Voormalig Singaporees eerste minister Lee Kuan Yew overleed deze week en op 4 dagen brachten 900.000 personen hem een laatste groet. De Chinese pers roemt vooral zijn bestuurlijke kwaliteiten. De begrafenis wordt bijgewoond door politici van een verschillend pluimage.
Stichter en eerste minister van Singapore Lee Kuan Yew stierf maandag op 91-jarige leeftijd. Hij was eerste minister van 1959 tot 1990 maar bleef deel uitmaken van het kabinet tot hij zich terugtrok in 2011. Hij maakte van de stadstaat een van de welvarendste gebieden in Azië. Tussen 1960 en 1980 werd het bnp/hoofd 15 maal groter.
Gedurende de vier dagen dat hij opgebaard lag in het parlement brachten 415.000 hem een laatste groet. Wanneer alle 18 sites worden gerekend waar een laatste eer werd bewezen waren er 900.000. Bij de hoogwaardigheidsbekleders die de kist bezochten, behoorden o.a. koning Wangchuk van Boetan, voormalig president Clinton, een wenende Henry Kissinger en Jack Ma. Tijdens het Boao forum bracht de president Xi Jinping hulde en noemde hem een gerespecteerd strateeg en een politicus die belangrijke bijdragen leverde om de communicatie en samenwerking tussen Azië en de wereld op te voeren. Lee was een goede vriend van China en bezocht het land 33 maal. Ook in India en Nieuw Zeeland hangen de vlaggen vandaag halfstok.
Verdiensten
De Chinese pers bezong in diverse toonaarden de lof van de overledene. China Daily zegt dat hij in zijn bestuursstijl zowel de westerse als de oosterse cultuur integreerde waarvan men veel kan leren. Het beschrijft Singapore als een voorbeeld hoe de Chinese cultuur met succes geïntegreerd kan worden met de westerse om tot een voorspoedige natie te komen.
De commentaar van het Volksdagblad prijst 4 vier grote nalatenschappen betreffende bestuur: stabiliteit, een bestuur met schone handen, een soepele overdracht van de macht en de rechtsstaat. De Chinese leiders bewonderen vooral de orde, netheid en de ethiek en discipline van de bevolking. Ook de openbare diensten, transport en toegang tot bibliotheken maken indruk. Misdaad komt er zelden voor, in tegenstelling tot in sommige westerse stedelijke districten.
Sinds Deng Xiaoping leerden de Chinese leiders hoe vrij ondernemerschap gecombineerd kan worden met sterke overheidsinterventie op sommige vlakken. Lee zei aan Deng dat wat Singapore deed, China ook kan doen. Sinds Xi aan de macht is, volgt hij ook het voorbeeld om met harde hand de corruptie uit te roeien. Typisch voor het gedachtengoed van Lee was zijn overtuiging dat democratie geen voorafgaande voorwaarde is om welvaart te scheppen, hij vond zelfs dat democratie welvaart kon vertragen en hij sprak zijn begrip uit voor het inzetten van de troepen tegen het studentenprotest in juni 1989.
Begrafenis
Vandaag vond de uitvaart plaats langs een weg van 15 km waar 100.000 belangstellenden stonden niettegenstaande de gutsende regen. Bij de zwaargewichten die aanwezig waren, de Chinese vicepresident Li Yuanchao, de Japanse premier Abe, de president van Myanmar Thein Sein en voormalig Taiwanees premier Su Tseng-chang. Naast Su waren nog 3 andere bevriende Taiwanese prominenten uitgenodigd: vice president Vincent Siew, voormalig Kuomintang voorzitter Lien Chan en ex premier Hau Pei-tsun. De 3 laatste zijn vertrouwde gasten op het vasteland, maar Su is een voorstander van onafhankelijkheid. Even een moeilijke oefening voor de Chinese vicepresident. De relaties met Japan zijn erg koel en recentelijk zijn ook de betrekkingen met Myanmar gespannen. Aan de grens met Myanmar kwamen bij een fout bombardement vier Chinese landbouwers om.
Bronnen: SCMP, Wantchinatimes