Internationale beleggers geloven in Chinese economie

De buitenlandse investeringen in Chinese aandelen en obligaties blijven stijgen. Ondanks de alarmistische berichten over de Chinese economie in de Westerse media, blijven de beleggers blijkbaar hun vertrouwen behouden.

De buitenlandse investeringen in Chinese aandelen en obligaties stegen dit jaar al met 120 miljard dollar. In totaal bedragen ze nu meer dan 1.100 miljard dollar.

De stijging vindt plaats ondanks alarmistische berichten in zowat alle westerse media over toenemende overheidsregulering van de privé technologiebedrijven en de vermeende kans op een financiële crisis door een eventueel failliet van vastgoedbedrijf Evergrande.

Opmerkelijk is dat beleggers nu meer rechtstreeks gaan investeren op de Chinese beurzen, eerder dan via financiële instrumenten op beurzen zoals die van New-York of Hongkong.

Buitenlandse beleggers lijken niet onder de indruk te zijn van de recente schommelingen van de Chinese aandelen- en obligatieprijzen op de internationale beurzen noch van de sterkere reglementering van de privé technologiebedrijven door de Chinese overheid. Zij zoeken rendement en denken duidelijk dat het in China te vinden is.
In totaal hadden buitenlandse investeerders per einde september 7.500 miljard yuan (1.100 miljard dollar) belegd in Chinese aandelen en obligaties. Dat is een stijging met 760 miljard yuan sinds eind 2020.

De stijging van de investeringen in China illustreren het gebrek aan vertrouwen dat de beleggers hebben in de economie van de ontwikkelde landen. Ze gaan elders rendement zoeken, in de Chinese economie die als enige stevig bleef en blijft doorgroeien in coronatijden.

Beleggen in Shanghai of Shenzhen in plaats van New-York

De beleggingen in Chinese bedrijven via internationale beurzen hebben tot nu toe een tumultueus jaar gekend. Door de strengere Chinese regelgeving op technologiebedrijven en de onderwijssector kregen de aandelen van Chinese bedrijven uit die sectoren, zoals Alibaba en Tencent op de internationale beurzen fikse klappen. De liquiditeitsproblemen van het vastgoedbedrijf Evergrande hebben geleid tot een uitverkoop van Chinese obligaties op de internationale beurzen.

Het maakt allemaal weinig uit. De beleggers vinden nu de weg naar bedrijven op de Chinese beurzen, waarop wel een goed rendement te halen valt en waar de portefeuille meer kan gediversifieerd worden.

Zo evident is dat niet want de beursindexen van Shanghai en Shenzhen zijn dit jaar 7% gedaald. Bedrijfsobligaties in Chinese yuan bieden echter 4% rendement. Internationale beleggingen in kasbons in yuan van de Chinese overheid stegen ook sterk doordat ze sinds vorig jaar opgenomen zijn in de World Government Bond index van FTSE Russell. Ook het internationale vertrouwen in de sterkte van de Chinese munt speelt in het voordeel van beleggingen in yuan.

Er zijn ook al politiek geïnspireerde tegenreacties. Zo riep Georges Soros, de miljardair investeerder met een anticommunistische roeping, het Amerikaanse Congres in september tevergeefs op om een wet te stemmen die de stroom investeringen in Chinese aandelen zou beperken.

Er zijn nu internationale beleggingen in lokale Chinese aandelen voor 3.900 miljard yuan, en in lokale obligaties voor 3.600 miljard. Dat is een stijging met 30% in de 12 maanden tot eind september. Dit nadat er vorig jaar zelfs nog een snellere toename was.

Veel buitenlandse beleggingen in binnenlandse Chinese producten gebeuren via het Connect Programme van de beurs van Hongkong. Dat biedt buitenlandse beleggers toegang tot de beurzen van Shanghai en Shenzhen. Via deze link werd dit jaar al voor 50 miljard dollar aangekocht.

De Chinese overheid verwelkomt buitenlandse investeerders op de beurs omdat ze verwacht dat die stabieler zullen zijn dan de grote massa kleine Chinese beursspelers; die zijn berucht omdat ze massaal allemaal dezelfde aandelen kopen of verkopen en zo grote koersschommelingen kunnen veroorzaken. Over het voorbije decennium is hun aandeel van de aandelen die op de beurs te koop zijn echter gedaald van 66% naar 30%. Buitenlandse beleggers wegen nu 6%. De aandelen van beursgenoteerde bedrijven in China mogen wettelijk niet meer dan 30% in buitenlandse handen zijn.

Bron: Financial Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *