Loos alarm voor kredietsysteem

Vorige week liepen er voor de zoveelste keer verhalen over het ineenstorten van het Chinese kredietsysteem. Een belangrijk kredietfonds dreigde de spaarders op vervaldag niet te kunnen terugbetalen. Het bleek een loos alarm.

unnamed Credit Equals Gold No. 1 Trust is een fonds met een rendement van 10%, dat de grootste Chinese bank, de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) aan zijn 700 meest welgestelde klanten aanprees. Een typisch voorbeeld van grootschalig schaduwbankieren. Einde januari moet het fonds 3 miljard yuan (375 miljoen euro) terugbetalen. Maar het stak in 2011 het geld in de Zhenfu Energy koolmijn die er niet in slaagde een uitbatingsvergunning te krijgen; de eigenaar ging in 2012 zelfs de gevangenis in. Het fonds heeft laten weten dat het misschien niet tijdig zal kunnen terugbetalen. De ICBC-voorzitter heeft op de Amerikaanse zakenzender CNBC verklaard dat zijn bank niet verantwoordelijk is voor wat er met het fonds gebeurt en dat beleggers op voorhand moeten weten dat ze risico’s lopen. Wat nu?
Volgens sommige Westerse analisten zoals Goldmann Sachs kan de overheid het fonds failliet laten gaan als sein voor de andere schaduwbankiers dat het menens is met het inperken van hun activiteiten. Anderen wijzen op het gevaar van sociale onrust door gedupeerde spaarders en op een mogelijke kettingreactie door de ontstane paniek, met gevolgen voor het hele kredietsysteem.
Het schaduwbankieren bestaat niet uitsluitend uit de zowat 65 fondsen van grote banken die voor naar schatting 1.200 miljard yuan buiten balans gehouden worden. Er zijn ook de online platformen zoals Yu’E Bao en daarnaast het kleine grut dat privéleningen geeft, soms aan een woekerrente. Volgens Moody’s ging het tijdens ‘de bloeitijd’ van dit verschijnsel in totaal misschien wel om 50% van het Chinese bnp. Doordat de officiële banken het krediet beperkten zou tot een derde van de nieuwe leningen in 2013 van schaduwbankieren gekomen zijn.
Intussen heeft Credit Equals Gold No. 1 Trust echter laten weten dat het erin geslaagd is de aandelen in Zhenfu Energy die het als borg kreeg, te verkopen. Details werden niet vrijgegeven. Maar klanten krijgen hun spaargeld tijdig terug, mits ze een deel van de rente voor 2013 laten vallen. Als alternatief zouden ze in aandelen van Zhenfu Energy uitbetaald worden.
Volgens een schatting van de UBS hebben in 2012 meer dan 20 fondsen al betalingsproblemen gehad, voor een totaal bedrag van bijna 24 miljard yuan. Telkens kon er een mouw aan gepast worden zonder grote verliezen voor de spaarders. Toch blijven analisten zoals David Cui van Bank of America Merrill Lynch, overtuigd dat het vroeg of laat zal spaak lopen en er een kredietcrisis kan ontstaan. Sommigen schatten dat in 2014 liefst 4.000 miljard yuan moet terug betaald worden aan de schaduwbanken.
Bronnen: AFP, FT.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *