In een zeldzaam interview met de BBC zegt de stichter van Huawei, Ren Zhengfei dat de VS zijn bedrijf niet kunnen kapot maken. Hij omschreef de arrestatie van zijn dochter, Meng Wanzhou, die financieel directeur is van het bedrijf, als politiek gemotiveerd en ontkent elke spionagemogelijkheid.
‘De VS kunnen ons niet kapot maken’ verklaarde Ren. ‘De wereld heeft ons nodig omdat wij het verst staan’ .’Indien het licht uitgaat in het Westen, dan zal het in het Oosten nog schijnen. Indien het noorden donker wordt , dan is er nog het Zuiden. Amerika is maar een stuk van de wereld’.
Vorige week dreigde de Amerikaanse staatssecretaris Pompeo dat het voor Washington moeilijker zou worden partner te zijn met landen die de technologie van Huawei gebruiken. Naast de VS hebben Australië en Nieuw-Zeeland beslist geen Huawei 5G materiaal toe te laten. Andere landen hebben nog geen standpunt ingenomen.
Ondanks zijn vertrouwen in de toekomst van het bedrijf stopt Ren niet weg dat de Amerikaanse acties de groei van het bedrijf ernstig kunnen afremmen. ‘ En zelfs indien de VS meer landen kunnen overtuigen tijdelijk niet met ons te werken, dan kunnen we nog altijd de zaken wat kleinschaliger aanpakken’.
Meer investeringen in het Verenigd Koninkrijk
Ren werd door BBC ondervraagd over investeringen in het Verenigd Koninkrijk. Daar heeft het National Cyber Security Centre juist beslist dat de veiligheidsrisico’s van Huawei handelbaar zijn. Verschillende operatoren zoals Vodafone, EE en Three willen voor 5G met Huawei werken en wachten op toestemming. Ren bevestigt dat zijn bedrijf ondanks de dreiging van een verbod toch verder zal investeren. ‘Aangezien de VS ons niet vertrouwt zullen we onze investeringen daar op nog grotere schaal naar het Verenigd Koninkrijk verleggen’.
Politieke arrestatie
Over de arrestatie van zijn dochter zei Ren: ‘Dit soort politiek gemotiveerde actie is ongeoorloofd’. ‘Wij protesteren. Maar nu we zover zijn, zullen we de rechtbank laten beslissen.’ De VS beschuldigt Huawei en Meng van witwassen en bankfraude om de VS-sancties tegen Iran te omzeilen, en ook van het proberen stelen van bedrijfsgeheimen. Beiden verwerpen alle beschuldigingen.
De nieuwe uitspraak van Ren is een stuk scherper dan vorige maand. Toen zei hij nog: ‘Ik reken erop dat het gerecht in Canada en in de VS open en rechtvaardig is en tot een correct besluit zal komen. We zullen oordelen nadat het bewijsmateriaal openbaar gemaakt is’.
Geen spionage
Is het mogelijk dat Huawei gaat spioneren voor de Chinese regering? Ren: ‘We gaan het risico niet nemen uitgespuwd te worden door ons land of door onze klanten in de hele wereld’ . ‘De Chinese overheid heeft duidelijk verklaard dat ze geen achterpoortjes in onze apparatuur zal inbouwen. En wijzelf zijn dat evenmin van plan’ ‘Wij gaan nooit spioneren. Ik sluit nog liever het bedrijf’.
In een interview met het Amerikaanse CBS een dag later beklemtoonde Ren dat er geen banden zijn met de Chinese regering. Zijn bedrijf heeft nooit informatie gedeeld of daarvoor samengewerkt met de regering. ‘De voorbije dertig jaar hebben we dat nooit gedaan, en de volgende 30 jaar zullen we het niet doen’. Over een mogelijk ‘achterpoortje’ voor de regering in het Huawei materiaal zei Ren :’Dat is onmogelijk’. ‘Omdat we in heel onze organisatie eens en voor goed benadrukken dat we dat nooit zullen doen. Mochten de dat toch gedaan hebben, dan zouden de Amerikanen met hun gevorderde technologie het al ontdekt hebben.’
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weerlegt de westerse beschuldiging dat Chinese bedrijven wettelijk kunnen verplicht worden voor China te spioneren. De bewering vertrekt van een foute en eenzijdige lezing van de Chinese wet. De Chinese wet betreffende de inlichtingendiensten verschilt niet fundamenteel van wat in westerse landen bestaat.
‘De Verenigde staten en enkele bondgenoten gebruiken in deze zaak twee maten en twee gewichten en bewuste misleiding van het publiek. Ze gebruiken dit als een voorwendsel om de rechtmatige ontwikkeling van Chinese bedrijven te blokkeren, en gebruiken politieke middelen om tussen te komen in economisch gedrag’, aldus Geng Shuang, woordvoerder van het ministerie.
Banden met regering?
Op een vraag naar banden met de Chinese regering en het leger verklaarde Ren dat dit veronderstellingen waren zonder feitelijke grond. Ren zelf is een voormalig legeringenieur. Er is bij Huawei wel een comité van de Communistische Partij van China, maar dat is wettelijk verplicht, zelfs in bedrijven met buitenlands kapitaal.
Bronnen: BBC, People’s Daily
Hij heeft maar 5 % van de aandelen terwijl de rest in eigendom is van de werknemers van het bedrijf. De werknemers zouden hem niet vervangen als CEO, zelfs niet na zoveel valse beschuldigingen. Huawei is een echt democratisch bedrijf vergelijkbaar met westerse bedrijven zoals Apple. Of het Chinese gerecht Huawei zou dwingen om de overheid te helpen zoals het westerse gerecht met Apple deed een paar jaar geleden is nog de vraag.
Het lijkt me dat als je de CCP in je bedrijf hebt zitten dat er dan wel degelijk banden met de overheid zijn.
Hoeveel Duitse bedrijven hadden banden met de Nazi partij? Hoeveel VS bedrijven banden met de KKK? 10% van de Chinese bevolking is lid van de CCP. Of de overheid naar zulke bedrijven luistert is nog de vraag. Vele Zuid Amerikaanse coupz zijn gepleegd door de CIA op verzoek van Chiquita bananen bedrijf.