Kan China de Koreaanse crisis verder ontmijnen? (upd)

De Chinese inspanningen om de Koreaanse crisis te helpen ontmijnen lijken enig succes te boeken.

China houdt al jarenlang vol dat er enkel vrede en stabiliteit op het Koreaanse schiereiland kan komen door overleg en de inspanningen van verschillende landen.

Weer praten met elkaar

De hervatting van het gesprek tussen de regeringen in het zuiden en het noorden van Korea is nodig. Beijing wil uiteindelijk dat er weer onderhandelingen komen met de zes meest betrokken landen, de beide Korea’s, de VS, Japan, China en Rusland. Veel Zuid-Koreanen vinden dat blijkbaar geen slechte aanpak. Zij hebben onlangs Moon Jae-in tot president verkozen. Die vraagt nu ook om een nieuwe dialoog tussen de Republiek Korea (Zuid-Korea) en de Democratische Republiek Korea (Noord-Korea).

Sancties

Beijing heeft de nieuwe sancties van de VN tegen Noord-Korea goedgekeurd samen met de andere leden van de Veiligheidsraad. De Chinese regering heeft bekendgemaakt wanneer ze zelf die maatregelen zal gaan toepassen. De media vestigen de aandacht op een oproep van de Secretaris-Generaal van de VN hierover. Maar Beijing heeft altijd duidelijk gemaakt dat er met sancties voorzichtigheid geboden is: de bevolking moet zo mogelijk ontzien worden. Daarom zal China zijn handel met Noord-Korea zeker niet volledig stopzetten. Sancties zijn voor China verder enkel een middel om Pyongyang te overtuigen de onderhandelingen te hervatten. Die visie wordt door de Zuid-Koreaanse president gedeeld.

De-escalatie

Moon Jae-in heeft enkele dagen geleden zijn misnoegen laten blijken over het wapengekletter. Trump was begonnen over een tegenaanval nadat Kim Jong Un gedreigd had om raketten af te schieten in de richting van de Amerikaanse legerbasis Guam. ‘Alleen Zuid-Korea kan besluiten tot militaire actie op het Koreaanse schiereiland’, zei de Zuid-Koreaanse president echter. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van China heeft zich daarover verheugd. De woordvoerder reageerde onder andere met de woorden: ‘het is goed dat politici de juiste keuzes maken die verantwoord zijn voor hun volk en voor de regionale vrede en dat ze stappen zetten naar afnemen van de spanning’.

Diplomatie

Het afgelopen weekend heeft Xi Jinping de Amerikaanse president over de telefoon tot kalmte gemaand. Eerder had Wang Yi, de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, aan Noord-Korea gevraagd om de juiste keuzes te maken en goed te reageren als er positieve tekenen uit de VS kwamen. Kim Jong Un heeft intussen gezegd dat hij zijn voornemen om raketten af te vuren in de ijskast stopt en het gedrag van de Amerikanen nog wat zal aanzien. Donald Trump noemde dat wijze woorden. Tussen de diplomaten van een aantal landen zijn er gesprekken gestart. Wang Yi ging bijvoorbeeld praten met zijn Russische en Duitse collega’s. Angela Merkel heeft ook gezegd dat er geen militaire oplossing is voor het probleem. Wang zei dat er gelukkig wat meer rust lijkt te komen, maar waarschuwde dat de crisis niet voorbij is.

Dubbele opschorting

Een ander voorstel van China is om zowel Noord-Korea als de VS, samen met Zuid-Korea concrete stappen richting vrede te laten  zetten. De ene partij zou zijn kernwapen-en rakettenprogramma kunnen opschorten, de andere zijn grootscheepse en agressieve militaire oefeningen tijdelijk stopzetten. Secretary of State Tillerson had onlangs gezegd dat de VS Noord-Korea niet wil aanvallen of bedreigen. (Dat was een van de ‘positieve tekenen’ waarover Wang Yi het had). Als de VS en Zuid-Korea de voor volgende week geplande ‘war games’ niet zouden houden, kan blijken wat die woorden waard zijn. China vraagt al langer de opschorting van dit soort oefeningen. De vraag is of Zuid-Korea en Europa de Chinese tactiek van ’tweezijdige opschorting’ voor ontwapening en vrede in Korea ook op dit punt zullen (mogen) steunen. (upd) Een woordvoerder van het Amerikaanse State Department heeft al gezegd dat de legeroefeningen moeten doorgaan omdat ze niet gelijk zijn aan de ‘illegale’ proeven van Noord-Korea. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken van China vindt dat het nu niet het moment is om te ruziën over wie de eerste stap moet zetten. Een opschorting van de oefeningen zou een zeer positief signaal zijn in de huidige context. China blijft vasthouden aan zijn voorstel voor tweezijdige opschorting. Want, volgens de woordvoerder is ‘China’s beleid inzake het Koreaanse schiereiland consistent en zal het onveranderd blijven. Gevlei of druk werken niet. Bedreigingen nog minder’.
Bronnen: China Daily, Xinhua, De Volkskrant (Nl), www.fmprc.gov.cn, Guardian, Morning Star, Financial Times, www.un.org (VN website)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *