Jiangxi wil sekse-selectieve abortus tegengaan

In Jiangxi moeten vrouwen die na 14 weken zwangerschap een abortus willen, aantonen dat daar medische redenen voor zijn. Op die manier wil de overheid de bestaande regeling tegen selectieve abortus op meisjes sterker handhaven.

(foto IC)


In Jiangxi dienen zwangere vrouwen voor een abortus na 14 weken een verklaring te laten ondertekenen door drie dokters en daarmee naar de medische dienst van de overheid te stappen.

Verklaring en data van echo’s

De Commissie voor Gezondheidszorg en Gezinsplanning van de zuidoostelijke provincie heeft dat meegedeeld. Vrouwen kunnen echter wel degelijk een zwangerschap na 14 weken laten beëindigen zonder dat dit medisch noodzakelijk is. In dat geval moeten ze eerst de verslagen van officiële echo’s laten zien. Van de echoscopie bij zwangere vrouwen zal voortaan een databank worden bijgehouden. Daar hoort de handtekening onder te staan van ten minste twee professionele zorgverleners. De Commissie heeft in de tekst waarin ze de maatregel aankondigt duidelijk de doelstelling vermeld. De gezondheidsdienst wil optreden tegen abortussen uitgevoerd vanwege het geslacht van de baby.

Scheefgroei

De uitgesproken voorkeur voor mannelijke kinderen heeft, zoals bekend, te maken met traditie en met de stilaan achterhaalde noodzaak dat op familiebedrijven een man de zorg voor bejaarde ouders op zich neemt. Abortus van meisjesbaby’s was bovendien een te vaak voorkomend en pervers effect van het eenkindbeleid (lange tijd een bittere noodzaak voor de groei van China). De overheid heeft allerlei stappen ondernomen om vrouwen te beschermen en de scheefgroei van de bevolking, het mannenoverschot, stop te zetten.

Illegale praktijken

Zo is het sinds de jaren 80 van vorige eeuw illegaal om het geslacht van een foetus te laten bepalen. Natuurlijk zijn er altijd wel individuen en zelfs organisaties die dit soort wetten ontduiken. In 2014 moest het gerecht in Henan een bende vervolgen die 1.000 zwangere vrouwen had geholpen om het geslacht van de foetus vast te stellen, vaak gevolgd door een selectieve abortus. In de provincie Jiangxi zou de traditie van een voorkeur voor jongensbaby’s uitzonderlijk hardnekkig zijn. De regeling over het bewijs van een medische noodzaak na 14 weken is in die provincie al veel langer van kracht. Door een krantenbericht en de discussie op sociale media krijgt ze nu echter veel aandacht.

Mediadebat

‘Draag zorg voor meisjes’ campagne


In het debat op de sociale media weerklinken zowel stemmen die de overheid steunen als geluiden die van haar beleid schande spreken. Iemand schrijft (in het Chinees) op Weibo: ‘rekening houdend met het feit dat ouders het geslacht van hun baby kunnen weten na 15 weken zwangerschap, is de restrictie duidelijk een poging om abortus vanwege geslachtsvoorkeur te voorkomen’. Anderen vinden het een inbreuk van de staat op de privacy van het individu. Online actievoerders eisen ‘keuzevrijheid van de vrouw’ en posten op dramatische toon ‘Pas op, je baarmoeder wordt in de gaten gehouden!’. Enkele westerse media citeren uiteraard alleen tegenstanders. Ze grijpen de zaak aan voor een zoveelste aanval op de het Chinese beleid van gezinsplanning. Een Nederlandse journaliste verspreidt de bewering dat ‘een kliklijn abortus moet voorkomen’. Dat is waarschijnlijk een verzinsel (of een foute vertaling uit het Chinees). Ze wordt verder nergens vermeld, ook niet in de westerse berichtgeving.

Tegen selectieve abortus

Vanwege de negatieve publiciteit heeft een ambtenaar het nog eens uitgelegd aan de krant die het bericht als eerste bracht, de Jiangxi Daily. Volgens de woordvoerder van de Commissie voor Gezondheidszorg en Gezinsplanning is de maatregel genomen om de bestaande wetten te handhaven. Het is juist een verdediging van vrouwenrechten. Jongeren krijgen bovendien meer voorlichting over contraceptie, om het onnodige risico van een abortus, zeker als die illegaal gebeurt, te vermijden. De Commissie wil vooral ‘een evenwichtige demografische man/vrouwverhouding bevorderen. Dat is belangrijk voor een duurzame ontwikkeling en een stabiele maatschappij’.
Bronnen: China Daily, supchina.com, De Volkskrant (NL), The Guardian
 

1 comment for “Jiangxi wil sekse-selectieve abortus tegengaan

  1. Sorry, is het 2 kind beleid nu dat je een 2e kind moet hebben? Terwijl de meeste echtparen maar 1 kind willen.
    Nu kunnen de meeste Chinezen veel makkelijker reizen naar het buitenland om het geslacht te bekijken en te bepalen via IVR behandeling. Dat de Chinese overheid de mensenrechten schendt wordt door de westerse media als slecht afgeschilderd, maar wanneer het volk het doet vinden ze het normaal.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *