Volgens het Internationaal Energie-agentschap (IEA) was China vorig jaar de onbetwiste leider bij de installatie van nieuwe groene energieprojecten. In zijn eentje installeerde het 4% van ’s werelds nieuwe capaciteit aan nieuw geïnstalleerde groene energie.
Voor de eerste keer groeide vorig jaar de nieuwe capaciteit aan zonne-energie meer dan de nieuwe thermische installaties wereldwijd zo zegt het jaarboek van het Internationaal Energie Agentschap. Twee derde van de nieuwe installaties waren voor hernieuwbare energie zo vond het agentschap.
Het is echter China dat onbetwist de eerste staat met 40% van de nieuwe installaties voor groene energie zo blijkt nog. Wereldwijd steeg vorig jaar de capaciteit van PV-energie met 50% en daarvan neemt China de helft voor zijn rekening aldus nog het IEA-jaarboek. China is echter ook wereldwijd leider in waterkracht, bio-energie voor elektriciteit en verwarming en elektrische voertuigen.
Voortijdig
Tegen 2022 verwacht het IEA 43% productie van hernieuwbare energie met een wereldproductie van 1000 GW. Directeur Birol verwacht vooral een golf aan nieuwe zonnepanelen. China zal naar verwachting de groeimotor blijven. Tegen dan zou China 360 GW aan groene energie voortbrengen. Het land heeft al 3 jaar op voorhand zijn doelstellingen van zonne-energie gehaald. Deze doelstellingen waren gepland voor 2020.
Het IEA vindt dat in China de groeiende kosten van toelagen en de integratie met het netwerk nog een barrière vormen voor verdere ontwikkeling. Het stelt vast dat China op de goede weg is met het afbouwen van het feed-in tarief systeem ten voordele van een quota systeem met groene certificaten. Onder een meer versneld scenario zou de wereldwijde groene capaciteit met nog 30% aanvullend kunnen groeien tot 1150 GW. Onderzoekers van China en het VK werken aan vijf projecten om de nieuwe generatie aan technologie van wind- en getijdenenergie op te wekken. Ook bij de waterkrachtcentrales wordt bestudeerd hoe de dammen van de kleine- en middelgrote centrales efficiënter gemaakt kunnen worden zodat ook tijdens droge seizoenen de stroomproductie kan doorgaan.
Bronnen: Le Figaro, China Daily