Internet: positieve controle of censuur?

Chinese topleiders hebben een discussie gehad met experts betreffende de internetcontrole. Er zitten interessante standpunten bij. En net deze week was er een ophefmakend geval van censuur.

 

Internet op zijn Chinees

Internet op zijn Chinees


Op de vergadering ontmoetten een tiental academische media-experts, ambtenaren die het internet controleren en leiders van internetbedrijven zoals Alibaba, Tencent en Baidu politieke topfiguren zoals de president, de premier en de man die bij de CPC instaat voor publiciteit en informatie (vroeger ‘propaganda’) om te praten over cyberveiligheid, internettechnologie en de inbreng van het publiek in het internet. De president, de premier en de verantwoordelijke voor informatie vormen de leidende kern van de in 2014 opgerichte Centrale leidende groep voor internetveiligheid en informatisering.
President Xi deed een oproep voor ‘meer tolerantie en geduld’ met online kritiek, ‘zelfs radicale kritiek’, zolang die kritiek maar gebeurt in een positieve zin. Hij drong ook aan op het spoedig uitvaardigen van een wet op het internet die duidelijk zou maken wat kan en niet kan. Ambtenaren moeten door het internet dichter bij de mensen komen, naar hun opinie luisteren en positief ingaan op de bezorgdheid van het publiek. Xi vroeg echter ook om de internetomgeving ‘fatsoenlijk’ te houden. Hij drong er verder op aan  jongeren niet bloot te stellen aan schadelijke inhoud.
De experts riepen de regering op om beter te communiceren via het internet, in het bijzonder met jonge mensen die intensief gebruik maken van een smartphone. Omgekeerd moeten de ambtenaren ook de mogelijkheden van het internet gebruiken om een grondiger inzicht te krijgen in wat er leeft in de publieke opinie. De overheid moet beter reageren op onverwachte of noodsituaties; veel overheidsdepartementen hebben een eigen weibo of wechat account, maar bij onverwachte situaties blijven ze stil of zijn ze bang iets verkeerds te zeggen. Er is ook afkeuring voor lokale ambtenaren die commentaren op internet laten censureren omdat er kritiek op hen in staat; op die manier worden problemen niet opgelost. Er moet een meer open attitude voor internetcommentaren komen terwijl toch opgetreden wordt tegen inhoud die schadelijk is voor derden of die ingaat tegen de wet.

Praktijk

Papi jiang getroffen door censuur

Papi Jiang in actie


Uitgerekend nu wordt er veel gediscussieerd over een concreet geval van internetcontrole. Papi Jiang is een internetberoemdheid. Ze post video’s op het internet waarin ze vaak in schuttingtaal of in beledigende termen commentaar geeft op mensen of culturele en sociale fenomenen.
Maandag maakte ze via Weibo bekend dat ze voortaan een netter taaltje zou gebruiken. Verantwoordelijken voor internetcontrole hadden zondag haar blog van het net gehaald en wilden hem maar opnieuw toelaten als alle vulgaire inhoud eruit ging.
Papi Jiang is eigenlijk een masterstudente aan de Centrale Academie voor Toneel. Ze heeft 11 miljoen volgers op Weibo en alleen al op Youku zijn haar filmpjes 98 miljoen keer bekeken. Met haar blog heeft ze ook commerciële ambities. Vorige maand ontving ze 12 miljoen yuan van investeerders en de waarde van haar blog wordt momenteel op 120 miljoen yuan geschat. Ze zal binnenkort haar eerste reclamevideo uitbrengen.
Het publiek is verdeeld over de maatregel tegen Papi Jiang. Sommigen vinden het goed dat vulgaire taal verdwijnt, anderen wijzen erop dat de geest van haar filmpjes positief is en dat ze met provocatieve humor veel discussie uitlokt. Zo plaatste ze op Vrouwendag een assertieve video tegen genderdiscriminatie.
Op Weibo verklaarde ze dat ze open staat voor de kritiek op haar taalgebruik en voortaan zal proberen meer positieve energie uit te stralen naar het publiek. De geschrapte video’s waren maandag terug te vinden op het internet plus een nieuwe over hoe gewicht te verliezen, deze keer in fatsoenlijke bewoordingen.

