Vandaag heeft China vanop een lanceerbasis in Sichuan (Zuidwest-China) met succes de ‘SinoSat-6’-satelliet gelanceerd om live radio- en televisie-uitzendingen te verbeteren.
De positie van de satelliet zal in de komende dagen definitief worden bijgesteld vanop het controlecentrum in Xi’an (hoofdstad van Shaanxi in het centrum van het land) en een schip.
De ontwerpers gaan ervan uit dat de SinoSat-6 een levensduur van ongeveer 15 jaar zal hebben. De live uitzendingen van audiovisuele media die door de satelliet mogelijk worden gemaakt zullen vooral een verbetering betekenen in de (culturele) levenskwaliteit van mensen in verafgelegen en bergachtige streken. De SinoSat is een serie satellieten waarvan de eerste in de ruimte werd gebracht in 1998. De kwaliteit is per lancering stap voor stap verbeterd.
In Gansu (Noordwest-China) werd dan weer de ‘Mapping Satellite-I’ gelanceerd, zo’n twee weken geleden. Met deze kunstmaan zal vooral het ministerie van Defensie werken om kaarten te verbeteren en wetenschappelijke experimenten uit te voeren, die op hun beurt ook de economische ontwikkeling moeten dienen.
Zowel deze satelliet als die voor radio en tv werden in een baan rond de aarde gebracht met behulp van een raket van het type Lange Mars. Op 24 april 1970 lanceerde de Volksrepubliek voor het eerst een raket, de Lange Mars 1, in de ruimte en daarmee kon er prat op gaan dat ze als vijfde natie in de wereld daartoe in staat was. Veertig jaar later is de serie aan zijn 128e lancering toe. In het begin zijn er dodelijke ongelukken gebeurd door ontploffingen of neergestorte raketten, maar de grote lijn is er een van supersnelle vooruitgang en steeds grotere veiligheid geweest. De meest bekende successen van het type Lange Mars zijn de lanceringen van bemande capsules en een ruimtestation. Intussen hebben er alweer zes Chinese astronauten in de ruimte gereisd.
Bronnen: Xinhua, Wikipedia