In China zijn er meer dan 500 miljoen dosissen van vaccins tegen COVID-19 toegediend. Het land kan nu 20 miljoen mensen per dag inenten. Tegen het einde van het jaar wil het 3 miljard dosissen produceren. Met de massale vaccinatie van de eigen bevolking, maar ook een reeks andere slimme maatregelen levert China een forse bijdrage aan de wereldwijde strijd tegen de pandemie.
Stroomversnelling
De Nationale Gezondheidscommissie van China heeft zondag 23 mei gemeld dat er meer dan 500 miljoen dosissen vaccins zijn toegediend. Onder de Chinese bevolking doen er weinig of geen complottheorieën rond vaccins de ronde. Toch was er door allerlei oorzaken een zeker vaccinatie-twijfel. Sinds begin mei is de vaccinatie in een stroomversnelling gekomen. De bereidheid om zich te laten inenten kreeg onder andere een stimulans doordat bij plaatselijke uitbraken, o.a. in Anhui (oosten van China) en Liaoning (noordoosten) bleek dat niemand van de nieuw besmette personen was gevaccineerd.
Bedrijvig
Ook de goedkeuring van het CanSino-vaccin waarvan maar 1 prik nodig is, heeft bijgedragen aan het enthousiasme voor vaccinatie. Nog een voordeel van dat specifieke vaccin zou de gebleken werking tegen varianten te zijn. Die voordelen zouden volgens experts opwegen tegen het nadeel van koorts dat sommige met CanSino ingeënte personen ondervinden. Dit is onder andere zo omdat koorts wijst op resistentie tegen de ziekte en omdat bij een inenting met 1 dosis de weerstand hoger is. De afgelopen twee weken werden er dagelijks 10 miljoen personen ingeënt, met op sommige dagen uitschieters van 15 of 17 miljoen. Het heeft zelfs hier en daar tot tekorten geleid. Dat die intussen zijn opgelost is te danken aan het feit dat Chinese bedrijven hun vaccinproductie opvoeren. Volgens de Nationale Gezondheidscommissie van China is het land nu in staat 20 miljoen vaccinprikken per dag uit te delen (dus meer dan de hele bevolking in België of zelfs Nederland). Intussen zijn er volgens het verbond van de betrokken ondernemingen, de China Vaccine Industry Association, ongeveer 1 miljard dosissen voor de wereld geproduceerd. Dit in vijf maanden tijd. Het streefdoel is tegen het einde van het jaar meer dan 3 miljard dosissen vaccins aan te maken.
Holistisch
Shao Yiming, een onderzoeker bij het China Center for Disease Control and Prevention, het centrum voor ziektebestrijding en preventie, en een expert in de ontwikkeling van Covid-19-vaccins legde tegenover de South China Morning Post de visie achter de vaccinatie in China uit. ‘Het aanbod van vaccins neemt toe met de vraag naar vaccinpreventie en -bestrijding. Het hele land wordt op ordelijke wijze ingeënt. Mensen moeten urgentie voelen, geen paniek. Daar is ook geen reden toe: onze voorraden zijn voldoende en de productiecapaciteit neemt geleidelijk toe’.
Het belang van groepsimmuniteit
Met de grotere voorraden die in de tweede helft van het jaar beschikbaar zullen zijn, wil China binnen het jaar de groepsimmuniteit van zijn bevolking bereiken. Zhong Nanshan, een van de bekendste Chinese longartsen en epidemiologen, kwam op de nationale televisie het belang van dat streven uitleggen. ‘Een uiterst belangrijke volgende stap is het opbouwen van groepsimmuniteit door massale vaccinatie. De preventiemaatregelen die we tot nog toe hebben gebruikt, zijn niet langer voldoende, zelfs niet voor China’. Die maatregelen zijn de bekende middelen waarmee China zijn bevolking nu grotendeels coronavrij heeft gemaakt en zelfs incidentele uitbraken kan blijven bestrijden. De snelle, grootschalige tests, rigoureuze contactopsporing, quarantaine en lockdowns. ‘Hoe eerder we collectieve immuniteit bereiken, hoe minder mutaties een kans krijgen. Dit is zeer urgent voor China, … virusmutaties kunnen het beschermingsniveau van vaccins en de ontwikkeling van therapeutische medicijnen beïnvloeden’, aldus Zhong.
China en de wereld
Met de massale vaccinatie van de eigen bevolking denkt China niet alleen aan zichzelf. Het levert zo ook een forse bijdrage aan de wereldwijde strijd tegen de pandemie. Maar het doet dat ook op andere manieren met een reeks slimme maatregelen: vaccins leveren, zorgen voor subsidies, schuldvermindering, een eigen vaccinproductie in derdewereldlanden mogelijk maken. China heeft vanaf het begin deelgenomen aan het mondiale COVAX programma, dat o.a. uitgaat van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en vaccins breed beschikbaar wil maken in de Derde Wereld. Nu steeds meer Chinese vaccins ook door de WHO worden goedgekeurd, zal het meer vaccins via COVAX kunnen verspreiden.
Bronnen: Xinhua, China Daily, Global Times, South China Morning Post, who.int, Wikipedia