Karmapa in Indië beticht van omkoping door China (upd)

De derde Tibetaanse geestelijke leider de Karmapa Lama die ook in Dharmsala verblijft, wordt verdacht van banden met de Chinezen omdat bij zijn boekhouder valuta van 25 landen in een koffer zijn aangetroffen voor in totaal  7 miljoen € waaronder meer dan 1 miljoen yuan. Het kabinet van de Karmapa beweert dat het gewoon geld betreft dat hij van overal ontvangt, ook van gelovige Chinezen.

Naast de Dalai Lama en de Panchen Lama is er ook de Karmapa Lama die aan het hoofd staat van de karma kagyu, één van de vier belangrijkste scholen in het Tibetaans boeddhisme. Deze is wel de rijkste met naar verluidt 1,5 miljard $ aan activa. De huidige Karmapa Lama ontvluchtte in 1998 als 14-jarige Tibet om via een voettocht van één week doorheen de bergen bij de Dalai Lama in Dharmsala aan te komen. Ten tijde van zijn ontsnapping stelde de westerse pers het zo voor dat hij gevlucht zou zijn voor de repressie van de Chinezen. Hij geniet nog zowel erkenning in China als van de Dalai Lama en wordt zelfs genoemd als diens mogelijke opvolger. Peking zou volgens de Indische pers willen dat de Karmapa zich installeert in het Rumtek-klooster in Sikkim, de voornaamste zetel van Kagyu en deze kontroleert 300 kloosters wereldwijd. Dit doel wordt dan weer aangevochten door een concurrent lama die beweert dat hij de ware reincarnatie van de 17° Karmapa is en deze wordt gesteund in zijn aspiraties door Indië. Indië verbiedt de toegang tot Rumtek aan de twee concurrenten.
Vorige week werd de boekhouder van de Karmapa aangehouden omdat de verdachte koffer met de grote geldsommen werd ontdekt. Wettelijk mag zo’n som niet buiten een bank worden bewaard. Ondertussen zijn 5 personen aangehouden door de Indische politie, waaronder een een bankier en een hotelier. Deze zou hebben verklaard dat de geldsom gelinkt was aan een overeenkomst over grond. Het geld zou moeten dienen voor een definitief verblijf/klooster van de Karmapa. De geestelijke leider zelf houdt zich niet bezig met wereldse zaken als geld.
Het onderzoek wordt niet enkel gevoerd door de politie maar ook door de Belastingen en zelfs de Inlichtingendienst. Naar verluidt was het geld netjes in pakjes opgedeeld, wat niet zou wijzen op briefjes van gelovigen. Hoewel de politie de Karmapa niet beschuldigt van banden met China, heeft diens kabinet wel gereageerd dat de geestelijke leider geen banden heeft met de Chinezen. “Kloosters over de gehele wereld aanvaarden giften van gelovigen. In deze gaat het om Chinees geld van Chinese gelovigen”  voor het Gyuoto-klooster waar de geestelijke leider  leeft, aldus nog de verklaring. Daarmee wordt dus de beschuldiging in de Indische pers ontkend als zou de Karmapa Lama door de Chinese overheid betaald worden. Er wordt volledige medewerking beloofd aan het onderzoek. Zondag werd de lama via tolken een vijftigtal vragen gesteld en de politie vindt zijn antwoorden onbevredigend. Hij zal nog verder worden ondervraagd.
Ondertussen zwijgt iedereen als vermoord over de historische banden tussen de CIA en de Dalai Lama-kliek. Van Chinese officiële zijde wordt ontkend dat de Karmapa zou deel uitmaken van een Chinees plan ter controle van het grensgebied rond Sikkim. Volgens de Indische pers zou ontdekt zijn dat volgelingen van de Karmapa 400 stukken land in Indië zouden hebben opgekocht om er -o horror- China-vriendelijke culturele centra op te richten. De Indische operatie beschadiging is duidelijk. De Tibetaanse gemeenschap heeft reeds betoogd ter ondersteuning van de Karmapa Lama. De strijd over de heerschappij van het Tibetaans boeddhisme in het post-Dalai Lama tijdperk lijkt te zijn losgebarsten.
Over “Karmapa Lama: Chinese spy?”  zie You Tube
Website Karmapa Lama
Bronnen:Yahoo India, Oneindia, AFP, Global Times, Japan Times Online

4 comments for “Karmapa in Indië beticht van omkoping door China (upd)

  1. De derde Tibetaanse geestelijk leider de Karmapa Lama die in Dharamsala verblijft, werd onlangs verdacht van banden met de Chinezen. De Kagyu orde en de Dalai Lama stelden dat het geld afkomstig was van boeddhisten uit allerlei landen, ook van aanhangers van het boeddhisme in China. Na een afgerond onderzoek blijkt dat de Karmapa niet corrupt is.

  2. Dit lijkt me duidelijk een poging tot beschadiging, maar dit zal uiteindelijk niet lukken.De KARMAPA is inderdaad niet bezig met wereldse zaken, en dat er giften gebruikt worden om nieuwe centra op te richten is zo oud als de straat. Obama zou hier wel eens zijn invloed mogen uitoefenen, als hij dan toch internationaal actief is. India heeft wel bepaalde handelsakkoorden met China,..waarom zouden er dan geen Boeddhistische centra mogen komen, waar Chinese invloeden aanwezig zijn ( dat is daarom nog geen politiek ) !
    Het is duidelijk dat de Karmapa helemaal niet corrupt is. De Karmapa komt zelfs overeen met de DALAI LAMA, die een internationale waardering kent.

  3. nb :
    Maar het lijkt er eerder op dat het geld enkel afkomstig was van Chinese aanhangers, en ook van volgelingen uit andere landen. De Chinese overheid heeft er dus niets mee te maken.

  4. We zullen nooit weten wat er aan de hand is. Ik ben niet zo goed gelovig. Het stinkt meer naar een macht strijd tussen de verschillende stromingen. Waarbij de tegen partij op slinkse manieren elkaar in discretie proberen te brengen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *