IMF berekent gevolgen van handelsoorlog tussen VS en China

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een economische analyse gemaakt van de gevolgen van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. Die zijn nu al negatief voor beide landen en voor de wereld. Een verdere escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China zal een belangrijk negatief effect hebben op de groei in beide landen, en China het meest treffen.

Indien de al ingevoerde invoerrechten blijven zoals ze zijn, dan zou de wereldeconomie dit jaar al 0,2% groei moeten inleveren. In 2019 volgt nog eens 0,2%. Maar indien president Trump zijn dreiging uitvoert en op alle Chinese producten invoerrechten gaat innen, dan zal het dalend vertrouwen van consumenten en zakenmensen in combinatie met een negatieve reactie van de financiële markten het bnp van de VS en China veel meer naar beneden drukken.

Volledige of beperkte handelsoorlog?

Onder volledige handelsoorlog verstaat het IMF een situatie waarin de VS nog eens Chinese goederen ter waarde van 267 miljard dollar gaan belasten, waardoor ongeveer de volledige Chinese invoer onder sancties zou vallen. Het huidige tarief van invoerrechten zou zoals aangekondigd per 1 januari stijgen van 10 naar 25% zonder grote Chinese toegevingen. Bovendien gaat het IMF ervan uit dat de VS invoerrechten op alle autoinvoer gaan heffen, waardoor ook vele andere landen dan China getroffen worden.

De impact op landen buiten de VS en China komt vooral onrechtstreeks, door dalend vertrouwen en slechtere financieringsvoorwaarden. De verwachte wereldgroei in 2018 wordt naar beneden bijgesteld, van 3,9 naar 3,7%. Een volledige handelsoorlog zou in 2020 al 0,8% van de wereldwijde groei afschaven, en daarvan zou 0,4% ook op langere termijn blijven.

De groei in de VS zal in 2018 pieken op 2,9% maar afvlakken naar 2,5% in 2019 en dalen tot 1,8% in 2020. De daling komt er ondanks de impact van de belastingvermindering die in 2020 zou moeten voelbaar worden. In het geval van een volledige handelsoorlog zou het bnp van de VS echter in 2019 al 0,9% lager kunnen liggen dan normaal verwacht.

De Chinese groei daalt van 6,9% in 2017 naar 6,6% in 2018 en 6,2% in 2019. Op halflange termijn zal de groei er afnemen naar 5,6% terwijl de economie verder omgevormd wordt in de richting van duurzame groei , meer milieumaatregelen en het verminderen van de te hoge schuldgraad. De daling komt er door een dalende buitenlandse vraag en strengere financiële regels. In het geval van een volledige handelsoorlog zou het bnp van China echter in 2019 al 1,6% lager kunnen liggen dan verwacht.

Handels- of koude oorlog?

Het IMF stelt wel dat de berekeningen niet met alle factoren kunnen rekening houden en de gevolgen van een volledige handelsoorlog zowel beter als slechter dan voorzien kunnen uitvallen.

In dat verband is het belangrijk dat een aantal waarnemers  de VS recentelijk een nieuwe gecoördineerde ‘koude oorlog’ tegen China zien ontketenen. Dat zou de impact van een handelsoorlog veel ernstiger kunnen maken.

Bronnen : South China Morning Post, China Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *