Volgens viceminister van Huisvesting Qiu Baoxing hebben de Chinese gebouwen maar een levensduur van 25 tot 30 jaar, terwijl ze gepland waren om het 50 jaar uit te houden. Hij maakte dit bekend op een forum over groen en energie-efficiënt bouwen.
Elk jaar wordt in China 2 miljard m² gebouwd en hiervoor wordt 40 % gebruikt van ’s werelds staal en cement. Oorspronkelijk zijn de gebouwen ontworpen om het 50 jaar uit te zingen, maar dit valt in de praktijk op de helft van de voorziene duur, aldus de minister, die de vastgoedontwikkelaars gevraagd heeft de leeftijd van hun gebouwen te verlengen. Bovendien bedraagt het gebruik van energie in de nieuwe gebouwen in China per eenheid zowat het dubbele tot driedubbele van gebouwen in ontwikkelde landen.
In China staat bouwafval in voor 30 tot 40 % van het totale stadsafval. Volgens industriële data levert de bouw van een gebouw met 10.000 m² 500 à 600 ton afval op, terwijl de afbraak van een 10.000 m² oud gebouw 7000 tot 12.000 ton afval oplevert. Ruimte die vrijkomt na afbraak, staat ongeveer in voor 40 % van de oppervlakte bij nieuwbouw.
Naast blinde heropbouwdrang door lokale regeringen is er ook nog de povere kwaliteit van de gebouwen. Vorig jaar werd zes maal alarm geslagen op dat vlak: in juni stortte in Shanghai een nieuw complex in van 13 verdiepingen en in Wuhan viel een appartement in duigen omdat het gebruikte staal niet dikker was dan koperdraad. Een maand later was een gebouw in Nanjing aan de beurt. Het ministerie beval een algemene inspectiebeurt.
Uit het onderzoek van 180 projecten in 90 steden doorheen de 30 provincies bleek dat 96 % van de onderzochte gebouwen volgens de normen zou zijn. Toch blijkt dit in schrille contrast te staan met de 30 jaar gemiddelde levensduur van de gebouwen, terwijl een gebouw het in het Verenigd Koninkrijk 132 jaar uithoudt en in de Verenigde Staten 74 jaar.