Ligt de 'VS ommekeer naar Azië' in duigen?

Volgens Aziatische bronnen ligt president Obama’s ‘ommekeer naar Azië’ in duigen door de nieuwe Filipijnse president Duterte. Die wil met China gaan praten over de Zuid-Chinese Zee, vraagt de stopzetting van patrouilles van de VS op zee, dreigt met uitwijzing van de Amerikaanse troepen uit Mindanao en suggereerde dat hij militair materieel aan zou schaffen uit Rusland en China. Verder ervaren media het niet ratificeren van het TPP door de VS als een teken van zwakte.

DUTERTE-BACOOR CITY/JANUARY 21, 2016 Presidential candidate and Davao City Mayor Rodrigo R. Duterte at the Signing of the Sister City Agreement held in STRIKE Gymnasium, Bacoor City, Cavite. INQUIRER PHOTO/LYN RILLON

President Rodrigo Duterte


Volgens een opiniestuk in Al Jazeera hadden de Verenigde Staten al hun hoop gesteld op een voor China ongunstige uitspraak over de Zuid-Chinese Zee door het Permanent Arbitragehof in Den Haag. De bedoeling was dit vonnis als wettelijke basis te gebruiken om Beijing onder druk te zetten. Daarbij zou Manilla het initiatief gaan nemen om andere landen te stijven in hun ongenoegen en actie tegen Beijing. De verkiezingen brachten echter Rodrigo Duterte als president aan de macht en hij wil met China bilaterale gesprekken voeren. Op de laatste ASEAN-top vermeldde hij niet eens de uitspraak uit Den Haag.
Het lijkt erop dat de Filipijnen in de regio niet meer, naast Japan, als belangenbehartiger van de VS willen fungeren. Bovendien voert president Duterte de retoriek tegen de VS op en ondermijnt hij in zijn eentje de VS-strategie. In reactie op het Filipijns optreden lieten de buurlanden recentelijk elke vermelding van het gerechtshof in Den Haag vallen. De Obama-administratie heeft op haar beurt Dutertes hardhandige aanpak van de campagne tegen drugs gehekeld, waarop Duterte op de Oost-Aziatische top de Amerikaanse koloniale misdaden tegen de Filipino’s aan de kaak stelde. Hij vindt de Amerikaanse kritiek een aantasting van ‘s lands soevereiniteit, maar hij excuseerde zich wel voor zijn uitlating over Obama als ‘hoerenzoon’.
Meer recent dreigde Duterte nog de Amerikaanse Special Forces uit Mindanao te zetten, hij riep op de gemeenschappelijke patrouilles met de VS in de Zuid Chinese Zee te stoppen en suggereerde openlijk om Russische en Chinese wapens te kopen in plaats van Amerikaanse. Dit lijkt meer dan opschepperij want de Filipijnse topverantwoordelijken van defensie hebben met Russische wapenexporteurs over potentiële militaire samenwerking gesproken. Geen leuk vooruitzicht voor de VS op het ogenblik dat 8-daagse gemeenschappelijk Russisch-Chinese legeroefeningen in de Zuid Chinese Zee werden gehouden. Daartegenover staat dat 500 Filipijnse strijdkrachten volgende maand samen met 1400 soldaten uit de VS en Japan militaire oefeningen op zee gaan uitvoeren. Duterte verklaarde dat hij de VS nodig heeft: blijkbaar speelt hij de machten elkaar uit. Hoe dan ook op de G20-top te Hangzhou sprak de Russische president Putin zijn steun uit voor het Chinese standpunt i.v.m. de Zuid-Chinese Zee.

Trans Pacific Partnership

Van president Duterte wordt verwacht dat hij in oktober China tpplandenbezoekt waar zal gesproken worden over samenwerking en hoe vreedzaam het geschil in de Zuid-Chinese Zee te beheersen. Plots lijkt China niet meer de gebeten hond. De Aziatische landen weten ook dat de TPP die Obama had willen doordrukken, waarschijnlijk door zijn opvolgers niet zal worden gehonoreerd. Geconfronteerd met deze onzekerheid heeft Vietnam, dat een van de grote winnaars van het TPP verdrag was, beslist de oorspronkelijk voor juli bedoelde ratificatie, uit te stellen tot na de Amerikaanse verkiezingen.
Volgens Asia Times had de Japanse eerste minister Abe gezegd dat succes of falen van de TPP de strategische richting zou bepalen in Azië/Pacific. De Singaporese eerste minister Lee Hsien Loong waarschuwde dat de ratificatie door het Congres een test voor de Amerikaanse geloofwaardigheid zou zijn. De Australische eerste minister Malcolm Turnbull beschouwde de TPP ‘even machtig als schepen en vliegtuigen’ om de invloed te laten gelden. Presidentskandidaat Trump vindt het verdrag echter een ramp, terwijl H. Clinton een heronderhandeling wil. President Obama vermeldde de TPP echter niet toen hij in de UNO sprak over de realisaties onder zijn bewind. Zelfs de Financial Times ziet het voor president Obama trieste perspectief dat zijn ommekeer naar Azië verdrinkt in de golven van de Stille Oceaan.
Bronnen: Asia Times, Al Jazeera, Financial Times

3 comments for “Ligt de 'VS ommekeer naar Azië' in duigen?

  1. Respect aan president Rodrigo Duterte, iemand die goed bewust is van wat er gaande is op wereldvlak en iemand die durft zijn mening te verkondigen, ook aan het adres van wat zich profileert als de wereldleider.

  2. @Hong
    Duterte verwoordt wat het Filippijnse volk echt denkt, maar de speelruimte van het land is beperkt. Hij doet er goed aan om de VS niet al te veel voor het hoofd te stoten. Als hij doet wat hij zegt, wordt hij binnenkort uit de weg geruimd (met de hulp van de VS). China is niet in staat om hem en zijn regime te beschermen. Hij heeft tijd om van gedachte te veranderen tot ongeveer maart/april 2017. Dan heeft de nieuwe Amerikaanse president alle tijd om af te rekenen met Duterte. Zo’n situatie is niet in het voordeel van China.

  3. @lok, volledig mee akkoord dat Duterte zegt wat het volk denkt. Zijn populariteit is zelfs gestegen naar 78%. Voor “ons” politici is dat slechts een natte droom.
    Indien de VS geloofwaardig wil overkomen als voorvechter van democratie dan zouden ze de keuze vh volk moeten respecteren, wat heel pijnlijk is want dit gaat tegen de belangen in van Washington.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *