China springt internationaal uit de band door het hoge aantal geboorten via keizersnede. De provincie Anhui neemt als eerste maatregelen om het fenomeen terug te dringen.
Het provinciaal Bureau voor Volksgezondheid en Familiale Planning van Anhui heeft als eerste provinciale richtlijnen uitgevaardigd om het te hoge aantal keizersneden te verminderen. Keizersneden mogen vanaf nu slechts toegepast worden in 14 specifieke medische omstandigheden. Het kan bijvoorbeeld wanneer de baby in gevaar komt door zuurstoftekort, of wanneer het geboortekanaal te smal is. Indien er geen duidelijke medische noodzaak is moeten dokters weigeren de ingreep uit te voeren. Ze zullen echter wel nog kunnen overgaan tot keizersnede indien de zwangere vrouw (of haar familie) het schriftelijk vragen en het verzoek ook door de huisdokter voor akkoord ondertekend is.
Met de richtlijn wil men het aantal keizersneden van ongeveer 40% nu terugbrengen naar minder dan 30% binnen drie tot vijf jaar.
Over heel China gebeuren 46% van de geboorten door keizersnede. Dit is één van de hoogst verhoudingen in de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie gaat ervan uit dat in maximum 15% van de gevallen keizersnede aangewezen kan zijn.
Keizersnede houdt meer risico in voor moeder en kind dan een gewone bevalling. En het is duurder. Waarom dan toch ervoor kiezen indien het niet nodig is? Bij de ouders weegt vooral de mogelijkheid om een “voorspoedige” geboortedatum te kiezen en het vermeende extra comfort. Hospitalen en dokters kunnen meer rekenen voor keizersneden. En voor vroedvrouwen gaat een geboorte door keizersnede veel sneller dan een normale geboorte waar ze lang stand-by moeten zijn. De meeste ziekenhuizen proberen de praktijk al terug te dringen, en hopelijk zullen de officiële richtlijnen daarbij helpen. Verwacht wordt dat de resultaten van Anhui door andere provincies van dichtbij opgevolgd zullen worden.
Bron: China Daily