Angolese president: ‘We weten wat kolonisatie is en de Chinezen koloniseren Afrika niet, maar werken met ons samen.‘
Het onderstaande is een overname van een artikel verschenen bij Friends of Socialist China over een CGTN-interview met de president van Angola.
Angolese president op Chinese televisie
De Angolese president João Manuel Gonçalves Lourenço bracht van 14 tot 17 maart een staatsbezoek aan China op uitnodiging van zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.
Tijdens zijn verblijf in China gaf hij een exclusief interview aan He Yanke voor de CGTN-serie Leaders Talk. He Yanke merkte op dat Lourenço China sinds 2000 al vele malen heeft bezocht, onder andere als secretaris-generaal van de regerende Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola (MPLA) en als speciaal gezant van zijn voorganger. Dit is zijn derde bezoek als staatshoofd.
‘Onder de indruk en verrast’
Zijn impressies van al deze bezoeken samenvattend, merkte Lourenço op dat hij het meest onder de indruk was van het feit dat China voortdurend vooruitgang boekt en de wereld verrast.
Hij merkte op dat het vorig jaar 40 jaar geleden was dat China en Angola diplomatieke betrekkingen aangingen en beschreef de relatie als voorbeeldig. Tijdens zeer moeilijke tijden voor zijn land, bijvoorbeeld de periode van naoorlogse wederopbouw, had China een helpende hand geboden. En hetzelfde gold niet alleen voor zijn land, maar voor de hele wereld, toen de mensheid plotseling werd geconfronteerd met de Covid pandemie.
Concrete feiten over concrete (en groene) steun
Gevraagd naar zijn visie op het Belt and Road Initiative (BRI), herinnerde hij eraan dat China Angola veel financiële steun heeft gegeven voor de aanleg van infrastructuur, waaronder wegen, havens, luchthavens en waterkrachtcentrales, die allemaal nodig zijn voor ontwikkeling. Tijdens zijn verblijf in China had hij met 24 grote bedrijven gesproken, die zich bereid hadden getoond om risico’s te nemen en in zijn land te investeren.
Lourenço merkte op dat China in Angola bezig is met de bouw van wat de grootste waterkrachtcentrale van Afrika zal worden, en dat het land ook lokaal personeel opleidt voor het project. D zalat niet alleen in de behoeften van zijn land voorzien, maar zal ook een overschot aan elektriciteit produceren dat aan naburige landen in zuidelijk Afrika kan worden geleverd. Aangezien Chinese bedrijven tienduizenden banen in Angola creëren, werd hem gevraagd hoe hij zou reageren op de beschuldigingen die vanuit een bepaalde hoek tegen de rol van China in Afrika worden geuit.
‘Het zijn niet de Chinezen die Afrika koloniseren’
Zijn antwoord was stellig. Niet alleen de Portugese kolonialisten, zei hij, maar de Europeanen in het algemeen, inclusief de Britten en Fransen, waren al eeuwen in Afrika. Ze hadden zich nooit beziggehouden met het soort infrastructuur dat we nu zien. Het zijn niet alleen critici, maar lasteraars die kwaadwillig handelen. De feiten zijn duidelijk: China is geen enkel Afrikaans land binnengevallen. De Chinezen in Afrika zijn daar niet voor kolonisatie. We weten wat kolonisatie is en de Chinezen koloniseren Afrika niet maar werken met ons samen. China is niet volledig bewapend naar ons toegekomen, maar met geld en technologie en de bereidheid om met ons samen te werken.
Infrastructuur maakt wederopbouw mogelijk
De resultaten zijn duidelijk. In 2002 (toen de langdurige burgeroorlog in Angola eindelijk eindigde) lag ons land in puin. Dankzij de hulp van China hebben we nu een infrastructuur over land die provincies en steden met elkaar verbindt.
De aanleg van wegen, bruggen, havens en spoorwegen is allemaal uitgevoerd met de hulp van China. Als deze critici deel willen uitmaken van het proces, dan moeten ze handelen en het beter doen dan China. Maar wij geloven niet dat ze dat kunnen.
‘Zonder vrede en veiligheid geen ontwikkeling’
Gevraagd naar de drie mondiale initiatieven (noot van ChSq: de Global Initiatives) van president Xi Jinping, over ontwikkeling, veiligheid en beschaving, beschreef president Lourenço de Chinese leider als een visionair en inzichtelijk staatsman. Zonder vrede en veiligheid kan er geen ontwikkeling zijn – dit geldt zowel voor de Angolese ervaring als op wereldschaal.
Het volledige interview met president Lourenço staat hieronder.