'Recht op verdediging, geen militarisering Zuid-Chinese Zee'

Beijing laat weten dat China het recht heeft verdedigingswapens op Chinese bodem te plaatsen. Beelden van Amerikaanse media zouden tonen dat China op een eiland in de Zuid-Chinese Zee lanceerinrichtingen voor raketten heeft gebouwd. Politici uit de VS en buurlanden van China  noemen dit militarisering. Beijing wijst op zijn recht op verdediging en op zijn inspanningen om vrede en welvaart in de regio te garanderen.

verdediging van dit eilandFox News, de populaire rechtse Amerikaanse zender, besprak gisteren beelden van het ‘burgerlijke satellietbedrijfImageSat International. Ze zouden bewijzen dat China op Yongxing/Woody Island onlangs twee batterijen heeft gebouwd met lanceerinrichtingen voor acht geavanceerde luchtdoelraketten en een radarsysteem.

Militarisering Zuid-Chinese Zee?

Uiteraard bevestigt of ontkent China dit niet. Ook andere landen hebben niet officieel verklaard dat de waarheid door Fox News is aangetoond. Vele internationale media suggereren echter wel dat het verhaal klopt. De minister van Buitenlandse Zaken van de VS, Secretary of State John Kerry, heeft gezegd dat hij ‘zich hierover zorgen maakt’ en dat ‘de VS er eens ernstig over zal praten met China’. Een majoor uit Taiwan is ervan overtuigd dat de beweringen van Fox News correct zijn. De nieuwe verkozen leider van Taiwan, mevrouw Tsai Ing-wen, spreekt over verhoogde spanningen in de regio. Media en politici uit de VS en sommige buurlanden baseren zich op de Amerikaanse beweringen om China ervan te beschuldigen ‘de Zuid-Chinese Zee te militariseren’. De VS herhaalt dat het in de zee zal blijven patrouilleren ‘om de vrije doorvaart te beschermen’.

of verdediging?

Wang Yi 'verdediging' is een rechtDe Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop was op bezoek in China. Zij had vooraf laten weten ook te willen pleiten voor de vrije doorvaart van de handels- en marineschepen. Mevrouw Bishop kreeg van de Chinese woordvoerder van BuZa Hong Lei te horen dat China vraagt aan Australië om een objectieve en onpartijdige houding aan te nemen. Hong herhaalde de Chinese standpunten over de Zuid-Chinese Zee en voegde eraan toe dat zijn land het internationaal erkende recht heeft om op zijn eigen grondgebied voorzieningen te treffen voor landsverdediging. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi vond het verhaal over de lanceerinrichtingen ‘een poging van bepaalde westerse media om het nieuws zelf te creëren’, een hype dus. Ook Wang sprak van ‘beperkte, noodzakelijke voorzieningen voor zelfbescherming …onweerlegbaar in overeenstemming met het internationaal recht’.

De Zuid-Chinese Zee is uitgestrekt

Waarom verwerpt de Chinese regering met kracht de bewering dat China bezig is de Zuid-Chinese Zee te ‘militariseren’? Welke argumenten voert Beijing aan voor de stelling dat ‘alle militaire voorzieningen op de Xisha-eilanden dienen om zijn nationale soevereiniteit en veiligheid te verdedigen’? Yongxing is een van de Xisha-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. Het Westen noemt het Woody Island en spreekt van Paraceleilanden. Soms geven media de beide benamingen.
Zuid-Chinese ZeeDe zee rond Yongxing en het eiland zelf wordt al eeuwenlang bezocht door de vissers en marineschepen van China. In de 20e eeuw is het veroverd, eerst door Frankrijk, dan door Japan. De Chinese Republiek heeft het eiland na afloop van de 2e Wereldoorlog terug in bezit genomen en het de naam Yongxing gegeven. In 1956 is de Volksrepubliek China het eiland beginnen te beheren en te verdedigen. Het maakt deel uit van de provincie Hainan. Er is een stadje, Sansha, waar ongeveer 1.500 burgers en militairen wonen met hun gezinnen. Sansha heeft een school en andere burgerlijke voorzieningen. Al jarenlang onderhoudt China installaties voor defensie op zee en in het luchtruim op Yongxing. Beijing heeft met betrekking tot Yongxing/Woody Island een stevige de facto claim. Die wordt sinds enige jaren betwist door Vietnam. Dat land is teruggekomen op de erkenning door wijlen premier Pham Van Dong van de Chinese soevereiniteit over alle Paraceleilanden.
De Xisha/Paraceleilanden moeten niet worden verward met de Nansha-eilanden. Rond die andere eilandengroep in de Zuid Chinese Zee, die ook een Engelse naam heeft (Spratley-eilanden), bestaat een veel scherper conflict tussen de verschillende landen die ze als hun territorium claimen. De opzettelijke associatie van de beide eilandgroepen door bepaalde media is een manier om te suggereren dat China de hele Zuid-Chinese Zee wil militariseren en de meningsverschillen wil laten escaleren.

US rules the waves

uss-curtis-wilbur-600x400Voor China is het juist de VS die de Stille Oceaan militariseert. Guam is een duidelijk voorbeeld: op dat Amerikaanse eiland in die oceaan heeft de VS offensieve nucleaire onderzeeërs en raketsystemen bedoeld als afschrikking voor China. De VS blijft de Stille Oceaan met zijn vliegdekschepen, andere marinevaartuigen en vliegtuigen beheersen. Het heropent zijn militaire basissen op de Filippijnen. Het roept Japan en Australië op om samen te patrouilleren in de Zuid-Chinese Zee. Onlangs provoceerde het China door met een Navy destroyer tot 12 zeemijl van een Paraceleiland te naderen. Het is niet duidelijk of er op Yongxing installaties komen om zich te wapenen tegen dat soort dreigende manoeuvres. Wel is het zeker dat China zich geen militaire confrontatie met de VS zou kunnen veroorloven en dat een ‘militarisering van de Zuid-Chinese Zee’ het onderhouden van basissen en wapensystemen in de regio onkosten zouden opleveren die Beijing beslist zwaar zouden vallen en waar de Chinese regering ook helemaal geen zin in heeft.

‘Kijk naar mijn daden’

verdediging nodig voor eilandDe geschiedenis van de afgelopen decennia en de praktijk van de recente jaren wijzen in de tegenovergestelde richting: China wil het gebied in en om de Zuid-Chinese Zee juist stabiliseren en welvarend helpen maken. De zeeroute van het ‘One Belt, One Road’-initiatief raakt aan de regio. Het is uiterst onwaarschijnlijk dat China daar zijn eigen belangen zou willen schaden door de ‘vrije doorvaart van de handel’ te belemmeren. Yao Xinyu van Xinhua schrijft: ‘De Zuid-Chinese Zee is als waterweg van levensbelang voor de wereldhandel en voor de ontwikkeling van China. Beijing heeft geen enkele reden om een van zijn eigen verkeersaders voor de handel te ontwrichten’. Daarop heeft Wang Yi overigens gezinspeeld toen hij de internationale media voorstelde om eens ‘wat meer aandacht te geven aan de openbare dienstverlening die China in de Zuid-Chinese Zee aanbiedt: vuurtorens, weerstations, voorzieningen voor de redding en de beschutting van vissers.’ Chinese militaire experts wijzen erop dat de marine en de luchtmacht kunnen helpen om de veiligheid van schepen, wetenschappelijke observatoria en de burgerluchtvaart te beschermen.
Xinhua, China Daily, Global Times, BBC, Huffington Post, SCMP, Wikipedia

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *