‘Ma Zhaoxu wordt nieuwe UNO-ambassadeur’

De South China Morning Post heeft uit diplomatieke bronnen vernomen dat de zestigjarige Ma Zhaoxu de nieuwe ambassadeur bij de UN in New York wordt. Ma was eerder woordvoerder van Buitenlandse Zaken en ambassadeur in Australië. Hij volgt Liu Jieyi op die na het partijcongres de dienst voor betrekkingen met Taiwan mocht gaan leiden

Ambassadeur bij de Verenigde Naties is een van de meest prestigieuze functies in de Chinese diplomatie. Het blad South China Morning Post heeft uit diverse diplomatieke bronnen vernomen dat Ma Zhaoxu Liu Jieyi opvolgt. De functie van ambassadeur bij de VN is sinds vier maanden vacant want Liu Jieyi werd in oktober benoemd tot vicevoorzitter van het Taiwan Affairs Office. Naar verluidt haalde Ma het van de 61 jarige ambassadeur in het VK Liu Xiaoming.
De benoeming komt er op het ogenblik dat op het diplomatieke vlak een ommekeer plaats vindt naar een meer assertieve politiek van China. Waar het voordien de bedoeling was op internationaal vlak niet te sterk op te vallen en vooral de VS niet voor het hoofd te stoten, daar wordt sinds kort de klemtoon verlegd. Xi Jinping wil dat China voortaan internationaal een meer belangrijke rol speelt en de leemte opvult die de meer isolationistische politiek van president Trump nalaat. Van Ma wordt dus verwacht dat hij de meer verantwoordelijke rol van China op internationaal vlak vorm geeft.

Wie is Ma?

Ma werd zestig jaar geleden geboren in Heilongjiang en studeerde internationale economie aan de Peking University. Hij kwam in dienst bij Buitenlandse zaken in 1987. Hij mocht zich in 1994 gaan specialiseren bij de London School of Economics and Political Science waar nog meer Chinese diplomaten een aanvullende opleiding volgden. Ma werd in 2009 een heus publiek figuur toen hij woordvoerder werd van Buitenlandse Zaken. In 2011 promoveerde hij tot viceminister Buitenlandse zaken die bevoegd was voor internationale instellingen. Later werd hij ambassadeur in Australië.
Zijn laatste functie bekleedde hij in Genève bij de UN-dienst voor de Mensenrechten. Hij pleitte er voor de meningsverschillen door dialoog en samenwerking op te lossen in plaats van door het op de spits drijven van tegenstellingen. Toen Xi Jinping bij een bezoek aan de instelling de rode loper uitgerold kreeg, stootte dit op kritiek van Human Rights Watch omdat veel personeelsleden tijdens het bezoek naar huis gestuurd werden.
Bron SCMP

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *