De Zuid-Koreaanse elektronicagigant LG plant een fabricage-eenheid van LCD-schermen van de achtste generatie in Kanton. Dit zou de grootste in China worden. LG is wereldwijd reeds de tweede grootste fabrikant van LCD-schermen. Een deal werd nu gesloten met het stadsbestuur van Kanton, maar zowel de Raad van Bestuur van LG als de Zuid-Koreaanse regering moet de investering van 4 miljard $ nog goedkeuren.
De fabricage-eenheid gaat er LCD-schermen van de achtste generatie bouwen voor televisies. Dit is drie generaties voor op de binnenlandse LCD-maker BOE. Wereldwijd ging het verzenden van LCD-schermen tijdens het tweede kwartaal vooruit met 27 % tot 30 miljoen en dit vooral naar China en Noord-Amerika, aldus de onderzoeksfirma DisplaySearch. Deze firma verwacht ook dat het aantal verkochte LCD-televisies in China dit jaar met 76 % stijgt tot 23 miljoen. Analisten zeggen dat de huidige financiële crisis de binnenlandse TV-producenten kan bewegen hun aankoop van dure buitenlandse leveranciers te heroverwegen.
In juni haalde BOE 1,7 miljard $ op door aandelen en het plant een fabriek van de zesde generatie in Hefei en volgend jaar in Peking. ’s Werelds grootste LCD-producent Samsung en Japans grootste TV-producent Sony hebben naar verluidt ook interesse om fabricage-eenheden in China op te zetten. Het LG-nieuws was nog geen twee dagen oud of de ‘Korea Times’ en de ‘Seoul Economic Daily’ maakten bekend dat concurrent Samsung met de Chinese regering onderhandelt om eveneens een LCD-fabriek van de achtste generatie op te starten in Suzhou. Bedoeling zou zijn om de productie op te starten in 2011.
De Chinese overheid van haar kant wil 28 miljard yuan investeren in de promotie van de schermen van de achtste generatie. BOE wil tegen 2011, in een speciale zone in Peking, een dergelijke eenheid bouwen die schermen tot 40 inch kan maken. Volgens BOE-voorzitter Wang is het de bedoeling om in de zone een ‘Industriepark voor Digitale TV’ te scheppen. Dit zal 50 miljard investeringen vergen en 20.000 banen scheppen. BOE zou 32 ondernemingen in het kielzog krijgen, goed voor jaarlijks 100 miljard.