Het hoofd van de WHO is vol lof over de aanpak van de Chinese regering. De organisatie staat achter de doortastende maatregelen om de uitbraak van de soms dodelijke longaandoening in te dijken.
De directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Ghebreyesus, had in Beijing een ontmoeting over de uitbraak van het coronavirus met de Chinese minister van Buitenlandse ZakenWang Yi.
Liever geen evacuatie
De WHO is geen voorstander van de evacuatie van buitenlanders omdat China een ware mondiale epidemie wel degelijk kan voorkomen en in staat is de uitbraak onder controle te brengen. Ghebreyesus vroeg de internationale gemeenschap dan ook om niet te overreageren, kalm te blijven.
Recordtempo
Na het ontstaan van de uitbraak van longontstekingen heeft China de ziekteverwekkers in een recordtijd geïdentificeerd. De genetische code van het nieuwe coronavirus werd vervolgens supersnel aan de WHO en aan andere landen meegedeeld. De overheid greep op tijd doeltreffend in om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De directeur-generaal noemde het Chinese systeem en de getroffen maatregelen van een zelden geziene en bewonderenswaardige effectiviteit. Op de website van de WHO staat inderdaad hoe dat in zijn werk is gegaan.
Tijdpad
Op 31 December 2019 kreeg de WHO de informatie dat er verschillende gevallen van longaandoeningen waren in Wuhan, in de stad zelf (11 miljoen inwoners), in de provincie Hubei. Het virus kwam niet overeen met enig ander bekend virus. Dat baarde de overheid en de WHO zelf zorgen: als een virus nieuw is weten we niet hoe het de gezondheid aantast. Een week later, op 7 januari, kon de Chinese overheid het nieuwe virus beschrijven. Het werd geïdentificeerd als een coronavirus. Het behoort tot een groep waarin enerzijds de gewone verkoudheid zit, anderzijds levensgevaarlijke aandoeningen zoals SARS en MERS. Het nieuwe virus kreeg toen de naam ‘2019-nCoV’. De WHO kon toen onmiddellijk gaan werken met de Chinese overheid en met experts van over de hele wereld. Zij doen onderzoek naar hoe de ziekte die er het gevolg van is zich voordoet, welke remedies er mogelijk zijn. Ook wordt nagegaan hoe landen kunnen reageren.
De kwestie van de plotse stijging in 1 weekend
De Wereldgezondheidsorganisatie liet op 19 januari via Twitter weten dat de plotse stijging in China tijdens het weekend daarvoor kwam als gevolg van een hardnekkiger zoektocht en een groter aantal tests naar 2019-nCoV . Op woensdag en donderdag 22 en 23 januari hield de WHO een noodvergadering. Daar werd bepaald hoe ernstig de organisatie de uitbraak als epidemie kenmerkt. Op basis daarvan bekeek de WHO welke wereldwijde maatregelen er moesten komen (en welke er nog niet nodig waren). Het WHO panel van onafhankelijke experts heeft beslist dat er nog geen wereldwijde noodsituatie is.
Aanmoediging
Het is niet de eerste keer dat de WHO de Chinese overheid prijst voor haar aanpak, waaruit blijkt dat de bittere lessen van de SARS-epidemie welk degelijk geleerd zijn. Vorige donderdag gaf Gauden Galea van de WHO een interview aan AP waarin hij zijn ervaringen in Wuhan beschreef vlak voor de lockdown en onmiddellijk na zijn bezoek. Galea zei dat de zorgverleners zeer deskundig te werk gingen. In sommige ziekenhuizen was er inderdaad acute nood en liepen er dingen mis, in andere verliep alles vlot. Medische personeelsleden waren voorzichtig, maar optimistisch. Verder zei de vertegenwoordiger dat er nog duizenden gevallen zullen bijkomen, omdat de resultaten van vele tests nog moeten volgen en omdat er nu een bredere definitie is van ‘besmetting door het coronavirus’. Volgens Galea zijn die duizendtallen op zich geen indicatie van de ernst van de besmetting. Volgens de WHO is het wel belangrijk dat de besmettingen van mens op mens tot nog toe alleen in China zijn voorgekomen. Slechts één van de buitenlandse gevallen is er van mens-op-mens overdracht sprake geweest.
Meer samenwerking, open en transparant
Zowel de WHO als China zijn intussen gesterkt in hun voornemen om de samenwerking nog op te voeren. Er zijn gesprekken geweest van het ministerie van BuZa en van andere diplomaten met secretaris-generaal Gutteres van de Verenigde Naties en met ministers van Frankrijk en van Japan. Volgens Wang Yi zal China, hierdoor aangemoedigd, doorgaan met het uitbreiden en verbeteren van zijn internationale samenwerking op het gebied van volksgezondheid, in het algemeen. De overheid zal dat doen op een transparante en ‘open’ manier. Met die term ‘open’ bedoelt de Chinese minister waarschijnlijk dat zijn land kritiek en adviezen aanvaardt als die uitgebracht worden om de zaken vooruit te helpen en als die met respect gebeuren.
Politieke betrokkenheid
Ook de Chinese president had een gesprek met het hoofd van de WHO. Xi legde vooral de nadruk op de zelfverzekerdheid en vastberadenheid van het Chinese volk en de regering. Hij noemde het virus ‘een demon’ en zei dat het niet de kans zou krijgen om zich te blijven verschuilen.
Xi legde de politieke redenen uit waarom hij zo zeker is van zijn zaak en waarom de leiding van de strijd bij de communistische partij en de regering in goede handen is. Voor de hoogste leiding van de CPC heeft deze strijd nu de topprioriteit. Xi:
‘Voor ons is er niets belangrijker dan de veiligheid en de gezondheid van de bevolking’
‘Met standvastigheid, een wetenschappelijke aanpak en een pasklaar beleid, zullen we deze uitbraak overwinnen.’
Ghebreyesus reageerde onder meer met de uitspraak dat hij de politieke betrokkenheid van nabij kon meemaken.
Bronnen: Xinhua, New York Times, South China Morning Post, who.int (website WHO), Associated Press, Reuters, China Daily