Kan China het Koreaans conflict ontmijnen?

De Chinese Minister van Buitenlandse Zaken heeft via de telefoon met Hillary Clinton gesproken over de situatie in Korea. China probeert op een actieve manier de gespannen situatie te ontmijnen.

Propaganda in de USA


 Het vraagt alle partijen kalm te blijven, tot nog toe zonder veel resultaat want de USA en Zuid-Korea zijn met grootschalige  manoeuvres begonnen in de betwiste wateren voor de Noord-Koreaanse kust. Noord-Korea beantwoordt de onmiskenbare provocatie met oorlogsretoriek. China roept alle betrokken partijnen via diverse formele en informele kanalen op om aan tafel te gaan zitten en te praten. 
De zespartijenonderhandelingen die sinds  2003 op initiatief van Beijing  met wisselend succes verlopen en enkele keren bijna tot een definitief akkoord leidden, moeten hervat worden.
Zuid-Korea, Japan en de USA beloofden het Chinese voorstel ernstig te bestuderen. Japan heeft het intussen al afgewezen. Noord-Korea moet eerst bakzeil halen vooraleer de Japanners willen praten. De reacties van Noord-Korea zijn niet bekend maar de parlementsvoorzitter komt deze week op bezoek in China.  Rusland zit ongeveer op de Chinese lijn.  
China heeft alle belang bij ontspanning in Noordoost-Azië. Vrede is een voorwaarde voor economische ontwikkeling. Noord- en Zuid-Korea, Japan en de USA zijn stuk voor stuk belangrijke economische partners van China, die het allemaal te vriend wil houden; dat wordt met de toenemende spanningen steeds moeilijker. En indien het conflict echt zou escaleren en de regering van Noord-Korea eventueel zou tenonder gaan, dan krijgt China misschien Amerikanen, al dan niet met kernwapens, aan de Chinees-Koreaanse grens.
Voor Noord- en Zuid-Korea en ook voor Japan is stoere oorlogstaal in een periode van economische problemen en politieke instabiliteit vandaag vooral nuttig in de binnenlandse politiek; maar zij spelen niet de hoofdrol, die is weggelegd voor de USA . De USA en zij alleen beslissen over de temperatuur van het Koreaans conflict; en die USA hebben geen belang bij ontspanning in Korea. Integendeel, zij willen ‘regime change’ , het Noord-Koreaanse regime vervangen door een pro-Amerikaans ; zolang dat niet lukt heeft het onderhouden van de spanning  alvast als voordeel dat ze massaal met hun troepen aanwezig kunnen zijn in de voortuin van Beijing,  een niet te versmaden troef in de strategie van de huidige Amerikaanse regering.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *