Kunnen we China vertrouwen?

Dit is de voorstelling van ‘Kunnen we China vertrouwen? Een andere blik op een land in transitie’, een boek van Pascal Coppens

Pascal Coppens is sinoloog en technologieondernemer en woonde bijna twintig jaar in China. Hij heeft de evolutie van het land en de Chinezen sinds 1990 tot op vandaag zelf ervaren. Hij publiceerde eerder China’s New Normal (2019), een boek over China’s innovatiesprong.

Er dient zich een nieuwe wereld aan. Ooit kende men China enkel als ‘de fabriek van de wereld’. Maar dat China wordt elke dag meer een supermacht. De innovatietrein die Coppens in zijn eerder boek beschreef dendert vooruit. En China’s vooruitgang dreigt de wereldheerschappij van Amerika te ondermijnen.

Dat creëert in het Westen angst. Is die vrees voor ‘het gele gevaar’ terecht? Spelen de Chinezen wel volgens de regels? Wat betekent de start van de Aziatische eeuw voor onze toekomst? Is het over en uit voor het Westen als belangrijkste actor op het wereldtoneel? Bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen wordt vaak met oppervlakkige argumenten positie ingenomen in het negatieve kamp. Dat zou wel eens in ons eigen nadeel kunnen uitdraaien. Willen we de kansen benutten die de vooruitgang van China ons biedt, dan is een genuanceerde blik noodzakelijk.

Pascal Coppens schept op boeiende wijze klaarheid in het debat. Hij neemt de lezer mee in de waarden en tradities van China, van in de huiskamer tot op de werkvloer, van de mening van het individu tot het standpunt van de Partij. Deze fascinerende tocht biedt de lezer uiteindelijk een sterk onderbouwd en genuanceerd antwoord op die cruciale vraag: kunnen we China vertrouwen?

‘Kunnen we China vertrouwen? Een andere blik op een land in transitie’, Pascal Coppens, Pelckmans 2022

2 comments for “Kunnen we China vertrouwen?

  1. Misschien eerst even zelf het door u geplaatste artikel volledig lezen en op genuanceerde wijze duiden.
    De woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken stipt fijntjes en terecht de hypocrisie van de VS aan inzake de oorlog in Oekraïne.

    “Bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen wordt vaak met oppervlakkige argumenten positie ingenomen in het negatieve kamp.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *