'Internetterrorisme internationaal bestrijden', China

Online sociale media zijn in vele landen belangrijke wapens voor internetterrorisme. Om dit te bestrijden heeft China in eigen land en in de VN-Veiligheidsraad om een betere internationale samenwerking gevraagd.

internetterrorismeVan 15 tot 19 november ontvangen de Cyberspace Administration of China en de provinciale regering van Zhejiang de derde World Internet Conference. Op de agenda stond gisteren een ‘Anti Cyber-terrorism Forum’.

Terrorisme via sociale media

Internetbedrijven zouden wereldwijd kunnen samenwerken om terroristen en hun boodschap uit de sociale media te verdrijven, was de boodschap van Chinese experts. Volgens Wang Yong van de People’s Public Security University of China, de grootste politieacademie, gebruiken terroristische organisaties internet efficiënt. Zij verspreiden schadelijke informatie en rekruteren online. Internetterrorisme beschikt tegenwoordig over geavanceerde mogelijkheden in cyberspace. Het gebruikt de informatie- en communicatietechnologie ook bij trainingen en de organisatie van acties.

China

internetterrorismeLi Wei van het China Institute of Contemporary International Relations sprak in dat verband over de situatie in eigen land. In China zijn er nu 710 miljoen internetgebruikers en meer dan 656 miljoen onder hen surfen via mobiele telefoons (cijfers van China Internet Network Information Center). Li merkt op dat het moeilijker wordt boosdoeners op te sporen onder zoveel mensen die mobiel internetten. Via gsm-toestellen kun je immers bliksemsnel en anoniem illegale informatie verspreiden over sociale media en draagbare apparaatjes.

Hightech

Jia Yu, van de Northwest University of Politics and Law, een belangrijke rechtenfaculteit, weet dat terroristische communities overweg kunnen met proxy, encryptie en cloud databases. ‘Terroristen zullen bijvoorbeeld een videolink posten vanuit een cloud-opslagruimte naar een beveiligde chatroom, zonder fysiek bewijsmateriaal. Ze zullen echter wel sporen met metadata achterlaten. Daar moeten regeringen en providers van sociale mediaplatforms hun voordeel mee doen om naar gegevens uit de big data te speuren’. China heeft volgens de deskundigen de afgelopen jaren grote inspanningen gedaan op dit gebied. Tegen maart 2016 had het China Internet Illegal Information Reporting Center ongeveer 20.000 aan terrorisme verbonden aanklachten verzameld.

VN Veiligheidsraad

un-secIn de VN Veiligheidsraad was er gisteren een conferentie over het internationale werk op het gebied van veiligheid. De samenwerking tussen de Verenigde Naties en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (Organization of Islamic Cooperation, OIC) stond daar centraal. De Chinese afgevaardigde Liu Jieyi lanceerde een oproep om voorrang te geven aan contraterrorisme in cyberspace. Zo zou het mogelijk zijn terroristen de kanalen voor de verspreiding van hun ideologie af te nemen. Liu drong aan op een versterkte internationale internetcontrole gericht tegen het gedachtegoed, de fondswerving en de plannen van terroristische organisaties.

Dialoog rond strijd tegen terrorisme

China heeft sinds kort een wet voor Internet monitoring, die volgens Beijing vooral de belangen van de bevolking moet dienen. Dit zou een voorbeeldfunctie kunnen hebben. China wil de VN en de OIC steunen bij het samen opzetten van een collectief veiligheidsmechanisme en hun strijd tegen de terroristische ideologie. Voor de Chinese permanente gezant is er een dialoog tussen beschavingen nodig. Hij pleitte voor vreedzame co-existentie en wederzijds respect, open staan voor elkaar en alle landen mee betrekken. Liu vindt dat er eenheid nodig is over de criteria voor het  contraterrorisme. Hij riep op om een geperfectioneerd netwerk aan te leggen en het grensoverschrijdend verkeer van terroristen onmogelijk te maken.

Het multipolaire Internet

internetterrorismeEerder op de World Internet Conference hadden president Xi Jinping (via video) en Liu Yunshan, nog een lid van de hoogste partijleiding, een en ander gepreciseerd. De CPC en de Chinese overheid willen ‘een belangrijke rol toekennen aan regeringen, internationale organisaties, internetbedrijven, technologie-communities, burgerorganisaties, individuele personen. Het doel is de internationalisering van het internetbeheer te versnellen door middel van een multilaterale deelname’.
De Chinese leiders maken zeer duidelijk dat ze aansturen op een vorm van internationaal internetbeheer tussen afzonderlijke en gelijkwaardige staten, met behoud van soevereiniteit. In het Westen, nog steeds de machtigste speler online, zijn er twee denkrichtingen over dat model: die van de aarzelende open-mindedness en die van het onversneden wantrouwen.
China Daily, www.un.org (website van de Verenigde Naties), Xinhua, The Diplomat, Financial Times, Wikipedia
 
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *