De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft in China de kwestie Xinjiang ter sprake gebracht. De vertegenwoordigers van China vragen om hen te vertrouwen en vooroordelen achterwege te laten.
Vorige week lanceerden De Groenen in het Duitse parlement, de Bundestag, een oproep.
‘Terechte eisen’ of ‘inmenging’?
De Duitse regering moest eisen dat ‘neutrale waarnemers’ en journalisten toegang zouden krijgen tot de centra voor beroepsopleiding in Xinjiang. Die centra zijn volgens sommigen in het Westen kampen. ‘Mensen worden er vastgehouden en onder dwang geïndoctrineerd’, zo zeggen ze. De Chinese ambassade in Duitsland noemde de eisen van de Groenen aan China ‘een schaamteloze inmenging in de binnenlandse zaken en een grove schending van China’s soevereiniteit’.
Een record in de Mensenrechtencommissie
Ook Hua Chunying van het ministerie van Buitenlandse Zaken van China sprak over inmenging tijdens de reguliere persconferentie op 13 november. Zij kreeg een vraag over de Universal Periodic Review (UPR) van vorige week in de VN Mensenrechtencommissie. De woordvoerder wees erop dat 120 landen van de 150 die vragen hadden gesteld (‘een record’) China prezen voor zijn snelle ontwikkeling en zijn vooruitgang bij de bescherming van de mensenrechten. Die staten begrepen volgens haar dat China’s aanpak toegesneden was op de reële omstandigheden van het land. Hua Chunying stuurde westerse landen en politici het verwijt toe dat ze vooroordelen hadden en China’s zelfbeschikking wilden aantasten.
Verzoek om transparantie
De Duitse minister Heiko Maas heeft deze week dan een tweedaags bezoek aan China gebracht. Hij besprak met vicepremier Liu He en met minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi de economische en politieke betrekkingen van Duitsland en China. Die gesprekken waren constructief, maar telkens verwees de Duitse minister naderhand ook naar Xinjiang. Hij zei dat hij het niet zou kunnen aanvaarden als er echt heropvoedingskampen in dat deel van China waren. Maas vroeg om transparantie . Hij stelde dat dit in het belang van de twee staten was. Hij kwam dus niet met eisen, maar deed een diplomatiek voorstel.
Verzoek om vertrouwen
Buitenlandminister Wang Yi vroeg of de publieke opinie in de wereld de ‘kwaadsprekerij’ over China’s westelijke regio Xinjiang zou negeren. Wang verzocht om vertrouwen in de overheid daar. ‘Die mensen weten het beste wat er werkelijk in hun regio aan de hand is’. Wang hoopt dat men begrip heeft voor de strijd tegen het terrorisme die de regionale regering van Xinjiang levert. ‘China’s contraterrorisme maakt, op een aangepaste manier voor dat land, deel uit van de wereldwijde strijd tegen de terreur’. De regering wil de verspreiding van het extremisme een halt toeroepen en zorgen voor sociale stabiliteit. Volgens Wang Yi is het zaak preventief te werken, om te voorkomen dat het terrorisme wortel schiet.
‘Campagne tegen China nodig’
In het Westen fungeren sommige kranten als het om China gaat eerder als spreekbuis voor Amnesty International dan als medium voor kwaliteitsjournalistiek. Zij zijn gefrustreerd omdat er geen wereldwijde campagne tegen China van de grond komt. Voorlopig vinden zij vooral gehoor bij Amerikaanse politici zoals de Republikein Marco Rubio. China adviseert hen om zich niet te bemoeien met de Chinese bevolking, en in plaats daarvan hun eigen maatschappij beter te leren kennen. Zo zouden ze misschien wat aan Amerikaanse wantoestanden kunnen doen.
‘Begrip voor Xinjiang-beleid nodig’
Chinese media gaan nu tegen hun beweringen in met concrete ‘human interest’-verhalen. De boodschap is: in Xinjiang strijdt de overheid met succes tegen armoede en op die manier ook tegen terrorisme. Zo schrijft Beijing Review: ‘in Xinjiang lopen vele programma’s voor armoedebestrijding. In 2017, werden er 317.400 mensen uit de armoede getild, en 331 dorpen en drie districten werden van de lijst met arme locaties gehaald. Het armoedecijfer daalde vorig jaar van 15,5% (in 2016) naar 12,6%’.
Volgens de officiële media zijn er in Xinjiang geen kampen, maar centra voor beroepsopleiding. Xinhua hoopt het publiek te laten inzien dat beroepsonderwijs een remedie is tegen extremisme. In de centra van Xinjiang ‘wordt ook discriminatie tegen vrouwen bestreden’, aldus de Global Times. ‘Vrouwen verwerven er meer zelfrespect en respect van hun gezinsleden door een vorming die hen de kans op een beroep geeft’.
Bronnen: dw.com (Deutsche Welle), South China Morning Post, Xinhua, Global Times, fmprc.gov.cn, The Guardian, Beijing Review, Washington Post, plenglish.com (Prensa Latinoamericana)