Korps bouwt steden in Zuid-Xinjiang

Het Xinjiang Productie -en Bouwkorps dat totnutoe vooral actief was in Noord Xinjiang, verlegt de klemtoon naar het minder welstellende Zuid-Xinjiang. Daar wil het de volgende jaren diverse steden uit de grond stampen in een bijdrage om de ontwikkeling te versnellen van het gebied dat 10 jaar achterop geraakt is vergeleken met het noorden van de provincie.

xpcc1

Xi Jinping bezoekt het Korps

De oprichting van het paramilitaire Xinjiang Productie- en Bouwkorps dateert uit 1954. Het was oorspronkelijk de bedoeling om zowel de grenzen te verdedigen als om onvruchtbare grond vruchtbaar te maken. Daarbij moesten de gronden van de oorspronkelijke bewoners worden ontzien, maar dorre gronden cultiveerbaar gemaakt. Ontbonden tijdens de Culturele Revolutie werd het Korps in 1982 terug in het leven geroepen. Volgens Deng Xiaoping vormde de organisatie de kern voor de stabilisering van Xinjiang. Met de hervormingen gingen de talrijke bedrijven van het Xinjiang Korps zich richten naar de markt. Xi Jinping wil van het in het verleden nogal Han-gedomineerde Korps een smeltkroes van diverse etnische groepen maken die model kan staan voor een geavanceerde productiviteit en cultuur.
Terwijl het voorheen tot een derde van de provinciale landbouw en nijverheid voortbracht, produceerde het vorig jaar 17 % van het Xinjiang bruto regionaal product. Het Korps heeft nog altijd zijn eigen administratie, gerecht en politie, maar kan geen belastingen heffen. Het is ook nog opgedeeld in 14 divisies en 175 regimenten. Volgens een regeringsblauwdruk kan elk van de divisies een stad bouwen en elk van de regimenten een gemeente.

 Stedenbouw

De ontwikkeling van Zuid Xinjiang waar de mindereheden in de meerderheid zijn, ligt naar schatting 10 jaar achter op het noorden. De verstedelijkingsgraad in Kashgar, Hotan en de Kirgiese Kizilsu prefectuur bedraagt maar 30 %. Qua bouw van steden is het Korps zeker niet toe aan zijn proefstuk: totnutoe bouwde het 7 steden, waarvan 3 in Zuid Xinjiang: Alar, Tumshuq en Tiemenguan. Alar en Tumshuq dateren uit 2004, Tiemenguan amper uit 2012. De eerste stad Shiheze, meteen de hoofdstad van het Korps, dateert uit 1976.
Het was de centrale werkconferentie uit 2010 die de verstedelijkingsdrive aanzwengelde. Sindsdien verhoogde de eigen verstedelijkingsgraad met 12% tot 62%, duidelijk meer dan het nationaal gemiddelde (53%) en het gemiddelde in Xinjiang (44%). Volgens het eigen verstedelijkingsplan dat van 2012 tot 2020 loopt, wil het dit jaar een tot twee steden bouwen om binnen 3 tot 5 jaar te bereiken dat elke van de 14 divisies een stad bouwt. Dat zal niet gemakkelijk zijn voor het Korps dat zich vroeger vooral concentreerde op irrigatie van de velden, maar nu moet denken aan duurzame stedelijke infrastructuur en het aantrekken van diensten.

tiemenguan

Tiemenguan

De 6 door het Korps gebouwde steden (Shuanghe dateert pas van dit jaar) genereren toch al 41 % van de totale Korpsproductie. De inkomens liggen er hoger dan het Xinjiang gemiddelde: bv in Tiemenguan verdient een stedeling gemiddeld 23.676 yuan en een boer 12.206, een gemiddelde provinciale stedeling verdient 19.874 yuan en de boer 7.296.

 Sociaal

De 14-de divisie plant een nieuwe stad in Hotan om op basis van enkele goed ontwikkelde regiment boerderijen gemeenten te ontwikkelen die, wanneer de voorwaarden rijp zijn, zich tot steden kunnen ontwikkelen. Dit jaar heeft het Korps al 543 miljoen yuan geïnvesteerd om de ontwikkeling van 19 regiment-boerderijen te ondersteunen. 30 % van de werkers in deze boerderijen komen uit de minderheidsgroepen
Vooral het scheppen van banen en het verbeteren van de opvoeding worden als fundamentele oplossingen

Tianye: een nijverheidsgroep

Tianye: een nijverheidsgroep

gezien tegen het gevaar van terrorisme. Nieuwe textiel- en staalbedrijven worden gebouwd in de speciale economische zone te Kashgar. De stad Shenzhen heeft 1 miljard yuan gegeven voor de uitbouw van de universiteit van Kashgar. De regering deed ook haar duit in het zakje door de hogeschool opvoeding in Zuid- Xinjiang kosteloos te maken. Uit andere provincies zullen eveneens talenten  worden aangetrokken door een voorkeursbehandeling. En daarmee keert het Korps terug naar de wijze waarop het allemaal begon: avonturiers die naar het Verre westen trokken om er een nieuw leven op te bouwen.
Bron: Global Times

3 comments for “Korps bouwt steden in Zuid-Xinjiang

  1. Het Korps dateert uit de tijd van de grensconfrontaties met de Sovjet-Unie. De plaatselijke Oeigoeren waren geen geschikte grensverdedigers en dus kwam er een militair korps van meer dan een miljoen mensen overwegend Han-Chinezen. Dat moest in vredestijd ook iets nuttigs doen en bouwde een zeer belangrijke economische activiteit uit. Vandaag is het concept van het Korps achterhaald. Om de ontwikkeling van de regio te versnellen en de verschillende etnische groepen in de regio harmonieus te laten samenleven, lijkt het me aangewezen dat alle activiteiten van het Korps – op de zuivere grensverdediging na- door civiele instellingen overgenomen worden, en dat de organisatie zelf tot aan de top de etnische samenstelling van de regio weerspiegelt. Nu de rol van een militaire organisatie als het Korps in de ontwikkeling van de overwegend Oeigoerse regio Zuid-Xinjiang versterken, riskeert m.i. de afkeer van sommige Oeigoeren te voeden tegen wat zij als ‘Han bezetting’ ervaren.

  2. Het omgekeerde kan ook het geval zijn, als met medewerking van minderheden-werknemers het Korps er in slaagt de integratie te bevorderen in Zuid-Xinjiang en er de discriminatie van het gebied weg te werken. De dubbele rechtspraak en het ordesysteem zijn inderdaad achterhaalde fenomenen die de integratie van het Korps in de weg staan.

  3. aan frank:
    ”Het Korps dateert uit de tijd van de grensconfrontaties met de Sovjet-Unie. De plaatselijke Oeigoeren waren geen geschikte grensverdedigers en dus kwam er een overwegend Han militair korps van meer dan een miljoen mensen.”
    het korps was alleen actief in het yinning gebied in kazak regio (grens aan kazakstan, toen nog lid van sovjet unie) niet aan de Oeigoerse regio zoals zuid xinjiang.
    hier minderheden leger in xinjiang https://www.youtube.com/watch?v=SdKk-rZvKGw
    natuurlijk: het succes in de jaren 50 betekent niet ook succes behalen in deze tijd.
    kazak regio waren hoofdzakelijk nomaden, in zuid xinjiang is dat niet zo.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *