Na zoveel discussies en commotie naar aanleiding van de lancering van DeepSeek is het tijd om eens boven die publicaties te gaan staan om te kijken waar deze nu echt over gaan en waar dit allemaal toe zou kunnen leiden.
DeepSeek geen focus
Al een paar weken raakt de wereld niet uitgepraat over DeepSeek, maar weinigen hadden ooit van het DeepSeek-project gehoord, voordat het, snel na de lancering, een gedegen concurrent van OpenAI’s ChatGPT bleek te zijn. De reden voor alle aandacht is niet zozeer een bewondering voor de prestatie van de makers van DeepSeek, maar de mogelijkheid dat DeepSeek de wereldwijde AI-dominantie van Silicon Valley uitdaagt. De wereld is dus vooral geïnteresseerd in wat er met OpenAI gaat gebeuren, en veel minder in DeepSeek zelf.
Eenzijdig westers perspectief
Een kleine groep westerse experts heeft al eerder aangekondigd dat Chinese AI-modellen de wereld stormenderhand zullen veroveren door te optimaliseren met minder middelen in plaats van verwerkingskracht toe te voegen zoals in de VS. Het Chinese AI-model is gebaseerd op duurzame technologie, niet op technologie om een paar AI-modellen en aandelenkoersen in stand te houden. De meeste westerse tech-ondernemers en andere geïnteresseerden geloven echter nog steeds niet dat China kan innoveren en een nieuwe trend zetten. Dit betreft overigens niet enkel China, maar alle niet-westerse landen.
Wat is het geheim van China?
DeepSeek is geen anomalie; het is het resultaat van de Chinese innovatiemethodologie. China heeft een vergelijkbaar kapitaal, talent, infrastructuur en datacapaciteit als de VS, maar wat het land zo’n sprong vooruit laat maken, is het omgekeerde model voor het Amerikaanse innovatiemodel om de volgende technische kampioenen te creëren. DeepSeek creëerde niet alleen het meest geavanceerde redeneermodel en maakte het voor iedereen beschikbaar tegen weinig tot geen kosten. De makers gaven ook een gedetailleerd verslag van hoe ze dit bereikt hadden. Deze kennis behoort nu toe aan de hele mensheid. Het gaat niet om de VS versus China, het gaat om een paar oligarchen (b.v. zij die tijdens zijn inauguratie achter Trump stonden) versus de totale mensheid. Dit is pas echte disruptieve innovatie.
Ogen gaan open
Gelukkig wordt dit aspect van de commotie over DeepSeek niet enkel door een klein aantal experts met een open blik opgemerkt. De tsunami aan commentaren naar aanleiding van de lancering van DeepSeek blijkt nu ook de ogen van een aantal journalisten die tot nu aan de Chinabashing meededen te openen. In de Volkskrant van 30 januari jl. schreef columnist Peter de Waard een commentaar getiteld: ‘Misschien wil het Westen dat ze in China gewoon rijst blijven verbouwen?’. Hij begint met een afwijzing van de term ‘het gele gevaar’ als racistisch. Daarna vergelijkt hij alle kritiek op China met die op Japan een aantal decennia eerder. Hij maakt echter niet de belangrijke volgende stap in deze gedachtegang: n.l. dat de westerse Chinabashing, waaraan zijn krant ook meedoet, inmiddels een racistisch karakter gekregen heeft. Hij eindigt zijn commentaar met ‘Na China zullen ook India en Afrika, met hun jonge bevolking, het Westen naar de kroon willen steken qua welvaart. West-Europa en de VS hebben nu al heimwee naar de tijd van het economische kolonialisme, toen in ruil voor een beetje ontwikkelingshulp de Derde Wereld gewoon rijst bleef verbouwen.’ Welnu, inmiddels heeft Burkina Faso ook een eigen elektronische auto gelanceerd. Ik ben benieuwd of de EU die ook met tarieven zal pogen te weren. Maar, ik hoop vooral van harte dat de Waards redacteuren en hun collega’s van andere westerse media in zijn gedachtensprong mee zullen gaan.
Bron: diverse discussies op sociale media en eigen onderzoek van de auteur
De meningen in dit commentaar zijn van de auteur zelf en worden niet per se door de andere redacteuren gedeeld.