Klassieke en hedendaagse Chinese kunstvoorwerpen slaan verkooprecords


In Hongkong gaat Chinese kunst van honderden jaren oud en van vandaag voor uitzonderlijk hoge sommen van de hand. Rijke Chinezen laten hun bewondering voor de nationale cultuur zien.

cd kippenkopjeEen porseleinen kopje uit de Ming Dynastie is verkocht voor 281 miljoen Hongkong dollar, dat is 26 miljoen euro, aan een miljardair uit Shanghai. Het zogenaamde kippenkopje dat in Hongkong werd geveild door het plaatselijke filiaal van Sotheby’s  is iets meer dan 8 cm groot. De naam  komt van het erop afgebeelde tafereel: een haan en een kip met kuikentjes. De maker werkte in dienst van de Chenghua keizer die regeerde van 1465 tot 1487. Met het kleinood wilde de keizer zijn appreciatie tonen.

Onderzoekers en experts van Sotheby’s hebben er het volgende over te melden. De techniek staat bekend als de stijl van Chenghua of doucai en geeft een wondermooi resultaat door twee lagen glazuur die over de versieringen liggen en door warme, subtiele tinten van geel, rood, olijfgroen en blauw. Als je het aanraakt voelt het zacht als was aan en het is uiterst dun. Door al die kenmerken komt het dat kenners het zo waarderen en kunnen identificeren, zeker als het, zoals dit exemplaar, in smetteloze staat is. Er zijn maar 17 van zulke kopjes, de meeste in musea. Vier ervan zijn particulier bezit. De koper, nummer 200 in de ranglijst van rijken in China, zal het waarschijnlijk tentoonstellen in een museum dat hij en zijn vrouw in Shanghai hebben opgericht in 2012.


Op nog een veiling van Sotheby’s in Hongkong, dit keer van moderne en hedendaagse Aziatische kunst kocht iemand het doek Grote familie Nr. 3, van Zhang Xiaogang, een schilderij uit 1995 dat deel uitmaakt van zijn ‘Stamboom’-reeks. Ook dit kunstwerk haalde een recordprijs: 94,2 miljoen Hongkong dollar, dat is 8,7 miljoen euro. Het werk is een gestileerde weergave van familiefoto’s uit de tijd van de Culturele Revolutie. Het maakt een plechtige, wat droeve indruk die verwijst naar een historische periode  die vele littekens heeft nagelaten. Bij de verkoop was Johnson Chang betrokken, een curator en handelaar die vanaf 1990 heeft geholpen om de hedendaagse Chinese kunst aan de wereld voor te stellen. Zhang Xiaogang heeft op een gegeven moment in zijn loopbaan gekozen om zijn werk helemaal te integreren in de Chinese cultuur en maatschappij.


drie mensen   Bronnen: China Daily, BBC

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *