Dit is de week van ‘Ink Brussels 2019’, een evenement waarin de Chinese kalligrafie een centrale rol speelt.
Sinds maandag 6 mei zijn er in de ruimtes van een Brusselse universiteit, aan het Flageyplein 19B (Elsene), lezingen en workshops over het artistieke gebruik van ‘inkt’ en de schoonschrijfkust. Tot en met zaterdag 11 mei komen schilders, tekenaars, uitgevers, schrijvers, academici maar ook musici en dansers uit Europa en China naar de Belgische hoofdstad om uitleg en demonstraties te geven.
Plaats
Bij een aantal evenementen zullen ze ook het publiek uitnodigen of uitdagen om te participeren. De meeste activiteiten vinden plaats in het Auditorium Victor Bourgeois en de Espace Architecture van de faculteit architectuur van de franstalige Vrije Universiteit van Brussel (ULB). Op vrijdag brengen deelnemers er een bezoek aan het huis Odradek, een werk-en ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit Azië en Europa, in de Amerikaanse straat in Elsene. Daarna gaat het naar het kunstencentrum Garage Cosmos in de Zevenbunderstraat in Ukkel. Voor de slotdag, op zaterdag 11 mei, is iedereen uitgenodigd in het Museum Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark, 10, vanaf 10:30 u tot 17:00 u. ’s Avonds is er een concert, of liever een ‘muzikale meditatie’ in Galerie ArtWeCare, De Praeterestraat 18 in Elsene.
Organisatoren
Dit zijn de organisatoren uit China: Ink Art Research Centre (Sichuan Fine Arts Institute, Chongqing), Centre for Contemporary Visual History (Taishan University, Tai’an), Renmin University of China en Beijing Conservatory of Music. Dit zijn hun Belgische partners: Université Libre de Bruxelles (Faculté d’Architecture La Cambre Horta ULB, EASt/ULB, Institut Confucius ULB), Royal Museums Art & History (RMAH), Ecole Supérieure des Arts St-Luc, Belgisch Instituut voor Hogere Chinese Studiën, ODRADEK, Garage Cosmos, European Lettering Institute (ELI).
Bruggen bouwen
Wat is de misschien onbedoelde link tussen deze bescheiden, kleinschalige ‘Ink Brussels 2019’ en het gigaproject van de nieuwe Zijderoutes, het Belt and Road Initiative (BRI)?
Allebei komen ze voort uit de mentaliteit om culturen met elkaar in contact te brengen en technieken en visies te laten uitwisselen, met respect voor elkaar. Lu Xiaohong, de Chinese Directeur van het Confucius Instituut van de franstalige Vrije Universiteit van Brussel (ULB), en coördinator van de evenementen, legt uit wat de organisatoren bezielt. Hij zegt: ‘met dit evenement willen we een brug bouwen tussen de kunst uit het Oosten en die uit het Westen. Chinese kunstenaars krijgen de kans om met westerse collega’s en tegenhangers te communiceren en te dialogeren’.
Bronnen: Xinhua, programma: Ink Brussels 2019