Xi Jinping wenst Afrika geluk met zijn Afrikaanse Unie (AU) die zorgt voor ‘de eenheid en kracht van het continent’. China en Afrika zullen nog beter samenwerken. Een terrein van die coöperatie dat misschien meer aandacht verdient is dat van de gezondheidszorg.
De Chinese President Xi Jinping heeft voor de 32e top van de Afrikaanse Unie (AU) felicitaties overgemaakt aan de organisatie.
Eenheid en kracht door de AU
Xi zei dat de AU in het afgelopen jaar de landen op het Afrikaanse continent heeft verenigd en versterkt. ‘Ze zijn tegenwoordig vaker eensgezind rond regionale en internationale kwesties. De mondiale invloed van Afrika is onder de leiding van de Unie sterk toegenomen’, aldus de Chinese leider.
China en Afrika
Xi herinnerde ook aan de top van het Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC), van september 2018. Beijing beschouwt die conferentie als een succes. Toen werden immers afspraken voor een goed partnerschap gemaakt tussen Chinese en Afrikaanse leiders. Zij willen de betrekkingen tussen China en de Afrikaanse landen verder in gunstige zin laten evolueren.
Initiatieven genoeg
Xi stelde voor om hierbij een aantal grote programma’s op elkaar af te stemmen. Uiteraard noemde hij het Belt and Road Initiative en de UN 2030 Sustainable Development Agenda. De Chinese president wees echter ook op Agenda 2063. Dat is een groot initiatief van de Afrikaanse Unie zelf om in de komende jaren de maatschappij en de economie van Afrika diepgaand te hervormen. Agenda 2063 bouwt voort op eerdere projecten en samenwerkingsverbanden van Afrikaanse landen. (zie ook https://au.int/en/Agenda2063/popular_version )
The Global Fund
Uitgerekend in Afrika kan China een belangrijke, maar wat minder bekende, doelstelling van het Belt and Road Initiative realiseren: een gemeenschappelijk toekomst voor de gezondheidszorg. Peter Sands, Executive Director van The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria is vol lof over de samenwerking met China. Ter gelegenheid van de 32e top van de Afrikaanse Unie (AU) stond Sands een interview toe aan Xinhua.
Global Fund in Afrika
The Global Fund is een internationaal fonds dat met allerlei partners samenwerkt. Het doel is extra financiering te voorzien om een einde te maken aan hiv/aids, tuberculose en malaria. Op die manier helpt de organisatie met steun van overheden, particulieren, ngo’s en bedrijven aan het halen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Naar Afrika gaat zo’n 80 % van de 4 miljard dollar die het fonds elk jaar in de globale gezondheidszorg investeert.
Niet met geld alleen
‘De bijdrage van China is groot en niet enkel financieel. Het land beschikt over de juiste technologie, bijvoorbeeld bij de aanmaak van de geschikte medicijnen’, volgens Sands. Het hoofd van The Global Fund legt uit dat China zijn ervaringen in een eigen succesvolle strijd tegen malaria deelt met Afrikaanse landen. China is een donor. Chinese bedrijven leveren gespecialiseerde geneesmiddelen tegen aids, tuberculose en malaria. Ook diagnostische instrumenten en muskietennetten worden betaalbaar en komen binnen het bereik van Afrikanen die er het meeste behoefte aan hebben. Een voorbeeld daarvan zijn de vluchtelingen en Internally Displaced Persons, mensen die in eigen land of continent hun woning kwijt zijn. Deze doelgroep is uiterst kwetsbaar en in de samenwerking met China zal het Global Fund zich in het bijzonder op hen richten.
Toekomst
De website van het Global Fund bevestigt de woorden van Sands over China op pagina’s over het land. ‘China is een donor voor The Global Fund en een actieve partner bij zijn mondiale gezondheidsprogramma’s’. De directeur van het fonds is ervan overtuigd dat het partnerschap met China om mee de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in Afrika te ondersteunen een grote toekomst tegemoet gaat. China heeft immers alle nodige ervaring, netwerken, vaardigheden en expertise hiervoor.
Bronnen: Xinhua, www.theglobalfund.org, www.who.int