Volgens een prominent verpakkingsexpert zijn de helft van de wegwerplunchboxen in China onveilig omdat ze een grote hoeveelheid chemicaliën bevatten die kanker kunnen veroorzaken. In de steden is ‘maar’ 30 % substandaard.
Het onderzoek van Dong is gebaseerd op 9 jaar studie. De Chinezen gebruiken elk jaar15 miljard wegwerplunchboxen. Het team bestelde recentelijk lunchboxen in twee bekende restaurants en zond deze naar testlabo’s. Toen bleek dat deze stoffen bevatten die kanker kunnen veroorzaken, diende Dong een klacht in bij het gerecht wegens de verkoop van giftig voedsel. Zijn advocaat bevestigt dat dit de eerste klacht is die zich baseert op de recente wet inzake voedselveiligheid. Volgens Dong is de toestand in de kleinere steden erger en het ergst in het noordwesten en noordoosten.
Volgens de specialist wordt 10 % van de wegwerpbare boxen vervaardigd uit papier: deze zijn veiliger maar ook duurder. De boxen uit schuimrubber en plastiekafval nemen 45 % in van de markt. China heeft de dozen uit schuimrubber verboden. Bij de plastiek boxen worden vele geproduceerd in kleine werkplaatsen zonder vergunning. De controle valt onder verschillende administraties, maar uiteindelijk is het departement vanVolksgezondheid verantwoordelijk.
Lees ook: over schadelijke gerecycleerde oliën in voedsel