Yang Jiechi, een belangrijke Chinese diplomaat en leidende figuur in de CPC, heeft gebeld met Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Pompeo had om een telefoongesprek gevraagd, want hij wilde China de les lezen, maar Yang gaf hem lik op stuk.
De regering Trump vindt dat China de verantwoordelijkheid voor COVID-19 op de VS wil afwentelen.
Met elkaar of langs elkaar heen praten?
Woordvoerders uit beide landen hebben de afgelopen week verwijten uitgewisseld en geïnsinueerd dat het de ander is die de epidemie heeft veroorzaakt, tijd heeft verloren en dingen verzwijgt. Yang heeft op maandag over de telefoon duidelijk gemaakt dat dit afgelopen moet zijn. Een actieve internationale samenwerking is nu immers het belangrijkste. Pompeo zou, volgens zijn eigen ministerie, ook gezegd hebben dat het nodig is ‘voor alle naties om deze gezamenlijke bedreiging samen te lijf te gaan’. Pompeo’s recente uitspraken over het ‘Wuhanvirus’ rechtvaardigen twijfel aan de oprechtheid van die woorden. Ook dat president Trump gisteren nog, na het telefoongesprek van zijn minister, verwees naar het ‘Chinese virus‘ zet niet echt zoden aan de dijk.
De Chinese visie
Omdat vooral de Amerikaanse regering de afgelopen weken in de politiek en de media China is blijven aanvallen, heeft Yang zijn visie en die van de Chinese regering nog eens klip-en-klaar uiteengezet. ‘De preventie en de bestrijding van de epidemie gaan in China vooruit onder het leiderschap van de partij en de regering en dank zij het socialistische systeem. China vertrouwt er op dat het de capaciteiten heeft om de strijd tegen het coronavirus te winnen. Het land is sinds het begin open, transparant en neemt zijn verantwoordelijkheid. Met de World Health Organization (WHO) en alle landen, ook met de VS, deelt het kennis en geeft het zoveel bijstand als het kan. Vele leden van de internationale gemeenschap erkennen dat en loven China daarvoor’.
De keuze
‘Sommige politici in de VS verspreiden laster over de Chinese aanpak en het Chinese volk’, zei Yang, en hij vroeg ‘dringend om die doodlopende weg te verlaten’. De Chinese diplomaat, die ook directeur is van de partijafdeling Buitenlandse Zaken, riep de VS op om te kijken naar de belangen die de Amerikaanse en de Chinese bevolking gemeen hebben en die voor alle mensen in de wereld dezelfde zijn. Yang deed, net zoals Xi Jinping vorige week tegenover de VN, een luide oproep. ‘Laten we de communicatie en samenwerking in de hele wereld versterken en gezamenlijk de volksgezondheid van de wereldbevolking beschermen en beveiligen’.
Bronnen: Xinhua, CGTN.com (Chinese televisie), South China Morning Post, China.org