De VS speciale klimaatgelastigde John Kerry is in Beijing aangekomen voor een driedaags bezoek. Doorbraken worden niet verwacht maar wel het terug aanknopen van discussies met zijn evenknie Zhie Zhenhua en dit in de aanloop naar een succesvolle UN klimaatconferentie te Dubai in november
Na Buza minister Blinken en Financieminister Yellen brengt nu ook de VS-speciale klimaatgelastigde John Kerry een driedaags bezoek aan Beijing. Het VS State Department zei dat de twee zijden de klimaatcrisis zullen bespreken waaronder ‘het vergroten van de implementering, de ambitie en het promoten van een succesvolle COP28’, verwijzend naar de volgende klimaatconferentie van de Verenigde Naties die in december te Dubai zal worden gehouden.
Kerry bezocht China twee maal in 2021 maar sinds het bezoek van Nancy Pelosi aan Taiwan in augustus vorig jaar schortte China ook de klimaatbesprekingen op. Toch hebben de presidenten Xi en Biden het licht op groen gezet opdat Kerry en evenknie Xie Zhenhua elkaar in de wandelgangen van de UN COP conferentie te Sharm el Sheikh konden ontmoeten. Sinds november hebben de twee mekaar niet ontmoet maar wel in januari en april een online gesprek gevoerd. Later verminderden de spanningen en werd de dialoog tussen de landen hervat.
Voor deze week wordt geen doorbraak verwacht. De landen zullen terug aanknopen op het punt waar ze twee jaar geleden gebleven waren. Verwacht wordt dat de twee zullen blijven redetwisten over de VS stelling dat de klimaatwissel een apart probleem is dat niets te maken heeft met andere problemen zoals Taiwan. Daarover zei Wang Yi twee jaar geleden aan Kerry’ De VS wil van klimaatsamenwerking een ‘oase’ maken in de betrekkingen tussen China en de VS. Maar als de oase wordt omgeven door woestijn, zal het snel ‘verwoestijnd’ worden’.
Prioriteit
Opwarming van de aarde en klimaatkwesties behoren tot de topprioriteiten voor China in internationale wetenschappelijke samenwerking en president Xi heeft de noodzaak van samenwerking en open delen benadrukt voor een wereld die gemeenschappelijke ontwikkelingsuitdagingen aanpakt. China zou moeten het gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek naar mondiale kwesties zoals klimaatverandering, energiezekerheid, bioveiligheid en gebruik van de ruimte, uitbreiden en verdiepen aldus Xi in februari tegen het Politbureau. De extreme hittegolven die zowel China als de VS treffen, inclusief de ongewoon lange reeksen van warm weer in Peking in de afgelopen drie weken, zouden de rivaliserende mogendheden een stimulans moeten geven om samen de zich ontvouwende klimaatcrisis aan te pakken.
Aangenomen wordt dat Kerry bij China zal aandringen om de verlaging van de koolstofemissies te versnellen, het steenkoolverbruik te verminderen en de steun voor overzeese kolencentrales in andere Belt and Road Initiative-landen stop te zetten. Naar verluidt wordt ook het aanpakken van het methaanprobleem een belangrijk onderwerp, zij het dat verwacht wordt dat China haar plan terzake zou bekend maken op de algemene UN-vergadering in september.
Van Chinese kant zal worden geargumenteerd dat als de VS hun oprechtheid in samenwerking willen tonen, ze eerst de strafmaatregelen tegen de groene industrie in China moeten opheffen
Bron SCMP, Global Times