
De handelsoorlog ontketend door Trump & Co kan China natuurlijk wel schelen. Toch heeft de Volksrepubliek heel wat troeven in de hand om de alleenheerser van de wereld te weerstaan. De regering rekent op de kracht van internationale betrekkingen, van de binnenlandse economie, en op de eigen bevolking, met speciale aandacht voor de jeugd die, zoals iedereen weet, de toekomst heeft.
MORNING STAR
Why Beijing will not back down in Trump’s trade war
Dong Xue is een reporter bij CGTN, de officiële Chinese televisiezender die zich richt op een publiek van buitenlanders. Haar account op X is @theserenadong. Zij legt kort en krachtig uit waarom Trump & Co lijken te hopen dat China gauw door de knieën gaat. Ze geeft aan waarom dit echter niet gaat gebeuren. Dong plaatst bijvoorbeeld een en ander in perspectief. Zij schrijft dat de handel tussen de VS en China slechts ongeveer 2% van het Chinese bbp vertegenwoordigde. En nog een interessant cijfer: volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek van China bedroeg de export naar de VS niet meer dan 14,7 % van de totale Chinese export in 2022. Haar voorspelling lijkt te worden ondersteund door twee redactionele stukken uit de Global Times: Faced with tariff extortion, appeasement and compromise will only be like ‘bargaining with a tiger for its hide’ en What kind of ‘big deal’ do China and the US need?
TRACKING PEOPLE’S DAILY
China digs in to insulate CCP from fallout of Trump tariffs
In deze aflevering zet Manoj Kewalramani de drie manieren op een rijtje waarop China volgens hem reageert op de waanzinnige tarieven die Trump het land specifiek wil opleggen. Beijing ‘wil politieke vastberadenheid en leiderschap uitstralen’. Het neemt ‘allerlei vergeldingsmaatregelen’. De Chinese regering gaat ‘binnenlandse bedrijven steunen en tegelijk naar marktdiversificatie streven’. Zoals gewoonlijk haalt de Indiase China-kenner zijn informatie – via een kritische selectie – uit de People’s Daily. Dit keer raadpleegt hij ook Bloomberg en heeft hij zijn stuk eerst laten publiceren door moneycontrol.com. Is dat de reden waarom hij het heeft over de CCP en niet over de CPC, een miskleun? Immers, het lijkt misschien een detail, maar de Communistische Partij van China verkiest terecht dat Engelstalige media de naam geven die zij zelf hebben bedacht. Niet de afkorting CCP, verzonnen in de VS, die in feite verwijst naar een niet-bestaande organisatie. Het belet ons natuurlijk niet om Kewalramani’s analyse met belangstelling te lezen, maar het is misschien goed om op dit soort details te letten.
INSIDE CHINA
Time’s Tyranny: How Digital Labor Is Reshaping China’s Youth
Deze week brengt Fred Gao van Inside China deel 2 van een lang essay over Chinese jongeren. Het is van professor Lian Si, de vicevoorzitter van de China Youth University of Political Studies. De titel is The Tyranny of Time: An Examination of Youth Labor in the Mobile Internet Era. Het werd voor het eerst gepubliceerd in China Youth Studies (中国青年研究), een tijdschrift van de Communistische Jeugdliga van China. Gao brengt het in 2 afleveringen. De vorige aflevering richtte zich op jonge academici. Deze week een analyse van twee extra kwetsbare groepen: voedselbezorgers die vervreemd raken door het algoritmische beheer van digitale platforms en software engineers in tech-bedrijven die lijden onder de giftige ‘996’ werkcultuur. Volgens Fred Gao pleit professor Lian ervoor dat in China de nadruk op ‘onmiddellijke resultaten, prestatie, competitie en efficiëntie plaats maakt voor waarden zoals relaties, gemeenschapsvorming, langetermijnvisie, samenwerking, geduld en vrije tijd’.
CCG UPDATE – CENTER FOR CHINA AND GLOBALIZATION
Henry Huiyao Wang speaks at United Nations Security Council
Henry Wang, de directeur van CCG, een niet-gouvernementele thinktank uit China, heeft de belangstelling van experts in Oost en West. Op uitnodiging van Fu Cong, de permanente vertegenwoordiger van China bij de Verenigde Naties sprak Wang de VN-Veiligheidsraad toe over ‘De invloed van unilateralisme en pesterijen op internationale betrekkingen’. De woordvoerder van het Center For China And Globalization (CCG) hoeft niet, zoals zijn landgenoten van het corps diplomatique, indirect te verwijzen naar ‘sommige naties’ die met een handelsoorlog de wereldeconomie schade berokkenen. Hij noemt man en paard: de Verenigde Staten.
VIDEO’s https://webtv.un.org/en/asset/k1m/k1moukmpy0 en helemaal onderaan: de video The Next Era of Global Growth | 2025 World Economy Summit