Persvrijheid

In een editoriaal valt Global Times frontaal de ‘index van de persvrijheid’ aan die Reporters Sans Frontières (RSF) jaarlijks publiceert. Deze keer staat China op vijf plaatsen van de laatste, juist na Vietnam. Global Times onderstreept dat RSF steun krijgt van de CIA en van de Amerikaanse National Endownment for Democracy (NED). De criteria die RSF hanteert om de lijst op te stellen zijn op maat gesneden van westerse liberale maatschappijen. Landen met andere systemen of andere culturen krijgen geen kans, behalve wanneer ze zich bij de westerse methoden hebben neergelegd. Global Times noemt het absurd dat Afghanistan, Tsjaad, of Liberia een betere ranking krijgen dan Singapore of Maleisië en dat Irak, Rwanda en Somalië China en Vietnam voorafgaan.  (De volledige tekst van het redactioneel commentaar kan je via de link lezen)

Bron: China Daily, Global Times

Eerdere artikels op ChinaSquare.be over dit onderwerp:
Nieuwe regels voor internet, meer censuur? lees hier
Censuur in China zorgt voor ondoorzichtigheid en controverse. Lees hier

24 comments for “Internet: positieve controle of censuur?

  1. hoe meet je internet vrijheid dan? ja China blokkeert Facebook, maar India gebruikt het alleen als een clickfarm. en meesten mensen daar kunnen niets eens lezen als ze wel kunt hebben ze niet eens een computer soms niet eens elektriciteit of internet. in Philippen dringen ouders hun jonge dochter van 11 jaar voor een webcam met een pedofiel in het buitenland. nu krijgen we alle ISIS beelden niet meer te zien in Europa.

  2. @hahaha: gewoon het aantal geblokkeerde sites tellen. Als ik in China ben wil ik graag op Facebook, Twitter en de Wikipedia. Alle 3 geblokkeerd.
    En bedenk ook: een site als Chinasquare zou in China nog geen dag in de lucht kunnen blijven.

  3. aan huub: zoals ik al zei landen zoals India hebt geen censuur nodig omdat er geen internet bestaat.

  4. Natuurlijk kun je niet alle sites bezoeken. Kinderporno, terreur -sites, natuurlijk mag dat niet. Dat mag nergens.
    Ik wil in china de normale internet sites vrijelijk kunnen bezoeken, en dt kan niet. Hahaha zegt dat India geen internet heeft, ik weet niet hoe dat zit, maar China heeft in ieder geval ook geen internet. Daar heb je een intra net, afgezonderd van de wereld.

  5. aan huub: in noord Korea worden deze site niet geblokkeerd misschien kun je naar noord Korea gaan. zoals ik al zei je kunt niet meten door het aantal geblokkeerde website.

  6. aan huub: het aantal mensen op internet delen het aantal censuur. hoe betrouwbaar zijn deze website. wie sponsort deze website. zijn er trollen op deze website enz enz…..

  7. @Jan (volgens mij een collega-China-ganger :-))
    Ik bedoelde een site in China die dan USAsquare zou heten. Positieve kijk op de VS. Uitleg van de Amerikaanse politiek. Vrijelijk citeren uit Amerikaanse kranten. Uitleg over de democratische waarden en beginselen.
    En niet te vergeten een discussie forum waar iedereen zijn zegje kan doen.
    Het zou overigens wel mooi zijn.

  8. Zo’n site met .com .be of .nl zou al een begin zijn. Maar zelfs in eigen land of bij een bondgenoot zijn er geen initiatiefnemers te vinden uit gebrek aan zelfvertrouwen en geloofwaardigheid. Begin daar eerst en maak daarna een .cn-versie.

  9. De positieve zijde van de visie op internet en meningsuiting onder de Chinese leiders komt aan bod in dit stuk van Xinhua http://news.xinhuanet.com/english/2016-04/24/c_135307557.htm
    Xi Jinping heeft donderdag opgeroepen om op tijd en positief op petities te reageren. Het is volgens hem nodig de onvrede die burgers in petities uiten en de aangekaarte problemen ernstig te nemen. Xi’s woorden zouden volgens een commentator van Xinhua bepaalde lokale gezagsdragers hebben verontrust. De redacteur voegt eraan toe dat de preventie van conflicten en dus van een stroom van klachten nog beter is dan de correcte aanpak van de petities. Internet maakt het vandaag gemakkelijker dan ooit voor de overheid om te weten wat er onder de bevolking leeft en met de mensen te dialogeren. Dat is wat Xi in het begin van de (afgelopen) week ook bedoelde met zijn woorden over internet.

