De leider van Noord-Korea heeft onverwacht een kort bezoek gebracht aan China. Hij was uitgenodigd door partijleider en president Xi Jinping. De ontmoeting tussen beiden had een informeel karakter, maar was niet louter toeristisch of ceremonieel.
Op uitnodiging van Xi Jinping heeft Kim Jong Un een ‘onofficieel’ bezoek gebracht aan China. Kim arriveerde op 25 maart en vertrok weer op 28 maart. Hij was vergezeld van zijn echtgenote Ri Sol Ju.
Ontmoeting en gesprekken
Het publieke Chinese persbureau Xinhua meldt dat de twee leiders besprekingen hebben gehouden, na een welkomstceremonie. Er was een banket en een artistieke voorstelling. Kim, Xi en hun echtgenotes gingen op de foto. Later heeft de leider van de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea) een bezoek gebracht aan een tentoonstelling van technologische prestaties. Het is een expositie over vernieuwing van de Chinese Academie voor Wetenschappen. Aan de foto’s te zien was Ri Sol Ju ook aanwezig bij dat onderdeel van het bezoek van haar echtgenoot Kim.
Politiek
De twee leiders waren vergezeld van een groot aantal topmannen van hun politieke partijen. Voor China waren bijvoorbeeld Li Keqiang, de premier en Wang Huning, net als Li een lid van de hoogste partijleiding, aanwezig. Ook de pas benoemde vicepresident Wang Qishan nam deel aan bepaalde onderdelen van het programma.
Xi sprak hartelijke welkomstwoorden namens het Centraal Comité van de CPC. De president van China bedankte Kim Jong Un ook omdat hij felicitaties had overgebracht voor de benoemingen die Xi ten deel zijn gevallen tijdens het 19e Partijcongres en de Algemene Vergadering van het Nationaal Volkscongres. ‘Wij hebben grote waardering voor dit bezoek’, aldus nog Xi. Dit is de eerste ontmoeting die Kim Jong Un heeft met een leider uit het buitenland.
Kim Jong Un antwoordde dat hij ‘kameraad secretaris-generaal Xi Jinping’ op de hoogte kwam brengen van de snelle en ingrijpende veranderingen in de situatie op het Koreaanse schiereiland. ‘Ik doe dit uit kameraadschap en het is een morele verantwoordelijkheid’, zei Kim. Het is opmerkelijk dat de Noord-Koreaanse leider eerst met zijn Chinese collega gaat praten voordat hij een ontmoeting heeft met president Trump van de VS en (apart daarvan) met Moon Jae-in, zijn collega van de Republiek Korea (Zuid-Korea).
Kim en Xi wensten elkaar succes bij de ontwikkeling van het socialisme en het streven naar welvaart voor de bevolking elk in hun eigen land.
Vriendschap en denuclearisatie
Xi Jinping en Kim Jong Un wisselden voorstellen uit over de vriendschap en de goede betrekkingen tussen China en de Democratische Volksrepubliek Korea. Ze willen die in ere houden en verder verbeteren. Er zullen regelmatig bezoeken heen en weer worden georganiseerd. De contacten tussen de leidende partijen van de beide staten zullen intenser worden. Xi en Kim waren het eens over de noodzaak om te werken aan de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Dat kan volgens hen door vreedzame onderhandelingen, die het vertrouwen wekken.
Voor de kernontwapening in heel Korea heeft China het ‘freeze for freeze’- voorstel gedaan. Dat zou onder andere een einde maken aan een specifieke dreiging van de kant van de VS. Tijdens de gezamenlijke militaire oefeningen met de Republiek Korea laat de VS tot vlak bij de grens tussen de twee Korea’s B1 bommenwerpers vliegen. Die kunnen atoomwapens bevatten en hebben zelfs nepbommen afgeworpen.
Bronnen: Xinhua, South China Morning Post,Global Times, Financial Times, CCTV
Video van de welkomstceremonie (CCTV)
https://www.youtube.com/watch?v=W60XBDEzGNE