KMO en sommige privéondernemingen in China doen het recentelijk minder goed. Vadertje staat wordt beschuldigd en tegelijk om hulp gevraagd.
Premier Wen bezocht begin oktober de provincie Zhejiang die bekend is om haar vele KMO en riep op om meer steun te verlenen aan dit soort bedrijven. KMO moeten gemakkelijker bankkredieten krijgen, ook al zijn er algemene beperkingen op krediet vanwege de inflatie. Ze moeten ook belastingsvoordelen krijgen. Banken moeten als objectief een zeker percentage leningen aan KMO stellen, en hen gunstige rentevoorwaarden geven. In 2011 stegen de leningen aan KMO met 26,6%. Toch blijven erg grote behoeften bestaan Sommige bedrijven sloten wegens geldgebrek en anderen deden beroep op private geldschieters aan extra hoge interestvoeten. Volgens Wen moeten de private geldschieters ook beter gereglementeerd worden; woekerrentes moet streng aangepakt worden.
De actie van Wen valt niet uit de lucht. Sinds enkele weken gonst het land van geruchten over faillissementen en de slechte situatie van kleine bedrijven in het algemeen. KMO staan in voor 80% van de Chinese tewerkstelling.
Het gaat niet goed met de stad Wenzhou, het paradijs van het Chinese privé-kapitalisme in Zhejiang . 20% van de KMO zou er stilliggen. De ondernemingen van de stad zijn sterk op uitvoer gericht en ondervinden problemen van de internationale recessie. Eenmaal in problemen vallen ze in de klauwen van private financiële instellingen die hun interesten onbeperkt optrekken in functie van het risico. De interesten bij privé kredietverleners zouden soms tot 100% opgelopen zijn en een aantal bedrijven de das omgedaan hebben. In Wenzhou zou dit grijze circuit goed zijn voor 800 miljard yuan. De regering heeft intussen wel een maximum voor interestvoeten opgelegd. Maar men moet natuurlijk iemand vinden die nog wil lenen. Het stadsbestuur zou daarom aan het provinciebestuur steun gevraagd om van de staatsbanken een leningfaciliteit van 60 miljard yuan te verkrijgen, terugbetaalbaar op één jaar, maar dat wordt dan weer door andere bronnen ontkend. De nationale bankregulator heeft intussen het maximum bedrag aan leningen dat de banken aan de stad Wenzhou mogen toestaan opgetrokken met 100 miljard yuan. De financiële problemen van bedrijven en particuliere financiële instellingen hebben intussen ook de gezondheid van 21 lokale banken aangetast. Maar de grote staatsbanken blijven buiten schot. Een directeur van de provinciale afdeling van de Bank of China verklaarde dat de impact op het lokale bankensysteem gering is en dat de algemene economische situatie in de provincie en de stad gezond blijft. Wenzhou telt 500.000 ondernemingen, en slechts bij een klein aantal loopt het echt mis. De impact op het publiek van Wenzhou is wel groot omdat zowat 60% van de bedrijven beroep doen op privé-financiering en zeer veel gezinnen hun spaarcenten in dat soort activiteiten gestoken hebben.
In de provincie Zhejiang , waar het grootste aantal privé-ondernemingen is, zijn reeds meer dan 200 ondernemers gevlucht voor hun schulden. 15.000 personeelsleden verloren 76 miljoen yuan aan achterstallige lonen. 84 daarvan zijn uit de stad Wenzhou. De bekendste is Hu Fulin, baas van de grootste brillenmaker in China, die naar de VS vluchtte met achterlating van 1,5 miljard yuan schulden. De stad heeft reeds 40 miljoen yuan uitbetaald aan gedupeerde werknemers.
Volgens een peiling door de universiteit van Beijing en Alibaba.com zou 72% van de Chinese KMO met zakencijfer minder dan 3 miljoen euro in de komende zes maanden geen winst maken. Hogere kosten van arbeid en grondstoffen en dalende uitvoermarkten worden verantwoordelijk geacht. In de Parelrivierdelta zou 3% van de firma’s met sluiting bedreigd worden. Fabrieken draaien er gemiddeld op 71% van hun capaciteit.
De zaak van de particuliere KMO doet intussen weer het ideologische debat over meer staat of meer privé oplaaien. Liberalen verwijten de regering dat ze de grote staatsbanken alleen laat werken voor de grote staatsbedrijven en de privé-sector laat stikken.