In China herenigt AI een ontvoerde zoon met zijn familie

Het ontvoeren van jonge kinderen voor doorverkoop aan kinderloze koppels is een Chinees probleem dat met name in de periode van het een-kind-beleid tot een van de meest voorkomende misdaden uitgroeide. De aanpak ervan verbetert snel en de moderne technologie speelt daarbij een steeds grotere rol.

Kinderdetective aan het werk; foto 163.com (disclaimer)

Nageslacht

Volgens Confucius was de grootste zonde het niet hebben van nageslacht. Iedereen moest dus trouwen en tenminste één zoon ‘produceren’ om de familienaam voort te zetten. Ondanks het feit dat het moderne China vooroploopt wat betreft gelijkheid van man en vrouw, bleef de wens om een zoon te krijgen onder een groot deel van de bevolking bestaan. Daarnaast stonden echtparen die liever geen kinderen wilden onder enorme druk om toch een kind op de wereld te zetten; jongen of meisje.

Een-kind-beleid

In 1980 kondigde de Chinese regering het beleid af dat een koppel slechts één kind mocht krijgen, een regeling die 36 jaar zou duren. Het was ook het jaar waarin de economische hervormingen ingezet werden en de beperking van de bevolkingsgroei was bedoeld om zo sneller het hele volk de vruchten van die hervormingen te laten plukken. Het was dus vooral een economische maatregel.

Sociale gevolgen

Bij de sociale gevolgen werd kennelijk minder stilgestaan. Veel echtparen wilden liever een jongen, maar als het enige kind toch een meisje was, moesten ze dat wel accepteren. Meestal lukte dat wel, maar ik heb persoonlijk meerdere teleurgestelde jonge vaders meegemaakt, die echt even tijd nodig hadden om eraan te wennen geen zoon te hebben. Echtparen met vruchtbaarheidsproblemen werden wel medisch geholpen, maar adoptie was in China indertijd niet goed georganiseerd. Bovendien konden ouders met een babydochter die uiteraard niet ter adoptie afstaan.

Ontvoering

Er was in China altijd al een ‘markt’ voor mannelijke baby’s of jonge kinderen. Ontvoerders speurden straten, winkels, markten e.d. af naar kinderen die ze weg konden grissen. Die verkochten zij dan aan kinderloze koppels in andere delen van China. Sommige artsen lieten zich omkopen om geboortebewijzen uit te schrijven, waarmee de nieuwe ‘ouders’ hun kinderen wettelijk konden inschrijven. Het was dus een ware vorm van georganiseerde misdaad. Sommige kinderen kwamen echter in een minder humane omgeving terecht; zij werden op zeer jonge leeftijd de straat op gestuurd als verkoper van groenten, fruit e.d. of om te bedelen. Vaak werden zij gestraft op dagen dat zij niet genoeg geld binnenbrachten.

Kinderdetectives

Baby’s groeiden op zonder te weten dat zij ooit ontvoerd waren. Sommige iets oudere kinderen bleven een vage herinnering behouden aan hun oorspronkelijke familie. De ouders van de ontvoerden waren wanhopig en oefenden grote druk uit op hun lokale autoriteiten. De Chinese politie richtte speciale eenheden op die een dagtaak hadden aan het oplossen van ontvoeringen. In de Chinese media kan je verhalen vinden over gespecialiseerde kinderdetectives (zie foto) met een geoefend oog voor het ontdekken van mogelijk ontvoerde kinderen. Deze hadden ook vaak succes. Een Chinees bericht meldt dat in de periode tussen 2000 en 2019 meer dan 146.000 ontvoerde kinderen opgespoord werden.

Hereniging

Een even groot probleem als het opsporen van ontvoerde kinderen is het uitzoeken wie de oorspronkelijke ouders van gevonden kinderen waren. Ontvoerders houden geen administratie bij en de betrokken artsen weten ook niet meer voor wie zij valse geboortebewijzen afgegeven hebben. De overheid heeft een database aangelegd van DNA van ouders van ontvoerde kinderen, maar dat is een gigantisch karwei. Recentelijk blijkt AI ook op dit gebied van nut te kunnen zijn.

