Kunming bereidt zich voor op 15 ontsnapte olifanten

15 wilde olifanten zijn ontsnapt uit het natuurpark van Xishuangbanna en hebben al een tocht van 500 km achter de rug. De provinciale hoofdstad Kunming bereidt zich met man en macht en ook voeding voor op de komst van de troep. De uittocht zou te maken hebben met een wijziging in hun voedsel.

De 15 olifanten horen thuis in het natuurpark van het exotische Xishuangbanna en hebben na hun ontsnapping al 500 km afgelegd. Bijna negen ton aan schade zou zijn veroorzaakt en 56 hectare landbouwgrond is beschadigd geraakt of kaalgevreten. De troep heeft al Yuxi verlaten en trekt richting Kunming. De twee steden hebben 675 noodwerkers en politieagenten ingezet, 62 voertuigen en 12 drones. Kunming houdt 10 ton voedsel klaar en monitort de situatie 24 uur. Extra kiepwagens blokkeren wegen naar de dorpen. De groep bevindt zich in het schaars bevolkte voorstadsdistrict Jinming van Kunming op 50 km van het stadscentrum. Een noodteam heeft maïs, ananas en ander voedsel geplaatst op de route die de wilde olifanten namen.

Er zijn nog steeds grote bosgebieden rond Kunming voor Aziatische olifanten om te bewonen, maar er zal veel minder voedsel zijn voor hen, aldus veldwild bioloog Zhang Li. Het is waarschijnlijk dat de olifanten de stad Kunming met zijn meer dan 8 miljoen inwoners willen vermijden.  De prioriteit zou de preventie en controle rond de dorpen moeten zijn om zo te verhinderen dat de olifanten de dorpen binnendringen, aldus nog Zhang. Hij vindt dat analyse van satellietgegevens op afstand kan gebruikt worden om de dieren te overtuigen naar huis te keren of naar een geschikte habitat. Vermits de kudde zo ver is geraakt, lijkt de eerste optie onwaarschijnlijk aldus experts.

Motief

De reden voor de lange trektocht zou volgens lokale ambtenaren te maken kunnen hebben met de wijziging in het dieet van de wilde olifanten Doordat de bosoppervlakte in het natuurgebied verhoogde, werden de voor de olifanten gemakkelijk te eten planten voortdurend afgebroken aldus Li Zhongyuan van het Xishangbanna forestry and grassland bureau. De eetgewoonten veranderden. De dieren zijn nu meer afhankelijk van landbouwgewassen zoals maïs en suikerriet, daarom wenden ze zich tot landbouwgrond als een nieuwe habitat, aldus nog Li.

Daarnaast heeft Xishuangbanna de voorbije 2 decennia een groot aantal marktgewassen geplant, zoals rubber en thee en is het leefgebied van Aziatische olifanten met meer dan 40 procent verminderd. Daarentegen verhoogde het aantal Aziatische olifanten van 170 in 1980 tot 300 nu. De traditionele buffer tussen mensen en olifanten verdwijnt gradueel en dus verhoogt de kans dat de olifanten de mensen ontmoeten. Planning van landschapsbescherming zou binnen de nationale parken verricht moeten worden met het oog op de olifanten, aldus nog Zhang. Zo kan gedacht worden aan ecologische corridors en het herstel van hun habitat. Zhang vindt dat de exodus van de olifanten kan voortduren als de milieutoestand van hun habitat niet grondig verbetert. Anders riskeren de overblijvende olifanten naar de kruidentuin te trekken waar duizenden zeldzame planten dreigen vertrapt of te worden opgegeten.

Global Times, SCMP, HLN

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *