China heeft vijf provincies en acht steden uitgekozen als pilootgebieden die hun uitstoot van koolstof zullen verminderen. Vooral het opzetten van koolstofbeurzen wordt gestimuleerd.
De door de Commissie voor Ontwikkeling en Hervormingen uitgekozen provincies zijn Guangdong, Hubei, Liaoning, Shaanxi en Yunnan, en de acht pilootsteden Tianjin, Chongqing, Hangzhou, Xiamen, Shenzhen, Guiyang, Nanchang en Baoding. Elk gebied moet tijdens het twaalfde vijfjarenplan een eigen plan opstellen om de koolstofuitstoot te verminderen en een groene economie te ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld de provincie Liaoning, traditioneel een basis van zware industrie. Die neemt zich voor om het energieverbruik met 20 % te verminderen tegen 2015 en de koolstofuitstoot met 100 miljoen ton.
Tot nu toe heeft China vooral een beroep gedaan op administratieve methodes om haar reductie van de energie-intensiteit met 20 % te realiseren gedurende het elfde vijfjarenplan. Daartoe hebben duizend energieverbruikers contracten getekend met de regering. Gedurende het twaalfde vijfjarenprogramma wil China meer marktmiddelen, zoals uitwisselingsbeurzen voor koolstofuitstoot, aanwenden om de doelstellingen van 2020 te realiseren. Deze voorzien een reductie van 40 à 45 % minder energie per BNP. De pilootsteden worden gebruikt om eigen standaarden en een evaluatiesysteem op te stellen bij de vermindering van de koolstofuitstoot. De commissie laat zich ook bijstaan door een panel van 30 experten om haar strategie op internationaal vlak aangaande klimaatsverandering op punt te stellen.