Case

Xie Qingshuai werd in januari 1999 ontvoerd, toen hij voor een korte periode alleen thuis in Xingtai, provincie Hebei, werd achtergelaten, terwijl zijn moeder boodschappen ging doen. Zijn ontroostbare familie bracht de volgende decennia door met het zoeken naar hem, eerst in Xingtai, daarna in naburige provincies en uiteindelijk in het hele land. De zoektocht van de familie haalde de krantenkoppen in 2022 toen ze een beloning van 200.000 RMB uitloofden voor nuttige aanwijzingen over hun zoon en een miljoen RMB voor het daadwerkelijk vinden van hem.

Op 27 november van dit jaar heeft de lokale politie in Hebei, met behulp van software ontwikkeld door het in Beijing gevestigde AI-bedrijf Deepglint, hun zoon Xie Qingshuai gelokaliseerd. De doorbraak leidde vorige week tot een emotionele reünie in Xingtai, waar Xie Kefeng, de vader, zijn nu 25-jarige zoon omhelsde, die in de zuidwestelijke stad Chengdu in de interieurrenovatie werkzaam was.

Een geëmotioneerde Xie Kefeng vertelde de media: ‘Ik wacht al 25 jaar op deze dag.’ De familie ontving op 28 november DNA-resultaten die bevestigden dat Xie Qingshuai inderdaad hun verloren zoon was. Overweldigd door de gang van zaken, zei Qingshuai alleen dat hij nog tijd nodig had om het nieuws te verwerken.

Deepglint

In een bericht op het microblogplatform Weibo legde Deepglint uit hoe hun ‘algoritme voor het vergelijken van gezichten tussen leeftijden’ cruciaal was bij het vinden van Xie Qingshuai. ‘De meeste ontvoerde kinderen, die op jonge leeftijd van hun familie worden gescheiden, ondergaan aanzienlijke uiterlijke veranderingen, wat een uitdaging vormt voor politieonderzoek’, aldus het bedrijf.

Hun algoritme, gebaseerd op genetische relaties, is ontworpen om grote overeenkomsten tussen gelaatstrekken van familieleden te identificeren. Deze technologie, zelfs met beperkte informatie over het huidige uiterlijk van de vermiste persoon, beperkt en rangschikt potentiële matches effectief om de zoekopdracht te verbeteren.

‘In het geval van Xie gebruikten we foto’s van het paar en hun oudste zoon ter vergelijking, en vonden we Xie Qingshuai in de top vijf’, aldus het bedrijf. Ze voegden eraan toe dat Qingshuai de vierde persoon is in de afgelopen zes maanden, waarbij ze de politie hebben geholpen om hem terug te vinden. In de afgelopen jaren is het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie, samen met big data en kunstmatige intelligentie, een cruciaal hulpmiddel geworden bij het lokaliseren van ontvoerde en vermiste personen in China.

Baidu

In 2017 werkte techgigant Baidu samen met ‘Baby Come Home‘, een toonaangevend platform voor het vinden van gezinnen, om zijn gezichtsvergelijkingssysteem voor meerdere leeftijden te verfijnen met behulp van meer dan 20.000 datasets van het platform. Het jaar daarop werkte het National Rescue and Search Network, onder het Ministerie van Burgerzaken, samen met Baidu om een gezichtsvergelijkingsfunctie te introduceren, waarmee gebruikers foto’s van vermiste familieleden kunnen uploaden om mogelijke overeenkomsten te vinden.

Tencent

Het YouTu Lab van Tencent ontwikkelde een vergelijkbare technologie om de politie te helpen bij het vinden van vermiste personen. Volgens een rapport heeft de politie in de zuidoostelijke provincie Fujian binnen zes maanden na de implementatie van het gezichtsherkenningssysteem van YouTu Lab meer dan 500 vermiste personen gelokaliseerd.

Bronnen: sixthtone.com, deepglint.com, wznlawyer.com, 163.com, chinanews.com.cn, baidu.com

Lees ook ons eerdere artikel over het onderwerp kinderhandel:

Niet-aflatende strijd tegen kinderhandel