De Chinese luchtmacht heeft de binnenlands vervaardigde straaljager van de vijfde generatie J-20 in gebruik genomen. De onzichtbare J-20 kan zowel raketten van korte -als van lange afstand lanceren en heeft ook een lang bereik. Het kan wel nog jaren duren vooraleer er alle kinderziektes overwonnen zijn.
De Chinese luchtmacht heeft de nieuwe J-20 straaljager in gebruik genomen die ontworpen werd door de Chengdu Aerospace Corporation. De J-20 is een stealth straaljager en is vrijdag toegevoegd aan de inzetbare Chinese strijdkrachten, meldt het ministerie van defensie. Hij werd voor het eerst opgemerkt op de vliegshow te Zhuhai in november 2016. De J-20 werd in het voorjaar van 2017 al overgedragen aan het leger. Daarna werden de piloten opgeleid. Volgens de Chinese analist Song Zongping speelde het vliegtuig een ‘belangrijke rol’ in een militaire oefening in 2017, waarna nog verbeteringen werden aangebracht.
Het toestel wordt gevlogen door één piloot en heeft een vliegbereik van ongeveer 1900 kilometer. Wat het toestel aan bewapening heeft, is niet duidelijk. De Chinese luchtmacht liet het vliegtuig slechts twee keer zien aan het publiek. De wapenluiken gingen daarbij niet open. Wel heeft het toestel een lange, brede romp voor interne wapens en brandstofopslag en heeft die 3 wapennissen: twee kleinere voor korte afstand raketten en een voor de langere afstand alsook lucht-grond geschut.
Vijfde generatie
Het toestel is het eerste ‘onzichtbare’ Chinese toestel. In de regio waren Japan met de Verenigde Staten tot nu toe de enige landen met dergelijke vliegtuigen. Volgens China is hun monopolie in de regio gebroken. Zuid-Korea is echter van plan er dit jaar ook 40 in gebruik te nemen. Er zouden twaalf J-20 toestellen gebruikt worden door de Chinese luchtmacht. De J-20 kan volgens Amerikaanse bronnen tankers bedreigen en ook ‘command & control’-systemen, ‘Integrated Intelligence en Surveillance & Reconnaissance Systems’. Volgens luchtmacht specialist Justin Bronk bij de Royal United Services heeft de J-20 in vergelijking met de VS-gevechtsvliegtuigen van de vijfde generatie een langer bereik en meer interne brandstofcapaciteit. De South China Morning Post meent echter te weten dat de geplande W-15 motor voorlopig vervangen werd door het model WS-10B dat een verbeterde versie is van een motor voor straaljagers van de vierde generatie.
De prijs van een Chinees vliegtuig zou ongeveer één vierde bedragen van bijvoorbeeld de Amerikaanse F-35. Daarvan heeft producent Lockheed Martin (België) laten weten dat die per stuk 77 miljoen euro kosten, waarbij nog de exploitatiekosten (exclusief brandstof) komen van 7,3 miljoen euro per jaar per vliegtuig. Zelfs president Trump vindt de prijs te hoog. De F-35 kent echter ook problemen, maar die liggen in hoofdzaak op het gebied van software. Van de J-20 wordt eveneens gedacht dat het nog jaren zal duren vooraleer alle kinderziektes verdwenen zijn. Het Chinese toestel wordt evenwel niet aan het buitenland verkocht.
Bronnen: China Daily, SCMP, Up in the Sky, DS, Wikipedia
Zie ook You Tube video
Houd China in de gaten,ze zijn heel wat van plan. Gaat het niet goed schiks dan wel kwaadschiks!