hij vol vertrouwen in de Canadese en de VS justitie de ontwikkelingen af.

Interne structuur

De journalisten stelden ook vragen over de aandeelhoudersstructuur van Huawei en de interne organisatie: zo onder meer waarom Huawei niet naar de beurs gaat. Ren antwoordde dat Huawei jaarlijks 15 tot 20 miljard $ besteed aan O&O en dat voor de komende 5 jaar opnieuw een investering van 100 miljard gepland staat. Beursgenoteerde bedrijven doen dit minder omdat ze in de eerste plaats kijken naar hun begroting, aldus Ren die ook het aandeelhouderschap uitlegde. Hijzelf bezit maar 1,14 % van de aandelen. Het leeuwenaandeel is in handen van een werknemers coöperatie waar de 96.768 werknemers aandelen in hebben. Op 12 januari werden de verkiezingen van de nieuwe vertegenwoordigers in de coöperatie afgesloten in 416 kiesburau’s en in 170 landen en regio’s. Het verkiezingsproces heeft één jaar geduurd en uiteindelijk zullen 115 werknemers  als vertegenwoordiger van het personeel zitting nemen in de coöperatie. Geen enkel individu buiten Huawei heeft één percent van de aandelen.

Eigen O&O

Showroom in het hoofdkwartier

Ren preciseerde nog dat Huawei tot de top 5 bedrijven. van alle sectoren wereldwijd  behoort qua intensiteit van O&O. In de VS verkreeg Huawei 87.805 octrooien en heeft Huawei 11.151 kernoctrooien geregistreerd. Zijn firma werkt mee aan 360 instellingen voor standaardisatie waar het 54.000 voorstellen deed. Wat 5G betreft heeft Huawei al meer dan dertig commerciële contracten afgesloten, 25.000 basisstations verstuurd en het bezit 2750 5G octrooien. Niet veel bedrijven die werken aan 5G-uitrusting zijn bezig met microgolftechnologie. Hij gaat er prat op dat Huawei het enige bedrijf in de wereld is dat 5G kan integreren met microgolftechnologie zodat glasvezel overbodig is. Deze supersnelle microgolven ondersteunen immers breedband verbindingen. Dit is vooral nuttig in schaars bewoond platteland zodat villa’s in de VS ook naar 8K televisie kunnen kijken zonder glasvezel kabel. Anders dreigt de aanleg van dit netwerk een dure affaire te worden.

Voor dit jaar voorziet hij een matige groei van de omzet met minder dan 20%. Hij gelooft niet dat Huawei zal overkomen wat ZTE vorig jaar heeft meegemaakt. Ren beweert dat hij al 10 jaar geleden de groeiende bezorgdheid over de betrouwbaarheid van zijn telecomapparatuur verwachte en daarop heeft geanticipeerd. Hij is weinig bezorgd omdat het alternatief is dure netwerken uitbouwen. Dus gelooft hij sterk in de superioriteit van het eigen materieel. Hij verwacht dat de omzet binnen 5 jaar zowat het dubbele zal bedragen van de omzet nu.

Ren Zhenfei verklaarde zich ook nog tegenstander van het voorstel om Apple in China te boycotten als vergelding voor de boycot van Huawei in de VS. Hij had lof voor president Trump omdat die de belastingen verlaagd had, maar waarschuwde dat de economie zou achteruit gaan als de Amerikaanse president ruzie maakt, landen bedreigt en investeerders afschrikt.

Spionage

Voor onze lezers die moeilijk begrijpen waarom de VS-president zo bang is dat Huawei zou meeluisteren, zetten we even de link naar het artikel van theintercept.com  onderaan. Uit het artikel blijkt dat het in de VS courante praktijk is dat de NSA in gebouwen van telecomoperator AT&T het telecomverkeer en dat van de overflow die het binnenkrijgt van andere operatoren bespioneert.

Lees The Intercept

Bron: SCMP, Peoples Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *