Volgens berekeningen van het IMF wordt China’s economie uitgedrukt in koopkrachtpariteit, in 2016 groter dan deze van de VS. Dit meldt Brett Arend, columnist van de “Wall street Journal” in “Marketwatch”.
De laatste voorspellingen geven aan dat het dus niet 10 jaren, maar 5 jaar zal duren vooral China’s economie in reeële termen groter wordt dan deze van de VS. De voormalige berekeningen waren gebaseerd op de waarde van munten. De nieuwe berekening maakt de oefening uitgedrukt in wat de bevolking met die munten kan kopen. In koopkracht uitgedrukt zal de Chinese economie van 11.200 miljard $ dit jaar groeien tot 19.000 miljard $ in 2016. Tezelfdertijd zou de VS-economie stijgen van 15.200 miljard $ nu tot 18.800 miljard $ in 2016. Dit betekent dat de VS-economie maar 17,7 % van de wereldproductie meer zou uitmaken en China zou stijgen naar 18 %. In 1986 produceerde de VS nog 25%. Tien jaar geleden was de VS-economie drie maal groter dan China’s.
De VS werd nummer één werereldwijd in 1890 toen het Groot-Brittannië overvleugelde. Volgens economisch geschiedkundige Angus Maddison produceerde de voormalige Sovjet-Unie op haar piek maar één derde van de VS en de Japanse was op haar hoogtepunt half zo groot als de VS. Indië zou volgend jaar reeds Japan overvleugelen als de derde grootste economie. Volgens de journalist van Marketwatch is de opgang van China en de relatieve neergang van de VS de topstory van deze tijd. Als het nieuws bevestigd wordt, kunnen we ons inbeelden dat dit heel wat pennen in beweging zal zetten en kommentaren zal losweken.
Bronnen: Marketwatch; Channelnewsasia
IMF World Economic Outlook meer bepaald Google Public Data Explorer dan klikken op National Accounts, GDP based op PPP