China overtrof vorig jaar de VS als grootste verbruiker van energie. Dit werd gisteren bekendgemaakt door het Internationaal Energieagentschap (IEA) in Wenen. In 2000 verbruikte de VS nog tweemaal zoveel energie als China. China betwist de cijfers.
De internationale energiewaakhond deelde mee dat China vorig jaar 2252 miljoen ton equivalent in olie aan diverse energiebronnen verbruikte, wat 4 % hoger uitvalt dan het verbruik in de VS. China, dat deze cijfers betwist, houdt het op 2170 miljoen ton. Het land is in elk geval veruit de grootste gebruiker van steenkool. Hoewel het zelf grote steenkoolvoorraden heeft, wordt verwacht dat het land dit jaar meer dan 100 miljoen ton importeert, waardoor het Japan overtreft als grootste steenkoolimporteur. Drie jaar geleden was China nog een netto steenkoolexporteur. De trend is ook zichtbaar wat petroleumverbruik betreft. ’s Werelds grootste exporteur van petroleum, Saoedi-Arabië, verkocht vorig jaar voor de eerste keer meer petroleum aan China dan aan de VS, dat decennia lang de grootste afnemer was.
Het IEA zei dat China sneller dan verwacht de topplaats inneemt, omdat de VS succesvoller zou zijn inzake het efficiënt gebruiken van energie. De laatste tien jaar verbeterde dit volgens het IEA in de States jaarlijks met 2,5 %, terwijl dit in China maar met 1,7 % was. Toch verbruiken de Verenigde Staten per hoofd nog veel meer energie dan China en gaan ze minder efficiënt met energie om dan Europa. China vindt dan weer dat het IEA China’s inspanningen voor hernieuwbare energie onderschat.
Frank Birol van het IEA verwacht dat China in de toekomst meer bepalend zal zijn in verband met hoe energie gebruikt wordt op globaal vlak, gaande van welk type van auto’s dat gebouwd wordt tot het type van elektriciteitscentrales. Dit betekent dat China ook de verbruikspatronen buiten haar grenzen zal beïnvloeden. In maart nodigde de secretaris-generaal van het IEA, Nobuo Tanaka, China uit om lid te worden van de organisatie, die een energieafdeling is van de OESO. Deze werd op haar beurt opgericht in de nasleep van het Marshallplan en organiseert vooral rijke westerse landen. Woordvoerder Zhou van het Chinees bestuur voor Energie heeft de IAE-cijfers reeds afgewimpeld als ongeloofwaardig. Hij beweert dat China’s aanwending van duurzame energie die van de Amerikanen overtreft: “De Volksrepubliek heeft de grootste geïnstalleerde capaciteit inzake waterkracht, de breedste inzet van zonne-energie voor waterverwarming. China bouwt aan de grootste nucleaire capaciteit groeit het snelste op het terrein van de windenergie” aldus nog Zhous repliek.
Bron: Financial Times, SCMP