  10. aan huub:
    Positieve kijk op de VS? er zijn te veel nieuws zender die dat doet.
    Uitleg over de democratische waarden en beginselen? tijdens de hk protest zei je sinds wanneer hebben we kiesmannen nodig. ik antwoordde later aan je dat het Americanse volk niet direct hun president kies maar een kiesman kies die het president kies.
    ik denk dat het Chinese volk meer weet over het democratie van America dan meeste Europeanen. zelf mensen die democratie wil in China wil geen kopie van de Americanse democratie. misschien kunt je beter een website bouwen die uitleg geeft over het nl en belgie politiek. begin maar de de zwarte piet, abortus, euthanasie bij ouderen en zieken en zelf bij minderjarige, wiet, prostitutie, zwarte school. alle deze onderwerpen worden ooit belachelijk gemaakt door ABC en CNN en FOX. dan noemt de nl volk over bias slander media. Terwel dat al jaren gebeurd met China. boontje komt op zijn loontje.

  11. @Lok “Zo’n site met .com .be of .nl ” Dit bedoel ik niet, het zou een site moeten zijn met .cn
    een “usasquare” hier bij ons is niet nodig, talloze sites bewieroken het westerse model. Het gaat erom dat je een in China een alternatief opzet voor de propaganda van de Chinese overheid, zoals Chinasquare dat doet bij ons

  12. Er zijn inderdaad voldoende propagandistische sites die het westerse model bewieroken, maar noem één site die consequent het westers beleid (onder leiding van de VS) verdedigt, voor kritische discussies openstaat en met gefundeerde argumenten opinies publiceert. Beleid zoals de inval in Irak, het inzetten van gevechtsdrones, afluisterpraktijken in binnen- en buitenland, de universaliteit van mensenrechten, rassendiscriminatie in eigen land…
    Amerikaanse ambassades overal in de wereld zijn allemaal militaire bolwerken. Als hun beleid niet omstreden zou zijn, waarom zo’n gedoe in beveiliging? Juist omdat hun beleid extreem omstreden is, heeft niemand voldoende zelfvertrouwen en geloofwaardigheid om het beleid te verdedigen. Zij dulden geen tegenspraak: er is enkel een monoloog. En jij vindt een usasquare met een open cultuur niet nodig in Nederland/België? Jij weet voldoende over het Amerikaans beleid? Jij staat achter het Amerikaanse beleid? Jij misschien, maar ik niet.

  13. Usasquares met een gesloten cultuur is er in overvloed, maar met een open cultuur is de slaagkans 0,00%. Het merendeel van de Chinezen die in het Westen wonen en/of gestudeerd hebben, weten genoeg over het westerse model om de tekortkomingen in te zien. Zij beschouwen het westerse model theoretisch minderwaardig en praktisch rampzalig. Om niet belachelijk over te komen, begin dus eerst in eigen land (VS) en bij de bondgenoten (bijv. Nederland/België).

  14. Het merendeel van de Chinezen die in het Westen wonen, zien reden genoeg om te blijven plakken.
    Wat zegt dat?

  15. Niets. Er zijn ook veel westerlingen en niet-Chinezen die gesetteld zijn in China.

  16. In the last census (2010) there were 594,000 foreigners counted permanently residing in China.
    The top ten were:
    1. South Korea 120,750
    2. United States 71,493
    3. Japan 66,159
    4. Myanmar 39,776
    5. Vietnam 36,205
    6. Canada 19,990
    7. France 15,087
    8. India 15,051
    9. Germany 14,446
    10. Australia 13,286
    Source: China National Bureau of Statistics, 2010

  17. aan huub: meesten zijn Nederlandse belasting ontduikers in België.

  18. In Belgie blijkbaar 8% buitenlanders woonachtig, als ik goed tel in China nog geen half %.
    Vluchtelingen uit de regio zoeken geen hulp in China, maar trotseren veel ellende om in Australie te geraken

  19. Hier is een goed voorbeeld van ‘leugens, grove leugens en statistieken’.
    Bij de cijfers van China moeten de aantallen uit Taiwan, Hongkong en Macau bijgeteld en vergeleken worden met de cijfers van de hele EU exclusief de ‘lidstaten-buitenlanders’. Deze ‘buitenlanders’ zijn immers het equivalent van Chinese interne migranten. De cijfers van België moeten vergeleken worden met die van Beijing inclusief de aantallen uit Taiwan, Hongkong, Macau en de interne migranten.
    En wat zeggen de cijfers dan? Nog altijd niets! Je moet verder kijken naar bijv. beweegredenen, samenstelling, evolutie in de tijd, geografie, klimaat, beschikbare middelen van de migranten, migratiepolitiek van ontvangende landen enz.
    Een ontnuchtering voor sommige narcisten, want ze ‘denken vaak dat migratie van Zuid naar Noord plaatsvindt, maar slechts een minderheid zet die stap. De meeste migranten trekken niet naar rijke landen.’
    http://www.mo.be/nieuws/ontwikkelingslanden-vangen-86-procent-vluchtelingen-op

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *