Premier Li Keqiang heeft op het World Economic Forum (WEF) in Davos de belangrijke toespraken gehouden waar andere deelnemers en waarnemers naar hadden uitgekeken. Met zijn optimisme over het eigen Chinese beleid wil hij ook bij buitenlandse partners vertrouwen kweken. (link naar transcript van de toespraak hier en onderaan)
Li heeft gezegd dat de Chinese economie blijft groeien en hervormen op een stabiele manier. De vertraagde groei hoort bij de nieuwe normen die de overheid heeft aangenomen. Dat China de focus verlegt van vervuilende zware industrie naar een economie die meer is gericht op binnenlandse consumptie is niet alleen bevorderlijk voor de binnenlandse situatie, maar moet ook de andere landen vertrouwen geven. ‘Wij blijven op de lange termijn, de volgende tien tot twintig jaar, gematigd tot snel groeien. … De grootste stimuli voor de economische groei van China zijn: het streven van de bevolking naar een beter leven samen met het feit dat we doorgaan met hervormen en het land open te stellen’, aldus de Chinese premier, ‘we zijn erin geslaagd het afgelopen jaar 13 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen te scheppen, ondanks de economische vertraging.’
Overheid en markt
China moet zowel ‘de hand van de overheid’ als ‘de hand van de markt’ een rol laten spelen en zowel traditionele als nieuwe instrumenten voor groei een kans geven. Hij zei wat hij daarmee bedoelde: ‘Voor nieuwe groeimotoren moeten we op grote schaal ondernemerschap en innovatie aanmoedigen, en de wijsheid en de kracht van het volk aanspreken. Om de traditionele groeikrachten om te vormen moeten we zorgen voor een groter aanbod van publieke goederen en diensten.’ De minister-president benadrukte ook dat ‘de Chinese regering in staat is om de zekerheid te bieden dat er geen regionale of systematische financiële risico’s worden genomen’. De vastgoedmarkt blijft volgens hem onder controle, onder meer ‘omdat de gelijkmatige urbanisatie het enorme potentieel zal ontsluiten voor huisvesting en renovatie, met een blijvende grote vraag naar huisvesting en de bijbehorende ontwikkeling van de bouw- en aanverwante sectoren.’ Ook wordt er gestaag doorgewerkt aan een oplossing voor het probleem van de activiteiten van schaduwbanken. De spaarquote, de verhouding tussen sparen en inkomen, is 50%, ook dat is een geruststellend verschijnsel.
Gestage hervormingen en openheid
Li verwees naar enkele concrete hervormingen. Een verbetering van het systeem om vergunningen toe te kennen moet de markt dynamischer maken en de concurrentie eerlijker. De ontwikkeling van microfinanciering en een diversifiëring van de kapitaalmarkt met kleine, middelgrote en particuliere banken zal de directe financiering van ondernemingen versoepelen. Li sprak ook over snellere fiscale hervormingen en legde meteen het verband met het thema van de verdere openstelling van China voor de wereld. De overheid zal de toegang tot het land gemakkelijker maken voor buitenlandse investeerders, bijvoorbeeld in de dienstensector en in de minder ontwikkelde regio’s van China. Tijdens zijn deelname aan het WEF in Davos, heeft Li wat de internationale betrekkingen betreft ook zaken gedaan met het gastland. China zal Zwitserland een investeringsaandeel ter waarde van 8 miljard dollar geven in zijn Qualified Foreign Institutional Investor (QFII) programma. De beide landen zijn overeengekomen dat China voor het eerst een filiaal van zijn Centrale Staatsbank in Zürich vestigt om in de toekomst verrekeningen uit te voeren in de Chinese munt, de renminbi (RMB). Dit is weer een stap voorwaarts in de internationalisering van de Chinese munt. Li schrijft de overeenkomst toe aan het feit dat de beide landen eerlijk, met respect en op gelijke voet naar samenwerking zoeken. Li Keqiang heeft overigens ook nog eens herhaald dat China beslist meer beroep wil doen op niet-fossiele brandstoffen. Het is de bedoeling om het aandeel van steenkool in de energieconsumptie sterk te verlagen, om te mikken op schone technologie bij het gebruik van steenkool en tegen 2030 wil China zijn energie voor 20 procent uit duurzame bronnen halen.
Voorbeeldig ontwikkelingsland
Eerder had de Chinese premier een ontmoeting met o.a. Klaus Schwab, de initiatiefnemer en voorzitter van het WEF. Daarbij had Li het verband gelegd met het thema van dit jaar: ‘New Global Context’. De Chinese premier verzekerde zijn gesprekspartners dat met zijn positieve vooruitgang, zijn proactieve fiscale politiek en voorzichtige monetaire beleid en met zijn structurele, weldoordachte hervormingen China een bijdrage zal blijven leveren aan de stabiliteit en de gezonde ontwikkeling in de internationale arena. Intussen brengt president Xi in eigen land een bezoek aan de zuidwestelijke provincie Yunnan, waarbij ook hij thema’s aanraakt die verband houden met enkele van de accenten door zijn premier gelegd: het belang van een blijvende hardnekkige strijd tegen de vervuiling en tegen de armoede. Xi zei in Yunnan ‘de nieuwe norm heeft de internationale status van China niet veranderd: wij blijven het grootste ontwikkelingsland van de wereld’ en ‘wij hebben nog vijf à zes jaar om ons doel te verwezenlijken: de opbouw van een redelijk welvarend land.’ Xi beloofde de bevolking, onder andere in Ludian waar er in augustus een aardbeving is geweest, een verbetering van de levensstandaard. Guardian-commentator Seumas Milne schrijft in een uiterst kritische column over Davos: “China, dat een groot deel van de ‘neoliberale catechismus’ heeft verworpen kampt dan wel met een sterk toenemende ongelijkheid in eigen land, maar heeft meer mensen uit de armoede gelicht dan de rest van de wereld samen. Op die manier biedt het land een tegengewicht voor de toenemende mondiale inkomensongelijkheid.”
Xinhua brengt vandaag de volledige tekst van de toespraak van Li Keqiang opo 5 pagina’s van zijn website
http://news.xinhuanet.com/english/special/2015-01/23/c_133939963.htm
Bronnen: Xinhua, SCMP, Wikipedia, Guardian, https://agenda.weforum.org/,
video: http://english.cntv.cn/2015/01/21/VIDE1421814000524781.shtml