Koninklijk paar brengt staatsbezoek aan China (upd)

Koning Filip en koningin Mathilde brengen deze week een staatsbezoek aan China en dit in het gezelschap van meer dan 250 personen van bedrijfsleiders, journalisten, body guards tot academici. Ook de minister presidenten van de 3 regio’s reizen mee. Het bezoek begon in Wuhan, gaat over Beijing naar Shanghai, Suzhou en Shenzhen.

De uitnodiging van de Chinese president kwam er vorig jaar toen Xi België bezocht en ook Pairi Daiza, Volvo Gent en Brugge. De reis is overwegend van diplomatiek belang, maar er reizen ook meer dan 100 bedrijfsleiders mee zoals van Amos, AppliTek, Barco, Belourthe (kindervoeding), Besix, Bekaert, CMI, IBA, Katoen Natie, Umicore, Solvay, UCB, Jan De Nul, Proximus, Volvo Gent, Marcoline, Pairi Daiza en de voorzitter van de Fruitveilingen. De meer dan 100 bedrijfsleiders werden verdeeld volgens de volgende sleutel: 50 % Vlamingen, 30 % Walen et 20 % Brusselaars. Naast buitenlandminister Reynders, staatssecretaris De Crem voor Buitenlandse handel en staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Elke Sleurs (N-VA) reizen ook de 3 minister-presidenten Magnette, Vervoort en Bourgeois mee, evenals universiteitsrectoren. Bourgeois speelde overigens zijn bagage kwijt in Frankfurt.  38 journalisten verslaan de reis in de media. Koningin Mathilde bezoekt scholen, ziekenhuizen en musea, en heeft enkele ontmoetingen met Chinese vrouwen op de agenda staan

Wuhan

Het bezoek begon in Wuhan in de expo van de stadsplanning. De stad telt even veel bewoners als België en de plannen omvatten  tien bruggen over de Jangtse, drie tunnels, 500 kilometer metro en vier grote ringen rond de stad. Het koningspaar woonde de opvoering bij van de Han-show door de Belgisch-Italiaanse regisseur Franco Dragone. Woensdag tekent deze regisseur met Dalian Wanda het contract van 1,5 miljard euro waardoor hij de komende 10 jaar in China 6 permanente spektakelshows mag creëren. Ook een bezoek aan het hoofdkwartier van Dongfeng Motor dat Peugeot mede gered heeft, stond op het programma. Dongfeng ligt mede aan de basis van het geplande technologiecentrum  in Louvain-la-Neuve dat Chinese start-ups wil onthalen en werk zal bieden aan 800 Belgen. De bouw van het centrum dat 8,3 ha groot is en 200 miljoen euro zal kosten, start in september. In zijn toespraak vergeleek de vorst Wuhan als verbindingscentrum in China met België als knooppunt in Europa.

Beijing

Daarna vertrok het gezelschap naar Beijing waar gesprekken op het programma stonden met zowel president Xi Jinping, premier Li Keqiang als de voorzitter van de Raadgevende Commissie Yu Zhengsheng. Koning Filip bezocht ook de Geely universiteit, de grootste privé-universiteit van het land  die 30.000 studenten telt. Voorzitter Li Shufu stelde koning Filip gerust over het lange termijn perspectief van Volvo-Gent. De laatste jaren groeien de wederzijdse academische betrekkingen met China naar verluidt vrij sterk. Het gevolg bezocht eveneens de Lange Muur. Aan Xi Jinping zei de koning dat België graag wil fungeren als een brug tussen China en de Europese instellingen. Xi antwoordde dat België zou kunnen deelnemen als land aan de AIIB. Hij riep ook op om samen de logistiek en grensoverschrijdende e-commerce te ontwikkelen.  In Beijing tekenden beide partijen 12 overeenkomsten op het vlak van ruimtevaart, douane, wetenschap en technologie, nucleaire brandstof en onderwijs. .

Shanghai

koppbund

Op de Bund in Shanghai

Na Beijing ging het richting Shanghai met eveneens politieke en zakencontacten waaronderJack Ma van Alibaba . Jack Ma liet weten dat hij in Europa van plan is Alibaba-“ambassades”  op te zetten eerst in Frankrijk en Duitsland en later in Brussel en dit om de markt te verkennen. Wat hem vooral interesseert is de aanwezigheid van zijn betaalplatform Alipay waarmee de Chinese toeristen in Europa kunnen betalen met hun gsm. Een gepland bezoek aan de Shanghai Tower werd afgelast en vervangen door een promenade op de Bund.
In Suzhou bekend voor zijn tuinen,  stond verder een onderhoud met Chinese ondernemers op het programma. De reis eindigde in Shenzhen waarin vooral het Brussels gewest interesse heeft en waar de koning het hoofdkwartier van telecom-gigant Huawei bezocht.  Op de VUB/ULB campus komt met medewerking van Huawei een innovatiecentrum in telecom. Voor Filip is het overigens niet de eerste keer dat hij het land bezoekt. Hij reisde al vijf keer eerder naar het land als hoofd van een economische missie. Tien jaar geleden bezochten de toenmalige vorsten Albert en Paola het land. Kroonprinses Elisabeth en de kinderen van prins Laurent volgen overigens ook Chinese les. Verwacht wordt dat gedurende het bezoek 93 akkoorden zullen worden getekend.
uit diverse bronnen
zie ook CCTV

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *